Hozzávalók
A sonkához
- 1 - 2 kg sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
- 4 púpozott ek barna cukor
- 3 db rúd fahéj
- 5 - 6 szem szegfűszeg
- 3 szem csillagánizs
- 1 db gyömbér szeletekre vágva
- 2 ek só
- sok őrölt bors
- 2 db narancs félbe vágva
- 4 db mandarin félbe vágva
- 2 ág rozmaring
- 5 db babérlevél
- 2 l alaplé vagy víz
A mázhoz
- 30 dkg baracklekvár
- 2 - 3 ek kanál balzsamecet
- 1 db narancs leve és héja
A francia rakott burgonyához
- 1 - 1 ½ kg burgonya
- 1 ½ - 2 dl jó minőségű tejszín
- 1 ½ - 2 dl tej
- 15 - 20 dkg kecskesajt
Hozzávalók
A sonkához
- 1 - 2 kg sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
- 4 púpozott ek barna cukor
- 3 db rúd fahéj
- 5 - 6 szem szegfűszeg
- 3 szem csillagánizs
- 1 db gyömbér szeletekre vágva
- 2 ek só
- sok őrölt bors
- 2 db narancs félbe vágva
- 4 db mandarin félbe vágva
- 2 ág rozmaring
- 5 db babérlevél
- 2 l alaplé vagy víz
A mázhoz
- 30 dkg baracklekvár
- 2 - 3 ek kanál balzsamecet
- 1 db narancs leve és héja
A francia rakott burgonyához
- 1 - 1 ½ kg burgonya
- 1 ½ - 2 dl jó minőségű tejszín
- 1 ½ - 2 dl tej
- 15 - 20 dkg kecskesajt
Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamellizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.
Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.
Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét. Majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be. Ezután süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.
Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük
Ha a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket.