Helyette azonban a két tulajdonos, Zsebők Ágota és Horváth Kristóf fogad kislányukkal a gyönyörű épület bejáratnál, valamint Munk Tamás séf várt a fantasztikus fogásaival. Őszintén mondom, hogy nagyon rég volt ekkora gasztroélményben részem. Na de kezdjük is az elején! A Botanica egy családi vállalkozás, a mesebeli, romantikus külső pedig nem véletlen, hiszen a tulajdonosok eredetileg egy asztalos- és bútorműhelyt üzemeltettek.

Kézműves bútoroktól az étteremig
A Plósz-kastély gazdasági épületében üzemelt már tésztagyár, csokoládéüzem, majd jöttek a bútorok. A minőségi termékek mások tetszését is elnyerték, így egyre többen látogatták nemcsak a boltokat, hanem a műhelyt is, hogy helyben válasszák ki a nekik tetsző dolgokat. Aki eljött a bútorért, az aztán szeretett volna meginni egy kávét, enni egy jó ebédet, majd egyszer csak szeretett volna itt aludni is. A családi vállalkozás tehát folyamatosan fejlődött, míg mára az üzem gyönyörű szállóvá és étteremmé avanzsált.

Jobb dolog ezzel az épülettel nem is történhetett volna: az utánozhatatlanul eredeti stílus megmaradt, a tulajdonosok pedig igazi ékszerdobozt varázsoltak az egykori kastély kertjéből és a gazdasági épületből. 13 egyedi stílusú szoba, egy Michelin-ajánlott étterem és varázslatos fürdőliget várja a vendégeket a 100 éves fenyők alatt. Így a Botanika neve is rögtön értelmet nyer, hiszen az egykori Plósz-kastély parkjának részeként változatos növény- és madárvilág jellemzi a hatalmas parkot.
Minden étel egy-egy festmény
Mindjárt rátérek az ételekre is, de azért áradozok még egy sort a kis butikszállodáról, ami azért is olyan különleges, mert mindegyik szoba más. Sőt, mindegyik szoba az általuk készített, egyedi bútorokkal lett berendezve. Aki itt megszáll, az a szálloda wellnessrészlegét is élvezheti, este pedig egy nem mindennapi vacsorában lehet része – Munk Tamás séf egy 8 fogásos degusztációs menüvel várja az érkezőket.

A Botanica tulajdonosai tudatosan a fine dining konyha felé terelgetik az éttermet és ebben remek partnerük az Onyxból érkezett séf. Aki nem mellesleg festő is, és ez az ételeiben is rendkívüli módon érvényesül. Amikor élőben ettem végig a csodás menüsort, akkor inkább az ízekre koncentráltam. Amikor azonban visszanéztem a fotókat, akkor feltűnt, hogy szinte komplett műalkotásokkal van dolgom, és tényleg minden tányér úgy néz ki, mint egy festmény.
„Gyerekkoromban egy nyarat szobafogságban töltöttem, akkor kezdtem el rajzolni, festeni, hogy ne unatkozzak. Ez máig megmaradt az életemben mint hobbi. Az ételek alkotása és tálalása számomra pont olyan folyamat, mint a festés. Szerintem a gasztronómia az egyik legkomplexebb művészeti ág, hiszen nagyon sok érzékszervre hat, talán a legtöbbre, amire csak lehet” – mondja Munk Tamás, akinek az ételei tényleg nagyon komplexek és szerteágazóak.

Ízek az egész világból
És valóban, nemcsak látvány, hanem ízek terén is lenyűgözött, amit a Botanica étteremben kaptam. Már az amuse-bouche is elvarázsolt, a háromféle üdvözlőfalatból nekem a ceviche ízlett a legjobban, bár ahogy tapasztaltam, jellemző a menüre a sok halas fogás. A séf hangsúlyozta, ő nem a lokális termékekre épít, hanem a világban elérhető alapanyagok széles tárházát használja fel. A halak közül a lazacpisztráng Írországból, a tintahal Franciaországból, a tengeri sügér és rombuszhal Spanyolországból érkezik, de jön alapanyag Svájcból és Olaszországból is. Ezután következtek sorban az előételek: a grillezett marhatatár marhabélszínből készült, amit kapribogyóval, mustármaggal, tojássárgával, tormagéllel, a tetején tempurában sült parajlevéllel tesz igazán egyedivé a séf.

A lazac vadbrokkolival és grapefruitgéllel, pisztáciahabbal és mogyoróolajos marináddal érkezett. Ez a tányér hasonlított leginkább egy festményre, letisztultságával teljesen elbűvölt. Még mindig az előétel kategóriába tartozott a bébitintahal, ami vizuálisan talán a legkevésbé volt megkapó, a karfiolos-mandulás kiegészítők és a lime azonban annyira passzolnak hozzá, hogy nagyon szeretném ezt a fogást egyszer újrakóstolni! Főételként mangalica érkezett – savanyított gombás, paprikás mártással van leöntve, amit mustármag és currylevélolaj tesz különlegessé, köretként zellertekercs kíséri. A desszertnek érkező citromtart pedig olyan szép volt, hogy alig mertem megenni (de azért persze sikerült).

Különleges élmények Dánszentmiklóson
Az étterem egyelőre csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható, és csak degusztációs menü kérhető. Aki a különleges gasztronómiai élményeket keresi, annak nagyon ajánlom, hogy látogasson el Dánszentmiklósra, garantáltan nem fog csalódni! És aki nem csak a gasztronómiai kínálat miatt érkezik, az sem. Az idei szezont számtalan programmal töltik még meg: virágkötő workshop, jóga-brunch, gyógynövény- és aromaterápiás tanfolyam, parfümkészítő esemény helyszíne is lesz a hotel. Ha ott jártok, csodáljátok meg a kizárólag az étterem számára készül, különleges Botanica tányérokat is! Nyáron pedig úgynevezett csobbanójeggyel lehetőség van külső látogatóként is betérni erre a csodás helyre, a jegy mellé pedig ebéd is jár.

Cím: 2735 Dánszentmiklós, Nyárfa utca 57.