Hirdetés

A legjobb balatoni pizzát hozta Budapestre a Paletta Bisztró

Egyszerű hagymaleves

Csak pár hozzávaló

Hópehely golyó

Finom falatok (nem csak) kicsiknek
Hirdetés

A legjobb balatoni pizzát hozta Budapestre a Paletta Bisztró

Hirdetés
Bezerics Dánielnek, a Paletta bisztró tulajdonosának legfőbb ismertetőjegye, hogy állandóan készen áll a megújulásra és mindig előáll valami meglepetéssel. A balatonboglári és a budapesti Paletta is állandó változásban van. Most ismét csavartak egyet az étlapon a Tompa utcában, úgyhogy le is teszteltük az új ételeket. Nekünk úgy tűnik, a Balaton fővárosi nagykövetsége egyre jobb.
Hirdetés

A vérbeli balatoni vendéglátós, a balatonboglári Paletta tulajdonosa, Bezerics Dániel három éve döntött úgy, hogy szerencsét próbál a fővárosban, és itt is nyit egy balatoni éttermet. Egy második Palettát.

A budapesti Paletta a Tompa utcában, fotó: Paletta/Facebook

A lépés logikusnak tűnt, hiszen míg télen a Balatonnál erősen megcsappan a forgalom, addig Budapesten éppen a hideg évszakban erősebb a vendéglátás. Ráadásul így a nyáron a Balatonnál dolgozó személyzetnek munkát tud adni télen is. Bezerics tehát nyitott egy balatoni éttermet Pesten, a Tompa utcában, ahol az étlap minden alapanyaga a Balaton környékéről érkezik.

Bezerics Dani az új Paletta-pizzákkal, fotó: Kalas Györgyi

Ez eddig is így volt, de most már nemcsak a Balaton van fókuszban, hanem a Bezerics család is. A tulajdonos és családja egyre több dolgot készít el ugyanis saját maga – ezek nagy része visszaköszön az étlapon is. Emellett új séfet sem igazoltak a nyári újranyitás után, hanem a tulajdonos felesége, Vera állt be a konyhára.

A legnagyobb újdonság, ami mindenkinek azonnal feltűnik, hogy az étlapon kissé háttérbe szorultak a bisztróételek, és megérkezett a pizza. Bezerics Dani azt mondta, szeretné éttermeit egyféle közösségi hellyé alakítani, ahol az emberek jól érzik magukat, megosztják egymással az asztalon lévő ételeket, miközben egy balatoni utazás élményét kapják.

A pizza szuper műfaj az osztozkodásra, és erre valók a tapasok is, amelyek most a Paletta étlapján is megjelentek. Ötféle tapas kérhető, ebből kettő 1100, három 3000, mind az öt együtt pedig 4500 Ft-ba kerül. Én természetesen megkóstoltam mind az ötöt, a tapas ugyanis tényleg a kedvenc műfajom. Szeretek mindenből egy kicsit kóstolni.

Tapasválogatás, fotó: Kalas Györgyi

Ha nagyon kell, akkor sorrendet is fel tudok állítani. A legnagyobb kedvencem a vágott zsír volt. Ez elsőre furcsának hangzik, de egy tradicionális népi ételről van szó. A szalonnát jó fűszeres lében megfőzték, azaz abálták, hagyták kihűlni, majd ledarálták és jól beletömködték egy edénybe, hogy sokáig elálljon. Isteni finom, a fűszerektől teljesen más íze van, mint a sima zsírnak – bár nekem mindenféle zsír a gyengéim közé tartozik. 

A szilvát saját maguk aszalják, fotó: Paletta/Facebook

Ezzel holtversenyben, szintén első helyen végzett nálam a sóban aszalt szilva. Bezerics Dani elmondta, hogy bár imádja az olívabogyót, szeretett volna előállni ennek balatoni verziójával, így jött a sós aszalt szilva ötlete. Ezt természetesen, hasonlóan sok minden máshoz, maguk készítik repceolajjal és sóval. Erősen sós íze van, mégis lekvárszerű. Ízesítésre és más ételekbe is használják, mint például a szilvásgombócba – ami szintén sós. A tapasok közül saját készítés még a házi, céklás-diós ricotta és a padlizsánkrém is. Mindehhez házi kenyér jár, és egy egész asztaltársaság számára is remek és kiadós választás, nagyon ajánlom. 

Ha még klasszikusabb vonalon mozognánk, akkor a Parasz’tapasz névre hallgató tálat kérjük (2750 Ft). Ezen szintén a Bezerics család által készített mangalicasonka és mangalicaszalonna, valamint kaposvári mangalicastifolder és a már emlegetett vágott zsír található. 

Margherita pizza: balatoni paradicsom, balatoni mozzarela és ricotta, fotó: Kalas Györgyi

És akkor térjünk rá a Paletta legnagyobb újítására, a pizzára. Hívhatjuk ezt nápolyi típusú pizzának – ahogy az étlapon is szerepel –, ez azonban annál sokkal több. Bár a Badacsony is hordoz erős vulkanikus jegyeket, Bezerics nem a nápolyi fílinget utánozta le, hanem újat teremtett. Nem arra büszke, hogy a pizza minden alapanyaga olasz, hanem arra, hogy minden magyar, sőt balatoni! Nemcsak a paradicsom, de az összes sajt – köztük a mozzarella –, a mangalicasonka, az aszalt szilva, a burgonya, sőt még a szarvasgomba is. Kivétel ezek alól a liszt, az ugyanis olasz. 

Zseniális ízesítésekkel találkoztam. Nagyon különleges a Cacio e Pepe, amit inkább tésztában szoktunk meg, de pizzán is remekül működik. Isteni a ráolvadt 9 hónapos Páter sajt és az egzotikus borsok keveréke. Szintén igen jól vizsgázott a Prosciutto szerintünk nevű pizza, amire nem olasz sonka, hanem a Bezerics család kétéves mangalicasonkája került. Emellett a már említett házi ricotta, házi aszalt szilva és bátyai paradicsom.

A szezonális Oh my deer pizza, krumplival rozmaringgal és szarvasgombával, fotó: Kalas Györgyi

De mind közül talán a legjobb az Oh my Deer nevű szezonális pizza, ha ezt ki akarjátok próbálni, siessetek! Ennek az alapja a szarvasgombás tejföl, rajta keszthelyi hópehely burgonya, szarvasszalámi, balatoni sajt és rozmaring. Ne várjunk azonban a Palettában nápolyi életérzést, ez a pizza teljesen más – a tészta is –, de éppen ezért remek. 

És ha esetleg nem laktok jól, választhattok a bisztróételek közül is, mondjuk, egy jó kis ököruszályból készült balatoni „mac&cheese-t”, vagy éppen az én örök kedvencemet, a rántott nemesbüki korosajtot. 

Paletta Budapest, 1094 Budapest, Tompa utca 28.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?