A csípős ételek híre nem feltétlenül számít jónak. Még annak ellenére sem, hogy mostanra számtalan kutatás bizonyította, a fűszeres, köztük a csípős kaják pozitívan hatnak az egészségre, képesek befolyásolni az éhségérzetet, csökkentik az étvágyat, fokozzák az anyagcserét és segítenek a szervezetnek a kalóriaégetésben.
Összeszedtünk három fűszert, amelyből fogyassz bátran, ha odavagy a csípős ízért. Persze azért tarts mértéket!
Csípős és egyszerűen beszerezhető
A legtöbb magyar konyha polcán valószínűleg ott csücsül egy adag fekete bors. A fűszerben lévő piperin több tanulmány szerint is képes segíteni a fogyásban. A vegyület egy 2012-es, állatokon végzett kísérlet alapján akadályozhatja az új zsírsejtek képződését.
Néhány évvel később, 2018-ban embereken is kipróbálták a fekete bors hatásait, a teszt során a kutatók arra jutottak, hogy a fűszer csökkentheti az éhségérzetet és fokozza a jóllakottság érzését.
A Massachusettsi Egyetem orvosi karának adatai szerint pedig a fekete bors – a rengeteg egészségügyi előnye mellett – a kurkumin felszívódását is segíti. A kurkumin szintén segíthet a testsúly szabályozásában.
Ha épp lusta vagy futni…
A Cayenne-bors szintén remek ízesítő a diéták alatt (is). A fűszer kapszaicint tartalmaz, ami képes megemelni a testhőmérsékletet, ezáltal pedig fokozza az anyagcserét. Egyes tanulmányok szerint a Cayenne-bors hozzáadásával akár 100 kalóriát is elégethetünk étkezésenként. A fűszer emellett csökkenti az éhségérzet serkentéséért felelős hormont is.
A Cayenne-bors fogyasztása egyébként más egészségügyi előnyökkel is járhat: az ételízesítő szabályozhatja a rossz koleszterinszintet, javíthat a szív egészségén és csökkentheti a vérnyomást is.
Egyél csípős gyümölcsöt!
A Cayenne-borshoz hasonlóan a chilipaprikából származó chilipor szintén tartalmaz a zsírégető kapszaicinból.
A chiliporról talán azonnal egy tál chili jut eszedbe, de itt egy másik ötlet, hogyan hasznosíthatod otthon a fűszert: az olyan trópusi gyümölcsök, mint a papaya, a mangó és az ananász különösen jól passzolnak a chilihez. Szórj rájuk egy kicsit a fűszerből – anélkül fogja feldobni az ízüket, hogy pluszkalóriát adna hozzájuk.
Azért tarts mértéket!
A sok, persze, mindenből megárthat, és ez alól a csípős ételek sem számítanak kivételnek. Mindenképp tarts mértéket az étkezéseknél, mivel egészségügyi problémákhoz, például gyomorgondokhoz vezethet, ha túl gyakran eszel ilyen kajákból.
Abban az esetben pedig, ha nem rajongsz a csípős ízért, semmiképp ne kínozd magad chilivel! Inkább kattints ide, hiszen számos más fűszer is segíthet a fogyásban.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!