Hozzávalók
A borjúlábhoz
- 2 db borjúláb (kb. 1,5 kg/db)
- 4 szál sárgarépa (100 g/szál)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/szál)
- 1 fej fokhagyma
- 8 db babérlevél
- 1 ek egész bors
- 1 ek mustármag
- 1 ek koriandermag
- só
A panírozáshoz
- 120 g finomliszt
- 4 db tojás
- 120 g zsemlemorzsa
- bő olaj a sütéshez
A petrezselymes krumplihoz
- 800 g krumpli
- só
- 100 g vaj
- 2 csokor petrezselyem
A tartármártáshoz
- 175 g tejföl
- 100 g majonéz
- 1 ek mustár
- 1 ek porcukor
- só
Rántott borjúláb petrezselymes krumplival és tartárral
Hozzávalók
A borjúlábhoz
- 2 db borjúláb (kb. 1,5 kg/db)
- 4 szál sárgarépa (100 g/szál)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/szál)
- 1 fej fokhagyma
- 8 db babérlevél
- 1 ek egész bors
- 1 ek mustármag
- 1 ek koriandermag
- só
A panírozáshoz
- 120 g finomliszt
- 4 db tojás
- 120 g zsemlemorzsa
- bő olaj a sütéshez
A petrezselymes krumplihoz
- 800 g krumpli
- só
- 100 g vaj
- 2 csokor petrezselyem
A tartármártáshoz
- 175 g tejföl
- 100 g majonéz
- 1 ek mustár
- 1 ek porcukor
- só
A rántott borjúláb első lépéseként a borjúlábakat lánggal megperzseljük, majd víz alatt egy késsel megkaparjuk. A lényeg, hogy eltávolítsunk róla minden esetlegesen rajta maradt szőrszálat. Egy nagy lábasba tesszük a lábakat, felöntjük bő vízzel, hozzáadjuk a sárgarépát, a vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, a mustár- és koriandermagot, valamint a sót, és lassú, éppen csak gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg a csontról le nem omlanak a dolgok. Ez legalább 3, de inkább 4-4,5 óra is lehet. Amikor a lábak megpuhultak, hagyjuk kicsit kihűlni, majd kézzel lefejtjük róla az összes lehetséges dolgot, csak a csont maradjon, amit nyugodtan odaadhatunk Denvernek, a házi dinoszauruszunknak. Persze csak, ha van. 😀
A rántott borjúláb megformázása
Egy folpackot kiterítünk a pultra, alulra tesszük a bőrös részeket (bőrrel lefelé), majd jöhetnek az inas, húsos, zsíros részek, ezt befedjük ismét a bőrös részekkel, de most bőrrel fölfelé, majd szorosan feltekerjük és becsomagoljuk. Ha nem vagyunk magunkban elég biztosak, tegyünk egy folpackot egy őzgerincformába, abba rétegezzük a dolgokat, a tetejét pedig fedjük be és minden esetben súlyozzuk le. Minimum 3 kilót tegyünk rá, ez lehet bármi igazából, a cukortól a tégláig. 😀
A petrezselymes krumplihoz a krumplit megpucoljuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk és enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Vajat melegítünk egy serpenyőben, és közepesen erős hőfokon lepirítjuk a krumplit, majd megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és ha szükséges, sózzuk.
A borjúlábat kiszedjük a fóliából, ujjnyi vastag darabokra vágjuk, kicsit megsózzuk, és a szokásos módon bepanírozzuk. Először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajat 170 fokra melegítjük, és kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük a lábakat.
A tartármártáshoz egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a porcukrot és a sót. Tányérra szedjük a krumplit, mellétesszük a rántott borjúlábakat, és a tartárral tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Főzési idő: kb. 4 óra
- Pihentetési idő: 6 óra
- Összesen: kb. 11 óra
Ha tetszett a rántott borjúláb receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Betalált a rántott borjúláb? Próbáld ki ezeket a borjúból készülő recepteket:
Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással