A málnaszedés nem csak a technikáról szól, a stratégiában szerepet játszanak a földi elemek, például a talaj minősége, a szél állása és a megfelelő eszköztár is… Na jó, nem kell ezt ennyire komolyan venni, de ha szeretnél egy jól megpakolt, friss málnával teli kosarat, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd el!
Május végén már mindenki tűkön, vagy mondhatni málnabokortüskéken ül, mert ekkor indul be az imádott málnaszezon, ami egészen kora őszig tart. Persze nem árt észben tartani, hogy a különböző fajták közül van, ami korán és van, ami későn érik. Annak érdekében, hogy egész nyáron lehessen málnázni, érdemes többféle fajtát is ültetni.

Honnan tudhatod, hogy jó a málna?
A málna a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan nem utóérő, vagyis a leszedés után nem folytatódik az érési folyamat, így éretten érdemes begyűjteni a termést, és ajánlott egyből fogyasztani. Nem szabad sokat várni, hiszen az íze és a színe is csak rosszabb lesz az idő múlásával. Két-három napig maradnak frissek, ezután nem ajánlott a gyümölcs fogyasztása. A szedhető málna egységes pirospozsgás színű, semmiképpen sem sárgás vagy fehér. Viszont nem is szabad hagyni, hogy teljesen sötét árnyalatot érjen el, mert a túlérett szemek kevesebb C-vitamint tartalmaznak és gyorsabban megromlanak.
Ha nem bízod a véletlenre a szüretelést, és a gyümölcs színén kívül szükséged van még pár ismertetőre, akkor ezek remélhetőleg segítenek majd:
A jó málna könnyen elválik a szárától, nem kell erőt kifejteni a leszedésekor.
A bokor levele és szára is szép zöld, nincs elszáradva.
A termés puha, de nem löttyedt.
A málna folyamatosan érik a szezon alatt, ami azt jelenti, hogy a szedés több menetben zajlik. Tehát érdemes felkészülni arra, hogy legalább hatszor meg kell ejteni a szüretet.

Hagyd, hogy megújuljon!
Ha nem csak egyszer szeretnéd élvezni a málna termését, akkor érdemes figyelmet fordítanod a bokor metszésére is, hiszen ezen múlik a jövő évi termés. A málna metszése különleges, mert nem tavasszal vagy ősszel történik, mint a legtöbb gyümölcsnél. Itt a termés betakarítása után nem sokkal érdemes vágni a növényből.
Az egyszer termő málnát a talajig kell visszavágni, de csak a letermett ágakat. A zöld és fiatal vesszőkkel nem kell foglalkozni, mert ezek fognak termést hozni majd jövőre.
A folyton termő fajtánál már egy fokkal óvatosabban kell eljárni. Szintén a letermett vesszőket kell megcélozni, de mindössze addig a legalacsonyabb pontig, amíg még nőtt gyümölcs. Ha ez a terület is elfogy, akkor automatikusan talajig kell vágni a vesszőt.

Szüret után
A málna rendkívül érzékeny gyümölcs, így nem árt kesztyűs kézzel bánni vele a szedés után. A legjobban a hűtőben áll el, egy jól lezárt dobozban, de akkor sem hetekig. A málnát érdemes minél hamarabb elfogyasztani, két-három napon belül, vagy akár lefagyasztani.
Nyitókép: Shutterstock