Mióta az eszemet tudom, a családommal, barátaimmal akárhányszor külföldön jártunk, mindig közösen főztünk valamit. Számomra a helyi piac és üzletek felfedezése olyan, mint egy ehető városnézés. A legtöbb szálláson szerencsére főzőlap és serpenyő is akad, így a friss, helyi alapanyagokból jóval olcsóbban összedobhatsz egy fullos vacsit, mintha beülnél egy étterembe. Ráadásul ha okosan állsz neki a konyhai feladatoknak, nemcsak pénzt spórolhatsz, de sokkal intimebb, hangulatosabb élményekkel is gazdagodhatsz.
@streetkitchenhu #szponzoralttartalom Ha nyaralás, akkor tuti, hogy Ádinál a piacok felfedezése sem maradhat ki a programok közül! Montenegró fővárosának nyüzsgő piaci hangulata azonnal belopta magát a szívébe: nézelődött, alkudozott és pikk-pakk össze is szedett minden alapanyagot egy könnyű zöldséges vacsihoz. #otpbank #dijmenteskeszpenz #foryou #foryoupage ♬ Shipyard Sample OriginalMix - Official Sound Studio
Miért érdemes vakáció közben fakanalat ragadni?
A nyaralás alatti főzés nem nyűg, sokkal inkább egy rituálé – elmélyülés az adott ország kultúrájában. Reggel egy ráérős kör a piacon, majd este egy jó hangulatú főzés és a közös vacsi naplemente közben, amihez az evőeszközök csörgése szolgáltatja a hangaláfestést… Hidd el, remek közös élmény lesz a családdal, a barátokkal, de akár egyedül is! Én például legutóbb Montenegró fővárosába, Podgoricába utaztam el, és már alig vártam, hogy felfedezzem, mi mindent tartogat a helyi gasztronómia.

Irány a montenegrói piac!
A friss gyümölcsök illata már messziről irányt mutat, ennél egyértelműbbé már csak az árusok hangja teszi, hogy jó helyen járunk. A podgoricai piac felér egy kisebb kultúrsokkal: a kofák hangosan alkudoznak és minden sarkon meggyet vagy fügét kóstoltatnak. Az tuti, hogy innen nem csak egy hűtőmágnessel tér haza az ember – átvitt értelemben és akár szó szerint is belekóstolhatsz a Balkánba.

Külföldön járva mindig izgalmas felfedezni a helyi alapanyagokat, a tradicionális ízek pedig még maradandóbbá teszik az élményt. Épp ezért tuti, hogy nálam a nyaralás alatt sem maradhat ki a főzés! Néha egy egyszerű, helyi étel elég ahhoz, hogy az adott ország örökre belopja magát a szívedbe. Így volt ez számomra Montenegróval is. Ahogy a cukkinis lecsó rotyogott a konyhában, rájöttem, hogy ez a szabadság legízesebb formája – mert a balkáni ízeket nem lehet hazavinni, csak megélni.
Tippek, ha a nyaralás alatt is főzöl
Nem csupán a pénztárcádnak, de magadnak is jót teszel, ha úgy döntesz, a vakáció során is időt szánsz arra, hogy magad készíted el a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Mi több, a főzés remek közös élmény lehet a családdal és a barátokkal együtt! De hogy igazán idő- és energiahatékony legyen a folyamat, nem árt szem előtt tartani az alábbiakat:
Kompakt, tudatos bevásárlás:
Tervezd meg, melyik nap mi fog készülni, és a piacon válogasd ki a legszebb alapanyagokat, így biztosan olcsóbban jössz ki. Érdemes a szezonális alapanyagokból válogatni, ár-érték arányban ezek a leginkább megérősek.
Ne szakadj el teljesen a gyökerektől
A helyi gasztronómiából érdemes ihletet meríteni, és akár egy-egy tradicionális fogást is rekreálhatsz. De nem kell mindennap megváltani a világot, nyugodtan támaszkodj a jól bevált receptekre, így gyorsan kipipálhatod a vacsorakészítést, és még sikerélményed is lesz!
Fűszerekre fel!
A piacok rengeteg házi fűszert is rejtenek, ezek nem csupán a nyaralás alatti főzéshez jönnek jól, emlékbe haza is tudod vinni őket. Sőt, szuvenírnek sem utolsók!

Két kaja egy csapásra
Ha maradt a vacsorából sült hús, azt pakold bele egy szendvicsbe a másnapi kirándulásra. A maradék lecsót pedig bedobozolhatod, és kitunkolhatod egy lepénykenyérrel városnézés közben.
Merj alkudni!
A piaci kofák nemcsak hogy engedik az alkut, hanem szinte már el is várják. Szóval ha eddig nem mertél alkudozni, akkor itt az idő!
Lemaradt valami?
A piacok mellett általában több olcsó kisbolt található, ahol vehetsz száraz alapanyagokat és pékárut, így nem kell pluszban utaznod a további összetevőkért.
Trznice i pijace, avagy a nagy piac
Podgorica szívében található a Trznice i pijace, amit Pijaca Bazarnak is hívnak, ez pedig nagy piacot jelent. Ahogy belépünk az épületbe, egyértelművé válik, miért kapta ezt a nevet. A pláza aljában található grandiózus belmagasságú és széles kínálattal rendelkező piac egy igazi aranybánya, ha friss és helyi alapanyagokra vágyunk.

Néhány fun fact a podgoricai piacról:
Nemcsak nagy és változatos, de több mint egy piac: lényegében ez egy élő városközpont, ahol reggelente megállnak az emberek, hogy kávézzanak, csevegjenek.
Itt könnyedén hozzáférsz minden helyben termelt zöldséghez, gyümölcshöz, sajthoz, halhoz. Kifejezetten érdemes elveszni a piacon, ugyanis gyakran árulnak Njeguski sajtot – ez a sajt leggyakrabban tehén-, juh- vagy kecsketej keverékéből készül, és jellegzetes, enyhén füstös ízét a hagyományos érlelésnek és a hegyi levegőnek köszönheti. A készítése során gyakran vászonzsákokban, természetes körülmények között érlelik, amitől egyedi állaga és karaktere lesz. Nem ipari termék, minden darabja kicsit más, ezért is olyan autentikus. A helyiek gyakran tálalják pršut (füstölt sonka) mellé, vagy reggelire friss kenyérrel és mézzel; igazi montenegrói élmény.
A piac környékén rekedt bazárok között néha grillrácson sütik a csevapot, akár meg is ebédelhetsz itt, így nem kell kiszakadnod a piaci hangulatból. Ezekhez ajánlom a Grill 123 és a Restoran Ribnica helyeket.
Nyitókép: Shutterstock