Hirdetés

Brutális karácsonyi mázas sonka

Hozzávalók

A sonkához

1 - 2 kg sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
 4 púpozott ek barna cukor
3 db rúd fahéj
5 - 6 szem szegfűszeg
3 szem csillagánizs
1 db gyömbér szeletekre vágva
2 ek só
sok őrölt bors
2 db narancs félbe vágva
4 db mandarin félbe vágva
2 ág rozmaring
5 db babérlevél
2 l alaplé vagy víz

 A mázhoz

30 dkg baracklekvár
2 - 3 ek kanál balzsamecet
1 db narancs leve és héja

A francia rakott burgonyához

1 - 1 ½ kg burgonya
1 ½ - 2 dl jó minőségű tejszín
1 ½ - 2 dl tej
15 - 20 dkg kecskesajt
Hirdetés

Brutális karácsonyi mázas sonka

Ha unjátok már a klasszikus, páneurópai szentesti fogásokat, akkor érdemes figyelni, mert egy olyan brutálisan finom, és ráadásul különleges ételt készítettem el nektek, amitől garantálom, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját, sőt, még a Jézuska is jóváhagyja! 
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

A sonkához

1 - 2 kg sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
 4 púpozott ek barna cukor
3 db rúd fahéj
5 - 6 szem szegfűszeg
3 szem csillagánizs
1 db gyömbér szeletekre vágva
2 ek só
sok őrölt bors
2 db narancs félbe vágva
4 db mandarin félbe vágva
2 ág rozmaring
5 db babérlevél
2 l alaplé vagy víz

 A mázhoz

30 dkg baracklekvár
2 - 3 ek kanál balzsamecet
1 db narancs leve és héja

A francia rakott burgonyához

1 - 1 ½ kg burgonya
1 ½ - 2 dl jó minőségű tejszín
1 ½ - 2 dl tej
15 - 20 dkg kecskesajt

 

IMG_6265.jpg

Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamellizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.

Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.

IMG_6416.jpg

Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét. Majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be. Ezután süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.

IMG_6403.jpg

Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük

Ha a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket.

IMG_6419.jpg
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások