Hozzávalók
A húsgombóchoz
- 250 g darált sertés
- 250 g darált marha
- só, bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 30 g reszelt parmezán
- 1 db tojás
- 2 ek panko morzsa
- 2 ek olaj
A mártáshoz
- 2 fej salottahagyma
- 1 kis csokor friss zsálya
- 100 g aszalt szilva
- 100 ml vörösbor
- 1 ek méz
- 1 tk balzsamecet
- 200 ml víz
- 30 g vaj
A polentához
- 500 ml tej
- 400 ml alaplé
- 200 g kukoricadara
- szerecsendió
- só, bors
- 30 g parmezán
- 70 g vaj
Hozzávalók
A húsgombóchoz
- 250 g darált sertés
- 250 g darált marha
- só, bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 30 g reszelt parmezán
- 1 db tojás
- 2 ek panko morzsa
- 2 ek olaj
A mártáshoz
- 2 fej salottahagyma
- 1 kis csokor friss zsálya
- 100 g aszalt szilva
- 100 ml vörösbor
- 1 ek méz
- 1 tk balzsamecet
- 200 ml víz
- 30 g vaj
A polentához
- 500 ml tej
- 400 ml alaplé
- 200 g kukoricadara
- szerecsendió
- só, bors
- 30 g parmezán
- 70 g vaj
A húsgombóchoz összekeverjük az olaj kivételével az összes hozzávalót, és hagyjuk 10 percet állni. Ezután egy sütőbe tehető serpenyőben az összes oldalát körbepirítjuk az olajon, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.
Kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt szafton üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát a mártáshoz. Erre jöhet az apróra vágott zsálya, amit picit lepirítunk. Ezután rárakjuk az apróra vágott szilvát, majd jöhet a vörösbor. Ha a nagy része elpárolgott, felöntjük a vízzel, és addig rotyogtatjuk, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet, a végén pedig a hideg vajat, majd átmelegítjük benne a húsgolyókat.
A polentához felforraljuk az alaplevet, beleöntjük a tejet, majd a kukoricadarát, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az egész. A végén hozzáadjuk a vajat, a parmezánt, a szerecsendiót, és sózzuk, borsozzuk. A polentát a húsgolyóval és a mártással tálaljuk.
Ha tetszett az olasz húsgombóc zsályás aszaltszilva-mártássalreceptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!