A füge ugyanis nem az a típus, aki hosszú távra tervez: érzékeny, kényes és hajlamos a gyors hanyatlásra. Ha szeretnéd elkerülni a szomorú fügéket, olvass tovább: jön minden, amit a füge tárolása témában tudni érdemes.
Miért ilyen nyűgös ez a gyümölcs?
A füge nemcsak különleges ízével, hanem érzékeny természetével is kiérdemli a VIP bánásmódot. Nincs vastag héja, mint a narancsnak, nem kér időt, mint az avokádó, és nem is bírja a strapát, mint egy alma. Ha csak simán ledobod a konyhapultra, gyakorlatilag végignézheted, ahogy megöregszik.
Ennek oka, hogy a füge belseje tele van természetes cukorral és nedvességgel, ami kiváló táptalaj a penésznek. Egy-két nap szobahőmérsékleten, és már meg is csapja a romlás szele. Ezért (is) fontos, hogy tudatosan álljunk hozzá a füge tárolása kérdéshez.

Hűtő vagy nem hűtő – ez itt a kérdés
Ha biztosra akarsz menni, a friss fügét tedd be a hűtőbe, de nem akárhogyan! A legjobb, ha egy rétegben, lazán elhelyezve, papírtörlővel kibélelt dobozban tárolod. Így nem törnek össze, nem nedvesednek túl, és kapsz még 2-3 nap nyugalmat, mielőtt el kell fogyasztani őket. Igen, kell, mert a füge nem az a típus, aki vár egy nyugis hétvégére.
És igen, dobozban lehet tárolni, sőt kell is, de csak akkor, ha a doboz szellőzik egy kicsit, vagy legalább papírtörlő van benne. A műanyag dobozban bepálló füge ugyanis gyorsabban penészedik, mint ahogy felsóhajtasz, hogy „ne már, megint?”.
A leggyakoribb hibák füge tárolása esetén
Most jön az őszinte rész: hiába írunk erről cikket, a bázison szinte mindannyian hagytunk már gyanútlanul egy zárt zacskóban fügét a konyhapulton. Másnapra egy gyanús nedvességfolt, harmadnapra zöldes penészpamacskák köszöntöttek minket. Azóta megvitattuk a kérdést, szóval hadd osszuk meg veled, mik azok a hibák, amikbe könnyen belefuthatsz.
A legalapabb tehát: ne hagyd a fügét nejlonzacskóban a pulton, főleg nyáron, amikor 25 fok felett szinte kérdés nélkül elindul a bomlás. Az sem jó ötlet, ha egymásra dobálod a gyümölcsöket: nyomódnak, repednek, belülről kezdenek rothadni, miközben kívül még úgy tesznek, mintha rendben lennének.

A banán, alma vagy körte társasága sem ideális nekik, mert ezek etiléngázt bocsátanak ki, amitől a füge túl gyorsan megérik – és vele együtt túl is érik. És ne akarj hőssé válni azzal, hogy egy hétig életben tartod: a friss füge nem maratonra termett.
A másik gyakori hiba, amikor valaki túl nedves környezetbe zárja be. A sima, szellőzés nélküli műanyag doboz a fügének egyenlő a szaunával, ami lehet, hogy nekünk kellemes wellness, de neki gyors halál.
Lehet fagyasztani?
A válasz: igen, de van egy kis csavar. A fügét lehet fagyasztani, csak ne számíts rá, hogy ugyanolyan lesz, mint frissen. A fagyasztás után a textúrája megváltozik: pépesebb, lágyabb lesz, ami süteményekbe, lekvárba, smoothie-ba pont jó, de sajttál mellé már kevésbé menő.
Fagyasztáshoz érdemes félbevágni a fügét, sütőpapírral kibélelt tálcán egy rétegben megfagyasztani, majd áttenni egy zárható zacskóba. Így nem ragadnak össze, és bármikor előkaphatsz belőle egy adagot, ha elkapna a füge-flash.
A füge tárolása kreatívan, ha mégis sok maradt
Ha úgy alakul, hogy túl nagy lendülettel vásároltál be fügéből, van pár trükk, amivel megmentheted:
Fügelekvár: később pirítósra, süti tetejére, vagy egy szelet brie mellé isteni.
Sült füge: egy kis mézzel meglocsolva, sütőben pár perc alatt csodát tesz – húsok mellé is passzol.
Smoothie alap: fagyasztás után almával, kókusztejjel keverve igazi reggeli luxus.
Mézes sült füge (Fotó: Street Kitchen)
Zárásként: a füge nem vár, a hűtő a barátod
A fügével nem lehet sokáig várni, ha már nálad van, foglalkozz vele, szeresd, ápold… vagy legalább dobd be a hűtőbe gyorsan. A füge tárolása nem agysebészet, csak egy kis törődést kér, cserébe pedig a legkrémesebb, legédesebb falatokat adja.
És ha mégis megpenészedik egy-kettő? Ne ostorozd magad – legalább tanultál valamit a gyümölcsökről. És a határidőkről.
Nyitókép: Shutterstock