Az őszi-téli hónapok két bombabiztos „lakásillatosítója” az almás pite és a sült gesztenye! Utóbbi nem véletlenül a karácsonyi vásárok sztárja, otthon meglepően kevesen mernek próbálkozni az elkészítésével. Pedig a gesztenye sütése nem is akkora kihívás, mint azt elsőre gondolnád! Ha megfogadod a tanácsainkat, perfekt melengető nasiban lehet részed, amikor csak szeretnéd.
Válogass alaposan!
Röntgenszemek hiányában nehéz megmondani, hogy mi lapul a héj alatt... de azért nem kell teljesen a szerencsére bízni magad! Gesztenyevásárlás közben érdemes jó alaposan megfigyelni a szemeket. Először is vess egy pillantást a héjukra és keresd a nagyobb, fényes, kemény héjú darabokat. Ezután vedd a kezedbe a gesztenyéket – ha a méretükhöz képest relatíve „súlyosak”, az azt jelzi, hogy friss, lédús termésre akadtál. A túl könnyű gesztenye ellenben valószínűleg már kissé idős és kiszáradt. Rázogasd meg kissé; ha hallod, ahogy a héjban ide-oda koppan a gesztenye, az nem jó jel.

Így tárold a gesztenyét otthon
A friss gesztenye hajlamos a penészedésre, ezért ha nem készíted el még a vásárlás napján, légy résen a tárolásnál! Ahelyett, hogy összezsúfolnád a szemeket, próbáld minél lazábban elrendezni őket, hogy a penésznek esélye se legyen felbukkanni. Hűvös, jól szellőző helyen 3-4 napig állnak el, ezalatt bőven lesz időd rákészülni a gesztenyesütésre. Ha hűtőben tárolod a gesztenyét, műanyag zacskó helyett tedd inkább légmentesen zárható edénybe vagy hagyd a hálóban, amiben megvetted. Minél kevésbé párás a környezete, annál jobb!
Tisztítás és áztatás
Bár a héját nem fogyasztjuk el, így is fontos, hogy a gesztenye sütése előtt alaposan megtisztítsuk a szemeket. Langyos, folyó víz alatt dörzsöld át a gesztiket, majd konyharuhára vagy papírtörlőre szedve szárítsd meg őket. Ezután egy éles késsel X alakban vágd be a domború oldalukat. Nem kell teljesen átvágni, elég, ha a külső, vastagabb héján átjut a kés pengéje.
Következhet az áztatás: tedd bele egy nagy tálba a bevágott gesztiket és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. 2-3 órán át hagyd állni, ennyi idő alatt a szemek megszívják magukat folyadékkal és felpuhul a héjuk. Áztatás után csepegtesd le, ééés showtime: jöhet a gesztenye sütése!

Gesztenye sütése sütőben és serpenyőben
A legegyszerűbb módszer, ha a beáztatott gesztenyéket egy sütőpapírral bélelt tepsire szórod és beteszed a 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Így szépen, maguktól elkészülnek, nem kell ott állni mellettük végig. De ha szeretnéd kipróbálni, milyen lehet a gesztenyeárusok élete, jöhet a gesztenye sütése serpenyőben! Az előkészített gesztiket rakd egy közepes lángon felhevített öntöttvas serpenyőbe és egyengesd el őket, hogy ne legyenek egymás hegyén-hátán. Amint illatozni kezdenek és a bevágott részeknél elkezd visszahajlani a héjuk (ez kb. 25-30 perc), már készen is vannak! Közben néha rázogasd meg a serpenyőt, nehogy túlságosan odakapjanak.

Vigyázat, forró!
Mindkét esetben fontos, hogy a gesztenye sütése után várj egy kicsit, amíg hűlnek a szemek. Na de nem kell teljesen kihűteni őket, mert akkor visszakeményedik a héjuk. Amint nem tűzforróak és már biztonsággal meg tudod fogni őket, indulhat a pucolás, aztán pedig a nassolás. Ha valamilyen véletlen (vagy inkább csoda) folytán nem fogyna el mind, a sült gesztenyét 3-4 napig tárolhatod a hűtőben.