Hol egyek ma?

5újhelyaBalatonnál,amitmindenképpenkikellpróbálnodmégidén!

Fine dining séf magyaros bodaggal, minőségi pizza egy régi nyomdában, újranyitott családi cukrászda és fenntartható bisztró – 2025-ben is ezerrel pörgött a balatoni gasztroszíntér. Mutatjuk a kedvenc újonnan nyílt helyeinket, amiket még simán elcsíphettek a szezon végén.

Mede by Adam Mede

A Mede testvérek közös étterme, a Mede by Adam Mede május végén nyitott meg Badacsonyban, ahogy tudtuk, le is teszteltük! Hiszen aki ismeri Mede Ádámot, az tudja, hogy nála egészen biztosan különleges gasztronómai élményre lehet számítani. Bár ő a fine dining világából érkezett, testvérével, Attilával most egy közérthetőbb, mégis újszerű magyaros konyhát álmodott meg. A koncepció a tűz és a füst köré épül, az étlap pedig bátran nyúl olyan klasszikus fogásokhoz, mint a körömpörkölt vagy a pacal, amelyeket a séf frissen sült bodaggal, azaz saját ikonikus lepénykenyerével kínál. Az ételek nemcsak ízben, hanem látványban is különlegesek: egy csodás új hely született a Balatonnál.

mede-adam-malacful-scaled
Érdemes egy kis malacfület csipegetni (Fotó: Mudra László)

Az étterem apró, családias hangulatú, ahol a vendégek figyelmes kiszolgálásban és közvetlen vendéglátásban részesülnek. A Mede by Adam Mede egyszerre hagyományos és újító: a bodag mellett például borjúnyelv-carpaccio, házi kolbászos krokett vagy épp BBQ-lecsó is megtalálható a menün. A látványkonyhának köszönhetően az ételek elkészítését is nyomon követhetik a vendégek, ami még különlegesebbé teszi az élményt. A Mede testvérek ráadásul nem csak nyári szezonban gondolkodnak: a tervek szerint ősszel bővítik a helyet, és egész évben várják majd a vendégeket Badacsonyban.

ml-251712-mede-044-1-scaled
Csodás és igazán különleges fogások, kirobbanó ízekkel (Fotó: Mudra László)

Cím: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 4.

Nyomda Pizzát!, Veszprém

Egyik szemünk sír, hiszen Veszprémben egy szuper pizzériától, a Veszprémiumtól elbúcsúztunk, de ezzel a lendülettel szeretnénk is bemutatni nektek a város vadonatúj helyét, ami a Nyomda Pizzát! névre hallgat.

A Fricskáról minden bizonnyal hallott már, aki valaha járt Veszprémben, a leghangulatosabb hely a Séd patak partján egy családi ebédre vagy vacsorára. Tavaly egy másik helyet is újítottak a Balaton partján, Balatonföldváron, Fricska Balaton néven – ezt is nagyon ajánljuk kipróbálásra. Idén pedig a pizza műfajába is belekóstoltak: Nyomda Pizzát! néven nyitottak egy szuper hangulatos, tetőtől talpig retró stílusú pizzériát egy volt nyomda épületében.

nyomda-pizzat
Fotó: Facebook/Nyomda Pizzát!

A retró jelző persze csak a berendezésre vonatkozik, hiszen a pizzáról egy óriási és nagyon profi nápolyi kemence gondoskodik. 24 órás érleléssel dolgoznak, a pizzák sokféle feltételezéssel elérhetők. A kemencében sült pizzalepényekből pedig friss szendvicseket is gyártanak. A pizzákat már teszteltük, nem tipikusan a nápolyi, inkább a vékonyabb, ropogósabb fajtából valók. Érdemes elidőzni náluk, hiszen kívül-belül hangulatos a hely és a pizza is szuper. 

Cím: 8200 Veszprém, Miklós utca 6.

Villa Gréta cukrászda, Zamárdi

A Villa Gréta hosszú szünet után újra megnyitotta kapuit, ezúttal Zamárdiban. A Szilágyi család által alapított, lányukról elnevezett cukrászda már Siófokon és Kőröshegyen is nagy sikert aratott, köszönhetően Ági kézzel készített süteményeinek és a család személyes jelenlétének. A cukrászda ezúttal egy hangulatos villaépületben kapott otthont, modern műhellyel és barátságos kerttel kiegészítve, ahol a vendégeket immár reggelivel is várják. A törzsvendégek gyorsan visszataláltak, és a családias vendéglátás itt is megmaradt, ami mindig is a Villa Gréta egyik védjegye volt.

villa-gerta-somloi-scaled
Somlói és pisztáciás tiramisu (Fotó: Kalas Györgyi)

A pultban házias sütemények és francia desszertek is sorakoznak: a klasszikus tiramisu mellett csúcsszuper a málnás-pisztáciás változat, valamint a megújult somlói galuska is. Az én legnagyobb kedvencem a fekete ribizlis desszert lett, ami Fekete Ribizli Királynő névre hallgat, és természetesen a házi fagylaltokat sem szabad kihagyni. Részletesen itt olvashatsz a helyről. A Villa Gréta nemcsak egy cukrászda, hanem egy szuper gasztroélmény, ami miatt sokan zarándokolnak el Zamárdiba – bizonyítva, hogy a Balaton partján továbbra is nagy szükség van szívvel-lélekkel működtetett, minőségi vendéglátóhelyekre.

Cím: 8621 Zamárdi, Rákóczi utca 22.

Lokal at the Lake, Fonyód

Az idei egyik legjobban várt nyitása számunkra a Balatonnál, bár a látogatással még mi is adósok vagyunk. Csillag Richárd és Gelencsér Janka munkásságát azonban jól ismerjük és tudjuk, hogy a nevük tökéletes garancia a magas szintű gasztronómiára. Kéthelyen működő, Lokal 47 nevű helyüket egyszerűen imádtuk, ezt tavaly kellett bezárniuk rajtuk kívül álló okok miatt. De nem sokáig bírták főzés nélkül: gyorsan megnyitották Lokalista nevű helyüket Nagykanizsán, amit mi is meglátogattunk. Itt írtunk róla. 

lokalista-portre-scaled
Csillag Richárd és Gelencsér Janka, a két tulajdonos (Fotó: Szilágyi Nóri)

Nyáron pedig belecsaptak a balatoni lecsóba is, és Fonyód mellett nyitották meg Lokal at The Lake nevű helyüket, ahol a már tőlük megszokott small plate koncepciót viszik tovább. A magas szintű gasztronómia mellett ugyanolyan fontos számukra a fenntarthatóság: nyáron szinte teljes egészében termelői konyhát visznek, de télen is igyekeznek összegyűjteni mindent, ami rendelkezésre áll. A különleges, helyi alapanyagból készített fogásokat egyedi, és sokszor organikus borok egészítik ki – így a hely baráti beszélgetésekhez, borozáshoz is tökéletes.

Cím: 8640 Fonyód, Thököly út 98.

Y by Rácz Jenő, Alsóörs

Rácz Jenő ezúttal szakított a fine dining világával, és házias, gyerekkori ízeket szeretne kínálni vendégeinek újraértelmezve, de tisztelettel a hagyományok iránt. Az étlap egyelőre szűk, de a fogások – mint a gazpacho, a mangalicasonkás spárga, a kacsamáj pasztinákkal és céklával, illetve a hortobágyi palacsinta – mind bizonyítják, hogy a séf maximalizmusa változatlan.

ypsilon-by-racz-jeno-5-scaled
Pihepuha kacsamáj (Fotó: Puskás Martina)

Az étterem a Costes Csoport részeként, az alsóörsi Ypsilon Yacht Club exkluzív környezetében működik, bár egyelőre csak szezonális pop-up formában. Első körben augusztus 31-ig lesznek nyitva, így sietni kell, ha még idén ki szeretnéd próbálni. A házias konyha és a modern kikötői miliő elsőre szokatlan párosítás, de az ételek meggyőzőek. A már említett hortobágyit és a kacsacombot is szívesen ajánlom, a lazac pedig egészen különleges tálalásban érkezik. Bár a hely kissé elzárt és elsősorban autóval vagy hajóval közelíthető meg, Rácz Jenő célja, hogy az Y by Rácz Jenő olyan hírnévre tegyen szert, amiért a vendégek akár hosszabb utat is szívesen megtesznek.

Cím: 8226 Alsóörs, Szerdahelyi út

+ 1 Brunch Balaton

Ez ugyan nem étterem, de a Brunch Balaton kedves és üdítő új szolgáltatás a Balaton partján, bár egyelőre csak az északi oldalon. Az egyedülálló kezdeményezés összegyűjti a balatoni termelők portékáit, gusztusos reggeli boxokba csomagolja és kiszállítja. Nagyon sokféle reggeli elérhető, húsos és vega változatban is, mindegyikhez a Derce pékbisztró friss péksüteményeit és kenyereit kínálva. Reggeli és brunch boxot is rendelhetsz tőlük házhoz, amivel a helyi termelőket is támogatod, magadnak pedig egy kellemes reggelit szervezhetsz. 

Ha tetszett a toplista, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!