A Cukorborsó pizza iránti elkötelezettsége nem új keletű. Korábbi látogatásomkor is hangsúlyos volt, ám Balázs Attila azóta nemcsak elmélyült a témában, de számtalan rangos elismerést is szerzett nápolyi stílusú pizzáival.
Őrületesen kreatív, csak (pizza)bolondoknak
A madárcsicsergős környezet és a tündéri terasz ismét egyből levett a lábunkról, de az aktuális pizzamenütől szó szerint hátast dobtunk. A kínálatban ugyanis olyan elvetemült kreációkat találni, mint a kimchis vagy éppen a Piña Colada pizza. Ez utóbbi nem hagyott nyugodni, úgyhogy a hagyományos, de vegán sajttal kért diavola és a Cukorborsó kedvence mellé pizzaformában fogyasztottunk koktélt.
Attilától megtudtuk, hogy a nyári szezonban minden havi ajánlatban várható egy-egy népszerű ital inspirálta pizza is majd: vajon mi lesz a következő, gin-tonik?
Ilyen egy original Cukorborsó pizza
Attila 100%-ban nápolyi stílusú pizzákkal dolgozik, ami egy levegős, könnyed tésztaalap. Erre kerülnek a kiváló minőségű feltétek, amik közül említést érdemel, hogy vegán pizzát is tudnak csinálni, vegán sajttal. Nem egy mozzarella, de hibátlan alternatíva, akinek szükséges.
Diavola vegán sajttal
Operatőröm, Bence például tejfehérje-érzékeny, így az ő kedvéért a diavolán lecseréltük az eredeti sajtot. Így is korrekt, kellően „pizzás” és pikáns volt, ami nem telít el, de mégis laktató a jófajta olasz szalámiknak köszönhetően.

Cukorborsó kedvence
Nekem a Cukorborsó kedvence lett a kedvencem, ami egy paradicsomos alapú pizza, háromféle sajttal: mozzarellával, bivalymozzarellával és gorgonzolával. Húsos feltétként sonka kerül rá, de az egészet megbolondítja a korrekt mennyiségű szarvasgombaolaj, amivel sütés után locsolják meg. Ez uralja az ízeket, de nagyon kell mellé a sok zsíros sajt és a hús is! Az összhatás príma, aki kedveli a gourmet ízeket, annak tetszeni fog.

Piña Colada, a megosztó Cukorborsó pizza
Ha egyetlen pizzát kóstolnék a Cukorborsó pizza étlapjáról, akkor valószínűleg – bevallom – nem ez lenne az. Nagyon extra és izgalmas, szó se róla, de inkább úgy tudom elképzelni, hogy a haverokkal összehoztok egy jó kajálást, ahol mindenki más pizzát kóstol, és egy-egy szelet gazdát cserél. Egyébként minden eleme imádnivaló, csak egynek sok(k). Kókuszos-tejszínes mascarpone, fior di latte, olasz főtt sonka és rumos-chilis ananászragu kerül rá, némi friss bazsalikom kíséretében. Nagyjából egy hawaii pizza, csak fehér alapon. Extrém gasztroarcoknak 10/10-es!

Más is van, nem csak pizza
Bár elsősorban, pláne nyáron, a pizzák pörögnek a Cukorborsóban, a hagyományos étlapra is érdemes rápillantani. A séf ajánlat és a rendes menü is tartogat kiemelkedően finom fogásokat, amik közül mi is elcsábultunk egy-kettőre.

Kacsamell és krumplipüré
Lélegzetelállítóan finom és ámulatba ejtően tökéletes: így lehet jellemezni a kacsás fogást, amiben a tökéletesen rozéra sütött, puha hús mellé egy klasszikus köret kerül, de mégis van benne egy pici csavar. A hús roppanós bőrét vétek meghagyni!

Pisztráng és zöldségek
A mediterrán étrend követői sem maradnak éhen a Cukorborsó pizzái mellett: a pirult bőrű, omlós lazac és az enyhén roppanós grillezett zöldségek a megmentésükre sietnek. A hal frissessége néhány csepp citrommal még hangsúlyosabb: ha diétáztok, ezzel nem fogtok mellé.

Irány Páty!
Senkit se riasszon el, hogy a Cukorborsó Budapesten kívül esik: egy kirándulást megér a vidék, és a finom falatok remek lehetőséget adnak visszapótolni a túrázással elégetett kalóriákat. A helyiek már javarészt ismerik és szeretik a vendéglőt, de megérdemlik az országos ismertséget és népszerűséget, mert amit csinálnak, azt szívvel, lélekkel – és ízekkel teszik.

Nem véletlen, hogy a Street Kitchen 2025-ös Guide kiadványában is elég előkelő helyet szereztek maguknak! Apropó, Guide… Ugye tudjátok, hogy a foodora Selection x Street Kitchen Fesztiválon a Cukorborsó pizzái is terítéken lesznek?! Aki nem tudta, annak most szólunk, úgyhogy ha kirándulni nem, jegyvásárlásra kerekedjetek fel!
Cím: 2071 Páty, Galagonya u. 4.