A Franziska története egy süteményműhelyből indult és nőtte ki magát. Horváth Franciska, azaz Franziska védjegye a gluténmentes keksz és sütemény. A házi desszertek olyan hatalmas karriert futottak be, és olyan népszerűek lettek, hogy két évvel az indulás után Franciska saját helyet nyitott az első kerületben – tavaly pedig ehhez csatlakozott a Rumbach Sebestyén utcai egység. Gyorsan szeretném is kiemelni, hogy a Franziskában nem minden gluténmentes, de az ételérzékenységgel élők továbbra is főszereplők a helyen. A tulajdonos és a séfek folyamatosan kísérleteznek a legjobb mentes ízélmény elérése érdekében. De talán még ennél is fontosabb az egészséges és fantáziadús alapanyagok használata.

Bár a hűtő roskadozik a szép süteményektől (ezeknek viszont mindegyike gluténmentes!), mi most inkább a reggeli kínálat tesztelésére mentünk rá. Az étlap sós és édes ételekre bomlik, én rögtön a sósakat kezdtem el böngészni, mert nem vagyok az édes reggelik nagy híve. Ez a véleményem a Franziskában elég gyorsan megváltozott. Pedig tényleg jó pár helyen próbáltam már az édes ételeket, otthon is szoktam házi granolákkal szöszmötölni, de valahogy mindig visszatérek a jól bevált sós verziókhoz. A mostani élmény után azonban úgy látom, hogy a Franziskában nagyon nagyon jól járnak az édes reggelik kedvelői. Hiszen egészen különleges összeállításokat kóstolhatnak, amik sehol máshol nem elérhetők.
Franziska waffle
Kezdem is az egyik signature fooddal, egy glutén- és tejmentes gofrival, amit nagyon jól kiegészít a görög joghurt és az erdeigyümölcs-krém. Mint már korábban említettem, a gluténmentes gofri ebben az esetben is kissé száraz, de fantasztikusan szaftossá teszi a rákerült sok finomság. A rengeteg gyümölccsel egy laktató, színes és szépséges egységet alkot, a tésztába kevert mák pedig egy csipetnyi izgalmat biztosít.

Power pancake
Ez a különleges palacsinta azonnal mindkettőnk kedvence lett Mengyivel, és bár sok minden miatt kanyarodnék újra a Rumbach Sebestyén utcai egység felé, a power pancake lenne a legnyomósabb ok. A kis amerikai palacsinták alapja gluténmentes liszt, ami szinte egyáltalán nem érződik. A gluténmentes sütemények nagy hátránya általában, hogy szárazak és morzsálódnak. Ezt most is tökéletesen feloldotta az olvadt cheddar sajt, a zöldfűszeres ricottakrém, valamint a kreáció tetején a buggyantott tojás és a bacon. Olyan, mint egy kis sajtos rakott palacsinta, igazán laktató, finom, és mint említettem, gluténmentes darab.

Sós reggeli gyanánt Mengyi kikért még egy angol reggelit is – talán ez a fogás tartogatta a legkevesebb meglepetést. Nagyon korrekt tál, de az angol reggelit jól ismerjük, pontosan azt adta, amit erről gondolok.
Vegán brekkie
Talán az egyik legkülönlegesebb és legszínesebb darabja az étlapnak, ami egyben nagyon egészséges is. Az avokádós toast vagy éppen az Eggs Benedict nyilván a legtöbb reggelizőhelyen elérhető, ezért itt igyekeztünk kevésbé hétköznapi finomságokat kipróbálni. Ez a vegán toast szezonálisan változik, most éppen zöldborsós-citromos hummusz és grillezett cukkini csücsült a kovászos kenyér tetején, amit még egyéb zöldségek, retek, zöldborsó is díszítettek. Nem gondolnád erről a fogásról, de nagyon-nagyon kiadós, önmagában a hummusz is igen laktató.

Mango Bliss bowl
Ne hagyjátok ki a bowlokat, amik nagyon különlegesek, és szintén teljesen vegánok. Én egy mangósat választottam, eszméletlen finom volt, pedig őszintén nem gondoltam volna, hogy egy granolás bowl tud még meglepetést okozni. A bowl alapja egy vaníliás-kókuszos protein, amit házi csokoládés vegán granola és kesuvaj ízesít. A gránátalma, kókuszchips és mangó már csak hab a tortán... vagyis a tálon.

Berry Cream pancake
Amerikai palacsinta felsőfokon! Ez is gluténmentes fogás, amiben a maracujás túrókrém azért biztosítja a laktózbevitelt, de ha ti ezt nagyon kerülnétek, szóljatok, mert mindent megoldanak és le tudnak cserélni. A tetejére csurgatott bazsalikomos eperszósz és pirított mandula fantasztikus kiegészítője ennek a könnyű, mégis kiadós palacsintának.

Őszintén mondom, hogy nem tudnék választani, ha ismét a Franziskában találnám magam holnap reggel. És akkor a vegán süteményekről még nem is emlékeztem meg. Nemcsak finom, hanem nagyon kiadós a Franziskában minden, így a kissé magasabb árak ne tartsanak vissza senkit. Hiszen itt tényleg olyan ételeket kaptok, amelyek nemcsak reggelinek, hanem ebédnek is beillenek. Majdnem minden étel remekül felezhető egyébként, úgyhogy szerintem érdemes osztozni és útközben cserélni. Így a sós és az édes reggeliket is ki tudjátok próbálni.
Cím: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 3.