Street Kitchen Guide

MitkeresegyautentikuskoreaimenüsorRácalmáson?AHibiscusÉtterembenleltünkaválaszra

Mit keres egy koreai menüsor egy Fejér vármegyei wellnesshotelben? A Hibiscus Étteremben nemcsak kóstolni lehet, hanem megélni a koreai kultúrát: földre tett párnák, autentikus tálalás, kedves kiszolgálás és olyan fogások, mint a bibimbap vagy a bulgogi, amelyek tényleg messzire repítenek – anélkül, hogy elhagynánk Rácalmást.

Jogos a címben feltett kérdés, főleg ha az ember először lép be az árnyas fák ölelésében működő elegáns Jankovich Hotelbe. A válasz viszont legalább olyan sokrétű, mint maga az étlap: a Hibiscus Étterem ugyanis nem csupán egy hotelétterem, hanem sokkal több. Rácalmás különleges település Fejér vármegyében, Budapesttől kb. 40 percnyire, ahol lassan két évtizede jelentős szerepe van a koreai közösségnek, így adta magát a lehetőség, hogy a hotel éttermében autentikus koreai fogások is megjelenjenek. 

A kezdetekben – már lassan húsz éve – koreai séfek tanították a csapatot, a receptek pedig azóta is többnyire változatlanok, kézről kézre adva tovább a technikát és az ízlést.

hibiscus-etterem (1 of 33)
Hibiscus Étterem a Jankovich Hotelben (Fotó: Menyhárt Daniella)

Átléptünk egy másik világba

Ha autentikus élményt szeretnél, már a fogadtatásnál érezni fogod, hogy jó helyre jöttél: mi egy különteremben foglaltunk helyet, mivel a koreai menüre érkeztünk (javasoljuk nektek is az asztalfoglalást, mert a rendezvények miatt nem biztos, hogy azonnal kaptok szabad termet). A helyiség stílusa – földbe süllyesztett asztal, ülőpárnák – már önmagában megalapozta az élményt. Nem csupán egy étteremben voltunk, hanem egy átgondolt ázsiai térben, ahol nem a díszletek dominálnak, hanem a tudatos egyszerűség.

A kiszolgálás kifejezetten kedves volt, nem tolakodó, a személyzet minden kérdésre türelmesen válaszol, ismeri az ételek történetét, ajánl, segít az eligazodásban.

Milyen a koreai konyha Rácalmáson?

A koncepcióért és a ételekért Kovács Ádám séf felel, aki a Covid ideje alatt igazolt át a Kioskból. Azóta törekszik arra, hogy a legjobb helyi termelőktől szerezze be az alapanyagok javát – a zöldségek egy része a településről érkezik, de a tejtermékekért és a húsokért is csak Dunaföldvárig és Dunavecséig kell utazni, a méz szintén egy helyi díjnyertes termelőtől jön az étterembe. Elkötelezett a zero-waste gondolkodás, a szezonális alapanyagok és a fenntartható konyha mellett. Használnak saját készítésű lekvárokat, savanyítanak, és igyekeznek minden alapanyagot teljes egészében feldolgozni. Amikor ott jártunk, éppen egy fermentált lila káposzta érlelődött a háttérben.

hibiscus-etterem (33 of 33)
Kovács Ádám séf (b) és Falusi Péter étteremvezető-helyettes (j) (Fotó: Menyhárt Daniella)

Mi a kóstolómenüt választottuk, két főre. Az érkezéskor kaptunk egy welcome falatot: szójaszószban marinált, szezámmagos edamame babot – egyszerű, friss, karakteres indítás. Az előételek között kimbap érkezett, aminek szárított algalapba tekert rizs, zöldségek és tojás az alapja, ezt lehet variálni több hozzávalóval, és wasabis szójaszószba mártva isteni indítása a menünek.

hibiscus-etterem (18 of 33)
Kimbap és az edame bab (Fotó: Menyhárt Daniella)

Tudod, mi az a Haemul-yache twigim? És ha azt mondom, hogy tintahal, tigrisrák és különféle zöldségek tempurában? Roppanós bunda, a textúrák és az ízek együtt nagyon jól működnek a szójaszósszal – intenzív, friss fogás volt, amit még sokáig emlegettünk az asztal fölött.

Izgalmas fogások

A saláták változatosak és izgalmas ízűek, még annak is ajánlom őket, akik – hozzám hasonlóan – szeretik, de nem bírják a csípőset, mert a savanyított alga, az ananászos uborka, a kimchi, a karalábésaláta és a pácolt shiitake gomba is megér egy misét. Itt veszek egy nagy levegőt, mert az asztalra került fogások száma és sokszínűsége meghaladja ennek a cikknek a kereteit, viszont higgyétek el nekem, hogy az ízek és az ételek frissessége a kóstoló végéig – és még utána is – velünk maradt, amit érdemes társaságban kipróbálni.

hibiscus-etterem (22 of 33)
A saláták (Fotó: Menyhárt Daniella

A bulgogi – ami szó szerint „tűzön sült húst” jelent – az egyik legismertebb koreai étel, és nem véletlenül. A Hibiscusban borjúhúsból készül, ami az ananászos-körtés páccal izgalmas ízt ad a fogásnak. 

A fogások között ott volt még a bibimbap is – minden, ami a koreai étkezés szellemiségéhez hozzátartozik. Ez egy színes, tálban tálalt kevert rizses étel, amelyben borjúhús vagy rántott mangalica, frissítő zöldségek, tükörtojás és csípős-sós gochujang paszta találkozik. Itt ez az étel nemcsak látványában, de ízében is különösen letisztult és friss volt – minden zöldség roppant, minden falat élményszámba ment.

hibiscus-etterem (12 of 33)
Bibimbap (Fotó: Menyhárt Daniella)

A legnagyobb élmény azonban a végére maradt: a kimchi chigae. Ez – és ezért a mondatért bizonyára néhányan megköveznek – egyfajta koreai székelykáposzta-leves. Egy forrón tálalt, mély ízű, kimchiből készült, gazdag, sós-savanykás-csípős raguleves, amit hagyományosan tofuval, zöldségekkel és néha hússal főznek. A Hibiscusban egy kifejezetten karakteres, kellemesen csípős verzió került elénk, amelyben a fermentált káposzta umamija szó szerint végigkísérte a kortyokat. Ez az az íz, amit az ember még hazafelé is érez, és amitől az egész gasztroélmény igazán emlékezetessé válik.

hibiscus-etterem (17 of 33)
A kimchi chigae (Fotó: Menyhárt Daniella)

A menü egésze nem csupán jól összeállított, de érezhető benne az arányérzék és a ritmus: hol egy roppanós, hol egy krémesebb, hol egy fűszeresebb tétel következik – és végig ott van benne a meglepetés, mégsem stimulál túl.

De vajon megéri-e Budapesttől 40 percet utazni csak azért, hogy az ember egy koreai vacsorában részesüljön?

A válasz: egyértelműen igen. Mert itt nemcsak vacsorát kapsz, hanem egy letisztult, koreai hangulatba csöppensz, miközben az ízek elképesztően összetettek. A Hibiscus Étterem nem egy divatos gasztrotrip, hanem egy valódi kulturális találkozás a koreai konyhával, a magyar alapanyagok minőségével, és egy olyan csapattal, amely szenvedéllyel dolgozik, figyelemmel szolgál ki, és örömmel mutatja meg, mi történik akkor, ha valaki nemcsak jól, hanem okosan is főz.

Hibiszkusz Étterem
Hibiszkusz Étterem
Rácalmás, Jankovich Miklós köz 1, 2459 Magyarország

Ha tetszett a Hibiszkusz Étterem tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!