Cikkek

Rátörtaklímaszorongás,ezértkovászospékségetnyitott

A koronavírus alatt igen sok házi pék nőtt ki a földből, sok házi kovász nevelődött és rengeteg kenyér sült. A pékipar nagyot nyert ezzel a folyamattal – az is megtudta, mi az a kovász, akinek eddig fogalma sem volt róla. Pécs is gazdagodott egy újabb pékséggel, nemrég nyílt meg a Király utcában az Orma.

Szerintem ha csak az ország két százaléka eszik jobb minőségű kenyeret a karantén után, máris nyertünk valamit, bár ennél valószínűleg jobb az arány. A pécsi Váczi Gergő Orma nevű péksége azonban nem csak a koronavírushoz kötődik, ő már sokkal korábban elkezdett otthon kenyeret sütni. Ahogy lenni szokott, először csak a barátok rendeltek tőle, majd kiderült, hogy a jó kovászos árura egyre nagyobb az igény. Így a koronavírus alatt már ki is szállított, majd idén tavasszal meg is nyitotta pékségét a pécsi Király utcában, Orma Gerilla Pékség néven. 

Fotó: Mudra László

Paraszt pék a városban 

És hogy miért Orma? Nagyon büszke vagyok magamra, hogy én rögtön kitaláltam: Gergő a közeli Ormánságból való, a név tehát erre a tájegységre utal, valamint arra, hogy ez itt egy hagyományos, paraszt pékség. A mögötte húzódó fő gondolat, hogy mindenki termelje meg magának, amit megeszik. 

Gergő végzettségétől a kenyérsütés meglehetősen messze áll, építész ugyanis. Dolgozott is a szakmájában jó pár évet, még vezető beosztásban is, de aztán rájött, hogy nem akar ilyen nagy rendszerben működni, és egyre fontosabb lett számára a fenntarthatóság. Emellett pedig az élményfaktor sem utolsó: szerinte semmihez sem fogható, ha az ember magának süti meg a kenyerét. Gergő szerint egyébként aki egyszer kóstolta a kovászos kenyeret, az egészen biztosan nem akar majd más enni, hiszen mindenki azonnal érzi a különbséget. 

Fotó: Mudra László

Finom illatok, vegán kenyerek: Orma pékség

Gergő tavaly döntött úgy, hogy végleg elhagyja az irodai munkát, és péknek áll. Szerintem igencsak jól tette, az Orma pékségbe belépni kifejezetten üdítő és felemelő. Én imádom a friss kenyér illatát, márpedig ez itt rögtön körbelengi az embert. Gergő nem tagadja, hogy a hely megnyitásában egy erős klímaszorongás is szerepet játszott. Számára nagyon fontos a fenntarthatóság, éppen ezért egy jó ideje áttért a vegán táplálkozásra, és a pékséget is ezen szemlélet szerint üzemelteti.

Fotó: Mudra László

Nem hirdeti ugyan nagy táblán, de a péksége is vegán. Ez a kenyér esetében nyilván természetes, de egy ideje már péksüteményeket is sütnek, és ezekhez sem használnak semmilyen állati eredetű terméket. Nincs vajas croissant és sajtos pogácsa sem. 

Emellett Gergő a kenyérhez szükséges búzát is csak ellenőrzött körülmények közül szerzi be. Nemcsak bio, hanem úgynevezett talajmegújító gazdaságokból. Ez azt jelenti, hogy télen is zölden tartják a földet, ezáltal a földterület nem parlagon hever, hanem szén-dioxidot von ki a levegőből. Ha mindenki ezt a fajta gazdálkodást követné, az némileg megoldást jelenthetne a mostani klímaválságra. 

Váczi Gergő tulajdonos. Fotó: Mudra László

Kakaós csiga nincs

Jelenleg teljes kiőrlésű, fehér és félbarna kenyereket sütnek – már így is több száz darabot, de Váczi Gergő azt mondta, még tudják fokozni a terhelésüket. Én a félbarna kenyerüket kóstoltam egyébként, és bár a kovászos kenyérnél teljesen természetes, hogy napokig fogyasztható – ez a kenyér olyan finom volt, hogy még a vásárlás utáni ötödik napon sem kellett megpirítani.

Fotó: Mudra László

Emellett egyre több péksütemény készül, és ezeknél is fontos szempont, hogy kizárólag helyi alapanyagokat használjanak. Amikor ott jártam, éppen kisült a burgonyás-kakukkfüves focaccia és a „Paradicsomkert” nevű kosárka, aminek jellegzetessége, hogy többféle friss paradicsommal töltik, amit egy helyi termelőtől vásárolnak. A husztóti Paradicsomkertben Csendes Ildikó több száz féle (nem elírás!) paradicsomot termeszt. A szezonnak megfelelően egy új, szilvatöltelékes süteménnyel is éppen folyt a kísérletezés, kakaós csiga vagy csokis párna azonban náluk soha nem lesz, hiszen ezek nem felelnek meg a fenntarthatósági követelményeknek. 

Fotó: Mudra László

Aki tehát az Ormában vásárol kenyeret, az nemcsak a kovász ízét és jótékony hatását élvezheti, hanem sokat tesz a klíma védelméért is. Emellett biztos lehet benne, hogy csak ellenőrzött forrásból származott, tiszta élelmiszert fogyaszt. 

Orma Gerilla Pékség, 7633 Pécs, Király utca 58.

Orma pékség
Orma pékség
7633 Pécs Király utca 58.

Ha tetszett a Orma pékség tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!