A magyar konyha sok mindennek nevezhető, de vegánbarátnak talán a legkevésbé: a húsos, zsíros, tejfölös fogásokat nem könnyű növényi alapokra helyezve újragondolni. A budapesti Kozmosz Vegán Étterem konyháján azonban játszi könnyedséggel ugorják meg ezt a feladatot. Mivel jómagam is odavagyok a magyaros ízekért, nagyon szimpi, hogy ekkora hangsúlyt fektetnek a hazai ételek veganizálására.
Tartalmas kezdés: babgulyás
Nem is volt kérdés, hogy bekezdünk egy babgulyással. Kifejezetten tetszett, hogy a legtöbb ételből lehet kicsi és nagy adagot is kérni. Mi a babgulyásból a nagyobb adagot választottuk – amilyen sűrű a leves, simán jóllakhat az ember már ezzel is. Ízeiben nagyon hozza a megszokott gulyásízt, a levének pedig van egyfajta „szaftos” sűrűsége, ami egyből elnyerte a tetszésünket.

Pörkölt gabonából? Simán!
Szejtánpörkölt is van ám az étlapon, nem is akármilyen! Ráadásul nokedlivel kínálják, ahogy azt kell, nálam ez már instant azt jelenti, hogy csodálatos lesz az étel. De mi is az a szejtán? Lényegében egy búzából készülő húshelyettesítő, aminek a proteintartalma szorosan megközelíti a fehérjedús húsokét. A Kozmosz Vegán Étterem növényi fehérjéből készülő pörköltje rendkívül szaftos és karakteres ízvilágú.

Még a mindenevő kollégám is teljesen odavolt érte, állítása szerint is nagyon jól hozza ízekben azt, amit egy húsos pörkölttől megszoktunk. Nem is kérdés, miért jár vissza mindenki ezért a fogásért, csakúgy, mint a vegán túrós csuszáért.
Ez utóbbira vegaföl, tofutúró és tofupörc kerül, amit annyira ropogósra sütnek, hogy igazán jó kis textúrát és ízélményt kölcsönöz az ételnek. Nem gondolták túl a srácok, azt hozzák vele, amit gyerekkoromban megszoktam a hagyományos, állati összetevős verziójától. Hatalmas pacsi, ezért tuti visszatérő vendég leszek én is!

A Kozmosz Vegán Étterem sztárja a babpogácsás burger
Egészen a 2014-es nyitás óta, azaz több mint tíz éve lerobbanthatatlan az étlapról a Kozmosz Vegán Étterem babpogácsás hamburgere. Azért is különleges, mert a házi bucit mogyoróvajjal kenik meg, és pakolnak még bele csalamádét és friss zöldségeket. Ez az a kombó, amiről elsőre tuti azt gondolja mindenki, hogy esélytelen, hogy ez működjön – de működik! Nem is akármilyen szinteken… A mogyoróvaj sós íze a csalamádé savanykásságával találkozva totál feldobja ezt a burgert.

Mondjuk, inkább haladó vegánoknak ajánlom ezt a hambit, mert egy mindenevő első próbálkozásának ijesztő lehet ez a színes és izgalmas ízvilág. De szerencsére mindig van egy szezonális és egy gombás burgerük is, amit teljes szívből ajánlunk azoknak is, akik most próbálkoznak a vegán kajákkal először.
Street foodban is erősek
Fiatalokat megszólító, trendi street food kaják is találhatók a felhozatalban, például a házi quesadilla, amit imádtunk. Az adag elég nagy szóval, ez simán jó lehet ebédre is, ráadásul elég bőségesen meg van pakolva babos-kukoricás raguval. A töltött batyut azt meglocsolják házi „sajtszósszal” – ez zöldségekből és sörélesztőpehelyből készül a Kozmosz Vegán Étterem konyháján. Aminek külön örültem, hogy nem valami mű, kókuszolaj-alapú növényi sajt kerül bele, erre is előrukkoltak egy szuper házi megoldással, ami sajnos szakmai titok.

Édes levezetés a Kozmosz Vegán Étteremben
Természetesen az édesszájúakra itt is gondolnak egy-két házi sütivel. Mikor kiszúrtam, hogy kapható vegán krémes, egyértelmű volt a választás! Ez a desszert nagyon egyben van, precízen hozza azt, amit várunk tőle. Szuperkrémes, és nem mondanám meg, hogy teljesen növényi alapú ez a süti. Én ugyan nem vagyok egy nagy édességkedvelő, de ezt mindennap tudnám enni, a nap bármely szakaszában!
Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 11.