Hirdetés
Karácsonyi menü

A Káli-medence egyik leghangulatosabb helyén, a Pálffy Borteraszon jártunk

Fahéjas-diós babka

Nem csak húsvétkor lehet babkát enni!
Hirdetés

A Káli-medence egyik leghangulatosabb helyén, a Pálffy Borteraszon jártunk

A Káli-medence már önmagában is egy csoda, de az ott fellelhető, folyamatosan fejlődő gasztronómiai élmények még különlegesebbé teszik a környéket. A Pálffy Borterasz az egyik leghangulatosabb hely a Balaton-felvidéken, ehhez pedig kiemelkedően jó boraik is hozzátartoznak
Hirdetés

A pincészet immár nemcsak borászattal foglalkozik, hanem családi házuk egy részét átalakították vendéglátóhellyé, ahová bárki beülhet tavasztól ősz végéig pár finom pohár borra, és az azokat kísérő háztáji falatokra. Kellemes vidéki hangulat, a kertben árnyékot adó fák lombjai alatt fahordókból kivájt fotelek, régi alumínium vödrökbe ültetett muskátlik, kedves fogadtatás várt bennünket a Pálffy Borteraszon.

Pálffy

Maga a Pálffy család már évszázadok óta a Káli-medencében él, azon belül Köveskálon. A család leszármazottai nemesi családok voltak, szőlőműveléssel és állattartással foglalkoztak. Pálffy Gyula borász felmenőinek is voltak már a környéken szőlőföldjei, így a borászat náluk apáról fiúra szállt.Gyula és felesége, Pálffy Bea kiskereskedelemmel foglalkoztak Tapolcán – ahonnan Bea származik-, de az élet végül választás elé állította őket. Visszaköltöztek Köveskálra, Gyula szülőfalujába, és sok nehézség után végül 1,9 hektárnyi szőlővel indultak neki a borászatnak. 1998-ban palackozták először boraikat.

Pálffy fröccs

Pálffy Gyula és felesége két fiukkal, Attilával és Gyulával karöltve viszik a családi borászatot. Szőlőterületeik a vulkanikus eredetű Fekete-hegy déli dűlőin szóródnak szét. Ma már 18 hektárnyi területet művelnek saját maguk és 10 alkalmazottjuk, és további 2 hektárnyi területről vásárolnak még fel szőlőt. A Fekete-hegyen található a présházuk, ahová az összegyűjtött szőlőfajták érkeznek feldolgozásra: olaszrizling, furmint, rajnai rizling, szürkebarát, tramini, juhfark, Pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos és Syrah.

pálffy borok

A Káli-medence kiváló adottságokkal rendelkezik a szőlészet szempontjából. A különböző fajtákat úgy választják ki, hogy azok megfeleljenek a talajnak. A Pálffy család magyar gyökereik előtt tisztelegve több hazai szőlőfajt is telepített. Ilyenek például a már említett juhfark és a furmint is, amely a Káli-medence fő fajtája volt a filoxéra-vész előtt.Érdekesség, hogy Bea elmondása szerint a globális felmelegedés már a szőlészetben is érezhető. A Káli-medence klímája amúgy is melegebb, mint más hazai borrégióké, de tavaly a nagy hőség miatt már augusztusban sort kellett kerítenük az egyes fajták leszüretelésére. 

Pálffy Borászat

Egy véletlenül szerzett tapasztalatnak köszönhetően – miszerint Gyula permetezés közben nem fért hozzá a tőkék egy kisebb részéhez – felfedezték, hogy a vegyszerrel nem kezelt gyümölcsök teljesen egészségesek maradtak a többiekkel szemben. Így egyik évről a másikra átálltak az ökogazdálkodásra. Ma már csakis hagyományos módon, rézzel és kénnel kezelik a növényeket. Emellett olyan növény kondicionáló szereket használnak, melyekkel fel tudják vértezni a szőlőt a betegségek ellen. Ennek eredményeképpen teljesen helyreállt a földek természetes biológiai körforgása. Nem használnak mű- és szerves trágyát sem, hiszen a talaj kellően gazdag tápanyagokban. 

Pálffy Borterasz

Hogy hogyan is néz ki Pálffy Gyula egy napja nyáron? Felesége, Bea elárulta nekem. Gyula hajnali 4-kor kel, 5 órakor elindul az emberekért, hogy kivigye őket a földekre. A nyári időszakban a nagy hőség miatt fontos, hogy korán elkezdjék a munkát. 6 órakor már ő is a traktoron ül, és gondozza a szőlőket. Amíg a nagy meleg tart, addig tudnak enni és szusszanni egy picit, majd délután újra kezdődik a szőlőföldek művelése, ami egészen naplementéig tart. A 4-5 hétig tartó szüreti időszakban gyakran éjjel 3-4 órára érnek haza a munkából. 

Pálffy naplemente

Reduktív, hordóban érlelt, valamint amfórás borokat is készítenek. Az amfóra kifejezés egy kerámiatárolót takar, melyben az ókorban a görögök és a rómaiak nagyobb mennyiségű vizet és bort tartottak. A 145 literes terracotta tartálynak az a különlegessége, hogy a benne lévő mikrooxidációs hatás miatt a bor gyorsabban – körülbelül fél-egy év alatt – érik.  Az ezzel a technológiával készült tétel fiuk, Pálffy Attila kísérletezésével indult. “Arra voltam kíváncsi, hogy ha egy cseres, tanninos préslé kerül az érlelő kerámiaedénybe, mennyi idő alatt “csiszolja” le róla a savakat” – mondja Attila. A végén egy krémes textúrájú, mediterrán jellegű vörösbor lett belőle, melyet Antica Amforának kereszteltek. A Syrah és a kékfrankos szőlő keresztezéséből született. Meg is kóstoltam, és annyira tetszett, hogy vittem is belőle egy palackkal. 

Amfora

Egy másik újabb tételt is kóstoltam, egy  Pétillant Naturelt (Pét-Nat), amely egy elsődleges erjesztésű pezsgő. Ez is régi hagyományokon alapszik, ugyanis a természetes borok legelső buborékos változatáról van szó. A 90-es évek elején figyeltek fel újra erre a technológiára a Loire menti borászok. Ez a tétel egy nagyon naturális vonalat képvisel, mert készítésénél minimálisra kell csökkenteni a kénhasználatot. “Nagyon precízen kell bánni vele, jól el kell találni a cukormennyiséget, amivel lezárjuk, és a spontán erjesztés miatt a különböző pincék és az élesztőktől függően változó lehet az előállítási technikája” – meséli Attila. A cukortartalma nagyon alacsony: 0,9 gramm. A Pink Punk néven futó pezsgő szintén Attila kísérletező vénájának eredménye. Olyannyira jól sikerült a tétel, hogy már New Yorkban is fellelhető belőle pár száz palack. Én is vittem belőle.

Pálffy

Most leginkább a fent említett új tételeket vettük szemügyre, de kínálatukban 21 féle bor szerepel. A borok decilitere helyben fogyasztásra 350-1400 Ft között mozog, de vannak tételek, melyeket csak üveggel lehet rendelni. Természetesen a nagy hőségben a fröccs sem maradhatott el, így ittam egy olaszrizlinget és egy Pinot noir rozét is szódával. Mindkettő tökéletes választás egy meleg nyári napon.

Pálffy Borterasz

Finom környékbeli sajtokat és saját disznótoros portékájukat kínálják vendégeiknek a bor mellé: kolbászt, töpörtyűt, májast, szalonnát és szezonális zöldségeket. Ezenkívül még más saját termékeik is vannak. Ilyen például a mustméz, mely a török időkből származik, és egy régi köveskáli recept alapján elevenítettek fel. Zöld lé terméküket a még éretlen szőlő levéből készítik. Citrom helyettesítésére, savanyításra is lehet használni, de szódával kellemes frissítő italt kapunk belőle. Szőlőlekvárjukat a saját lugasukban lévő Izabella szőlőből főzik. 

Pálffy Terasz

A nyár folyamán több élőzenével összekötött borvacsorát szerveznek a teraszon. A következőn egy blues stílust képviselő zenekar fog fellépni. Ilyenkor Bea főz a vendégeknek, leginkább a család kedvenc házias ételeit szokta elkészíteni. A koncert ingyenes, a vacsora csak előfoglalás alapján biztosított. Borkóstolókat is szoktak szervezni minimum 5 fő részvételével, előre egyeztetett időpontban. 6 féle bor kóstolása 3500 Ft-ba kerül fejenként. Cserébe igazán különleges Balaton-felvidéki borokat kóstolhatunk ,és hallhatjuk a hozzájuk tartozó történeteket, mindezt egy nagyon kellemes, családias környezetben.

8274 Köveskál, Fő utca 40.

Fotók: Bokor Brigitta

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások