Az Adventi Ünnep a Bazilikánál már háromszor elnyerte a legjobb európai karácsonyi vásárnak járó elismerést. A nyitónapon igencsak zimankós volt az idő, havazás helyett szemerkélő esőben, némi szélviharral fűszerezve vágtunk neki a munkának. Eszter, Bence és én alapos terepszemle után feltérképeztük a kínálatot. Íme egy kis útmutató, mit érdemes enni, és mi az, amit a „nem minden arany, ami fénylik” szólással jellemeznénk.
@felzabaltuk_sk Megnyitottak a budapesti karácsonyi vásarok, elsőként a Bazilikánál található Adventi Ünnepet teszteltük 🎄😋 #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #karacsony #karacsonyivasar ♬ Christmas Is Coming – DM Production
Budget kaják 1500 forintért
A belvárosi karácsonyi vásárokról évek óta terjed a rémhír, hogy megfizethetetlenül drágák. Ezzel a sztereotípiával akar az Adventi Ünnep a Bazilikánál idén – több nyári fesztiválhoz hasonlóan – szembemenni, és 2023-ban jutányos árú egytálételekkel még szélesebb közönséget megszólítani.
Mindegyik nagykonyhának kell legalább egy kedvező árú ételt tartania: paprikás krumplit sült virslivel, csirkebrassóit vagy sült kolbászt. Elsőre kicsit féltünk, hogy az olcsó húsnak híg lesz a leve, de kifejezetten korrekt, ízletes kajákat kaptunk. Az ár és a minőség is elégedettséggel töltött el, szóval ha nem akartok több ezer forintot kiadni, de mégsem éhgyomorral kóborolnátok a kézműves árusok és a koripálya körül, akkor jó szívvel ajánljuk őket.
Gulyásleves cipóban
Az egyik mellettünk lévő asztalnál egy igazi lélekmelegítő kajára lettünk figyelmesek, amiről kiderült, hogy Eszter egyik kedvence, így nem hagyhattuk kóstolás nélkül.
„Ha van ikonikus csárdakaja, amivel bármikor el lehet csábítani, akkor az a cipóban tálalt leves. Évek óta stabilan tartja magát a hazai karácsonyi vásárok kínálatában is, úgyhogy le is csaptunk egyre. Az adagra nem lehet panasz: a papírtányért csaknem teljesen kitölti a megskalpolt cipó, amibe a levest merik. Magában, cipóstul bőven jól lehet vele lakni, ha pedig mást is kóstolnátok még mellé, ketten-hárman is simán rámehettek.
A leves – pontosabban inkább a ragu, mert a lé nagy részét a cipó azonnal beissza – kissé ízetlen, jóval több fűszert, és nekem személy szerint még egy kis csípőset is elbírt volna. De a zöldségek nem főttek szét, a hús pedig puha és omlós volt, és pluszpont, hogy nem nagyítóval kellett benne keresni a húskockákat! Arról, hogy ciki vagy sem a cipót is megenni, egy illemtanár valószínűleg többet tudna mesélni, de az tuti, hogy én ki nem hagynám! 😀 Szerencsére nem az a túlszárított fajta, ami csak a felszívott létől puhul meg kissé, magában is élvezhető, ennek ellenére azt gondolom, hogy az 5000 forint húzós ár érte, és a külföldi ismerősökkel sem ilyen formában ismertetném meg először a gulyást.”
Szuvidált csülök sült krumplival
A nagykonyhák kínálata mellett lehetetlen szó nélkül elmenni, az ételek úgy vannak kipakolva, hogy szinte hívogatják a vendégeket. Bence a kezdetektől rá volt gyógyulva egy csinos combra (mármint csülökre!), és minket sem kellett nagyon unszolni, úgyhogy elcsábultunk egy szuvidált csülökre, amit sült krumpli körettel kértünk. A hús 6900 forintba került, míg a köret 2500 forintnak volt feltüntetve, végül viszont kiderült, hogy a csülök ára körettel együtt volt értendő. Azért ez így is egy drágább éttermi fogás ára, a minősége viszont nem igazán érte el azt, pedig a pultban tényleg szemet gyönyörködtető volt. 🙁
A húst fogyasztás előtt jó pár percre mikróba dobták, hogy átmelegedjen: nem tudom, mi lett volna szerencsésebb, a kihűlt vagy a szétmikrózott szuvidált sertés? Ez utóbbi sajnos elég száraz volt, kívülről pedig mintha bolognai szósszal lett volna leöntve illat alapján. Az ízére, mondjuk, ez semmi hatással nem volt, mint amúgy más se. Elég íztelen húst kaptunk, amin az olajos krumpli és a félig nyers hagyma sem segített. A mellettünk ülők töltött káposztával küzdöttek: ők sem voltak elájulva az ízektől és a színvonaltól.
Kicsi gesztenye…
Esztert, a csapat gesztenyeszakértőjét kértem meg, hogy foglalja össze a marónis élményeinket.
„A sült gesztenye legalább annyira hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához, mint a forralt bor és a kürtőskalács. Idén 2500 forintért 10 deka járt, ami jó esetben is 7-8 szem gesztenyét takar. Cserébe nagyot nem lőhetünk vele mellé, egy picit talán száraznak éreztük, de így is hozta az édes maróniízt, amit várunk tőle. Fázósoknak kifejezetten jó választás, mert a zacskót kényelmesen zsebre lehet csúsztatni, ahol egészen sokáig meleg marad a frissen sült gesztenye, így akár kézmelegítőként is számíthattok rá. 😀
Így utazott velem is hazáig pár szem geszti, amit még a beszámoló írása közben elfalatoztam, és sajnos beleakadtam egy keserű darabba is. Ez persze megesik a nagy számok törvénye alapján, de ezek mellett az árak mellett nem veszi ki jól magát, ha még abból a pár szemből sem élvezhetjük ki az összeset.” (Annyival kiegészíteném a gondolatait, hogy mi kaptunk 2-3 extra szemet, amikor kiderült, hogy cikket írunk…szóval ezért tűnik ilyen „hatalmasnak” az adag!)
Kürtőskalács és forralt bor: ezekkel nehéz mellélőni
A legpozitívabb csalódás egy hideg kürtőskalács formájában ért minket. A Lovas Kürtősnél vásárolt aranyárú, 3200 forintos vaníliás kalács elsőre mindannyiunkat lelombozott, ugyanis teljesen áthűlt, hideg volt. Kóstolás után viszont mind felvidultunk, mert a tészta még jóval a sütés után is remek állagú volt, és az édes vaníliás cukron kívül némi citrusos ízvilágot is fel lehetett benne fedezni. Méretre HATALMAS, nem is ettük meg egyszerre – ez is ment Eszter zsebébe, a gesztenye mellé. A búcsú-forraltbornál azért rámentünk, és álmélkodva tapasztaltuk, hogy ez ugyan a másfél órás fagyos bolyongás után is príma. A forralt bor pedig forralt bor: nagyjából minden standon ugyanazon az áron és minőségben mérik.
Extraságok: lazac, hambi, BBQ
Karácsonyi vásárhoz képest szokatlan módon van egy elég extrának tűnő BBQ-s hely, és frissen sült lazacfilé is kapható, ha valaki nem rajongana a klasszikus vásáros kajákért. Ezeket ezúttal nem kóstoltuk, ahogy a lángosok sem nyerték el a tetszésünket annyira, hogy kipróbáljuk, mit tudnak. De ki tudja, sokáig tart még az Adventi Ünnep a Bazilikánál, lehet, hogy legközelebb lecsúszik egy sajtos-tejfölös is 3500 forintért. A Bazilika oldalában egyébként van még pár street foodos egység, hamburger és sült krumpli is.
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál hangulatához hiányzik a tél
A hangulathoz nekem két dolog hiányzott: a hó és a karácsonyi zene. Még a korizás közben viháncoló gyerekek is több karácsonyi hangulatot hoztak volna, mint a süvítő, jeges szél. Erről persze nem az Adventi Ünnep a Bazilikánál tehet, zeneügyekben viszont lehet, hogy tudnának lépni. 🙂 Az esemény megnyitóján Kovács Lázár séf elmondta, hogy a hétvégék lesznek a vásár csúcspontjai, akkor számíthatunk a legnagyobb nyüzsgésre, és arra a hamisíthatatlan karácsonyi forgatagra, amikor minden második ember kezében van legalább egy forralt bor vagy kürtőskalács.
Cím: 1051 Budapest, Szent István tér
Ha tetszett az Adventi Ünnep a Bazilikánál cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!