Street Kitchen Guide

Ciao,Budapest,helló,Csömör!Családiasolaszétterembebotlottunk

Egy jó pizzától képtelenség megcsömörleni, úgyhogy meg sem álltunk Csömörig, hogy letesztelhessük a Pest vármegyei település legnépszerűbb olasz éttermét!

Ádám Attila, a Ciao Pizza egyik tulajdonosa több mint 10 éve foglalkozik étel-, azon belül is elsősorban pizzakészítéssel. Az olasz konyhát az egyszerűsége miatt zárta a szívébe, így amikor lehetősége adódott egy saját egység életre hívására, nem volt kérdés, hogy mediterrán fogások lesznek az étlapon. 

A Ciao Pizza több, mint pizza

„Szeretem az olasz konyha egyszerűségét és nagyszerűségét. Egyszerű ételeket készítenek, könnyű eljárási módokkal, minőségi alapanyagokból” – magyarázza Attila. És valóban: egy aglio e olio tészta talán a világ legegyszerűbb étele, mégis, ki tud ellenállni neki?! Nem beszélve a pizzáról: liszt, víz, paradicsom, sajt, sütő. Ennyi az alaprecept, de persze a titok a hozzávalókban és a hozzáértésben rejlik.

ciao-pizza-csomor-3
Fotó: Szilágyi Nóri

„Korábban olasz éttermekben dolgoztam, ahol olaszoktól tanultam, többek között pizzát sütni is: szerelemmé vált. Nagy vágyam volt nyitni egy olasz éttermet, ahol vissza lehet hozni az olasz hangulatot, fatüzelésű kemencével, pizzával, olasz kézműves fagyival és egyszerű olasz tésztákkal. Ezt már kibővítettük, amerre az igények vitték, de továbbra is minden olasz alapanyagból készül, értelemszerűen a friss hús és a zöldség kivételével. A dagasztáshoz használt víz szintén csömöri, de tökéletesen működik 🙂” – osztja meg Attila. A hely egyébként régen egy közért volt: aki járt valaha az üzletben, annak biztosan leesik az álla, hogy milyen hangulatos, 70 férőhelyes étterem lett a bolt helyén.

A „kemencegyermek”

Attiláék kemencéje – ami az étterem lelke – 3 évvel ezelőtt érkezett Szicíliából. Külön nekik készítették, bár olaszosan volt vele pár kör, mire végleges formájában Csömörre került. Vele együtt nyitották meg a Ciao Pizza egységét, de nemcsak a kemence, hanem Attila kisfia is egy napon „született” az olasz sütővel. Így egyből kétgyermekes apuka lett, anélkül, hogy ikrei érkeztek volna. 😀 „Nagyon vártuk a gyereket – és a kemencét is” – emlékszik vissza mosolyogva Attila.

A csapat magja nyitás óta megvan

A vendéglátásban általában nagy a fluktuáció, de a Ciao Pizza magja nyitás óta ugyanaz. A szakácsok, a felszolgálók és a fagyislányok olyanok, mint egy család, de ehhez Attila és társa, Béki Sándor is rengeteget hozzátesz.

„Közösen tartjuk össze a csapatot, mert úgy gondolom, hogy ha vendégeket várunk otthon, akkor nem lehet, hogy nincs otthon a házigazda. Fontos, hogy a vendégvárásnál a tulaj jelen legyen, és tudja képviselni azokat az értékeket, azt a kiszolgálást, amit szeretne. Nincs olyan nap, hogy engem vagy Sanyit ne találnátok meg itt: így lehet vendéget várni.”

Vendégül láttak – akár a nagyi 😀

Attilának hiába mondtuk, hogy 3-4-féle ételt készítsenek nekünk a cikkhez, mire kettőt pislogtunk, úgy megtelt az asztal, hogy egy szalvétányi hely nem volt rajta. Valójában persze nem bántuk, mert minden ínycsiklandozóan nézett ki. Semmi extra flanc: a fent említett egyszerűség a tálalásra is vonatkozik. „A klasszikus ételeken nincs változtatás: sem elkészítésben, sem tálalásban, sem díszítésben” – szögezi le Attila.

ciao-pizza-csomor-5
Fotó: Szilágyi Nór

Íme a mi kedvenceink a Ciao Pizza kínálatából! 

Egy nagyon basic és egy kicsit extrább tésztát is kóstoltunk: naná, hogy az egyik az alap carbonara volt! 

Spaghetti alla carbonara

Attiláék filozófiája, hogy NEM cserélik le a tokaszalonnát kolozsvárira, akkor sem, ha olcsóbb, vagy ha szélesebb körben elfogadottabb az íze. Így ez egy igazán autentikus carbonara, parmezánnal és a tojás lágy krémességével. A guanciale íze nagyon markáns és egyedi, de éppen ettől nem unalmas ez az egyébként végtelenül egyszerű tészta sem. 

ciao-pizza-csomor-10
Fotó: Szilágyi Nóri

Fettuccine A.O.P. con gamberi/calamari

Más dimenzió és stílus a tenger gyümölcseivel, kalamárival és garnélával szervírozott olívás széles metélt. Ezen a tésztán nincs semmi pluszragu az extraszűz olajon kívül, de a fokhagyma, a chili és a koktélparadicsom gondoskodnak az ízekről. 

ciao-pizza-7
Fotó: Szilágyi Nóri

Pizza

Attila nem tagadta, hogy a kiszínesedett étlap ellenére a szívügyei neki mégiscsak a pizzák maradtak. Hosszú kelesztésű, 24-72 órás pizzatésztával dolgoznak, amit extrán magas hőmérsékleten percek alatt sütnek készre. Mondhatnánk rá, hogy nápolyi, és nem is hazudnánk vele, de minek? Hivatalos minősítések helyett a lényeg, hogy egy nagyon laza szerkezetű, vékony tésztás pizzát kapunk, minőségi olasz feltétekkel megpakolva.

ciao-pizza-csomor-12
Fotó: Szilágyi Nóri

Insalata di bufala

Mielőtt bárki izgulna, hogy nem ettünk elég zöldséget, megnyugtatlak titeket, hogy egy nagyon egyszerű, épp ezért nagyon olasz bivalymozzarellás salit is kóstoltunk a sok szénhidrát mellé. Koktélparadicsom, olívabogyó, kapribogyó, articsóka és szárított paradicsom teszi teljessé az egyszerű kevert salit, amin azonban van egy jóízű, friss öntet – nem egy natúr zöldséghalom. 

ciao-pizza-14
Fotó: Szilágyi Nóri

Sajttorta

Nem annyira olasz, de annál nagyobb közönségkedvenc a sajttorta. Nem vártam tőle sokat, de utólag sem bánom, hogy nem a hagyományos tiramisura esett a választásunk. Lágy, könnyed, krémes, és egyáltalán nem túl édes. A savanykás málnavelő is hibátlan választás, így hiába nem cukrászda a Ciao Pizza, de cukrászdai minőségű ez a desszert. (Ami szintén náluk, helyben készül.)

ciao-pizza-17
Fotó: Szilágyi Nóri

Tovább is van

Az étlapon az olasz húslevestől kezdve a bélszínsteakig találtok még számtalan izgalmas fogást. Az eddigi tapasztalataim alapján én bátran kipróbálnám bármelyiket! A változó séfajánlat elemei is figyelemre méltóak, így nem csak egyalkalmas látogatást tervezhetünk a Ciao Pizza háza táján. 

Ciao, Csömör? 

„Csömör szép község, rengeteg lovarda van, erdő, bicikliút, túralehetőség… de mégiscsak egy zsákfalu, ahol csak a célforgalom halad át” – magyarázza Attila. Ennek megfelelően a Ciao Pizza törzsközönsége is elsősorban helyi, illetve a környékbeliek közül, aki egyszer megismeri őket, gyakran visszajáró vendég lesz. 

„Egy pici étterem vagyunk nagy forgalommal: hétvégén sorban állás van, de hétközben jóval kevesebb a vendég. Ezzel tervezni pedig igencsak nehéz, mind alapanyag, mind munkaerő tekintetében.” 

Budapestről alig 20 perces autóútra találjátok őket: ennyit megér egy jó kis olasz ebéd vagy vacsi, nem? Gyorsabb, mint a futár…

Cím: 2141 Csömör, Páva út 1.

Ciao Pizza
Ciao Pizza
2141 Csömör, Páva út 1.

Ha tetszett a Ciao Pizza tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!