Hozzávalók
A sonkához
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 - 5 cm friss gyömbér
- 1 ½ kg nyers, füstölt lapocka
- 1 tk egész bors
A szószhoz
- 100 ml víz
- 75 ml szójaszósz
- 2 ek barna cukor
- 2 tk rizsecet
- 1 mk fokhagymapor
- 1 mk gyömbérpor
- 1 tk keményítő
Hozzávalók
A sonkához
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 - 5 cm friss gyömbér
- 1 ½ kg nyers, füstölt lapocka
- 1 tk egész bors
A szószhoz
- 100 ml víz
- 75 ml szójaszósz
- 2 ek barna cukor
- 2 tk rizsecet
- 1 mk fokhagymapor
- 1 mk gyömbérpor
- 1 tk keményítő
A teriyaki sonka elkészítéséhez először a sonka főzésének állunk neki. Ehhez a félbevágott hagymát, a megroppantott fokhagymát és az elfelezett gyömbért egy nagy lábasban szárazon, közepes lángon lepirítjuk. Rárakjuk a húst, a borsot, és felengedjük annyi vízzel, ami legalább 5 cm-rel ellepi, felforraljuk, ezután lejjebb kapcsoljuk, és gyöngyözve addig főzzük, amíg meg nem puhul, ez 4-5 óra is lehet.
Közben a keményítő kivételével a szirup hozzávalóit összeforraljuk egy gyorsforralóban. A keményítőt egy kis vízzel kikeverjük, beleöntjük, majd sűrűre forraljuk.
Ha megfőtt a sonka, leszedjük róla a hálót. Tepsire rakjuk, megkenjük a szósszal, majd 200 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 10 percre. Kivesszük, lejjebb vesszük a hőfokot 170 fokra, újra bekenjünk a sonkát a szósszal, majd visszatesszük a sütőbe további 15 percre. Felszeletelve tálaljuk.
- Elkészítési idő: 4 óra 30 perc
- Sütés: 25 perc
- Összesen: 4 óra 55 perc
Ha tetszett a Teriyaki sonka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több húsvéti sonkás kaja, bár a teriyaki sonka is isteni, de próbáljatok ki mást is! Húsvétkor mindenbe IS sonkát teszünk és sonkát eszünk, nem kivétel ez alól a zsemle vagy a nudli sem.
Tojással, sonkával és sajttal töltött zsemle