Hirdetés

Francia sajtokkal hódít a LeRac a Pozsonyi úton

Ham and eggs

Klasszik reggeli

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Hidegen is fogyaszthatod másnapra elcsomagolva!
Hirdetés

Francia sajtokkal hódít a LeRac a Pozsonyi úton

Hirdetés
A sajt egy kézenfekvő étel, ha az ember vegetáriánus, ezért is örültem meg annyira, mikor nyáron a Pozsonyi úton megnyílt a LeRac. Ha erre jártok, biztosan könnyen meg fogjátok találni a kis rózsaszín üzletet, ugyanis az isteni sajtillatot már messziről érezni lehet.
Hirdetés

Simon Zsolt és Hegedűs István, a két tulajdonos már gyerekkoruk óta barátok, és mindketten erősen kötődnek a gasztronómiához: Zsoltnak a LeRac mellett már van egy jól menő étterme, míg István sok éven keresztül Franciaországban dolgozott. Nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb valami közösbe vágják a fejszéjüket, így több hónapnyi előkészítés után a nyáron meg is nyitották az első üzletüket.

le rac
Hegedűs István, az egyik tulajdonos (Fotó: Zele Tímea)

A LeRac több lett, mint egy egyszerű sajtbisztró. Zsolték különösen nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagokra, amiknek a beszerzése nem egyszerű feladat. Ragaszkodnak hozzá, hogy minden francia legyen, vagy legalábbis francia receptúra alapján készüljön, kezdve a brióstól, a bagetten át, egészen a narancslekvárig… És persze, ne felejtsük ki a felsorolásból a sajtokat. Mert jelen esetben, ugye ez a legfontosabb!

A svájci Alpoktól a Pozsonyi útig

„A raclette kultúrája az Alpokból ered, ahol azok a pásztorok, akik nem tudtak otthonukba hazamenni, a tűz melegénél olvasztották rá sajtjukat krumplira, kenyérre, zöldségekre, és ezt fogyasztották el vacsorára. Az elmúlt 400 év alatt a raclette, azaz az olvasztott sajtos ételek beépültek a svájci és a francia gasztrokultúrába. A LeRac street food formájában hozta el Budapestre a raclette francia, szendvicses verzióit.” – mesél egy kis történeti összefoglalót nekem István.

A LeRac a pasztőrözött és a nyers tejes sajt mellett füstölt sajtos verziót is kínál, amelyeket hetente, párizsi manufaktúrákból szállítanak a Pozsonyi úti kis üzletbe.

le rac
(Fotó: Zele Tímea)

Ahogy láttam, a raclette sajt olvasztása nem sokkal bonyolultabb, mint a pásztorok esetében. A sajtokhoz kapható egy spéci sütő, aminek a segítségével gyönyörűen megolvad a félbevágott sajttömb teteje, amit aztán egy gyakorlott kéz könnyedén ráhúz mondjuk egy croissant-ra, narancslekváros briósra vagy bagettre.

(Fotó: Zele Tímea)

A LeRac-ban nem a mennyiség, hanem a minőség az első

A LeRac kínálatában nem ezerféle ételből kell kitalálnunk, hogy mit együnk, hanem “csak” néhányból. Szerintem ez nem is gond, ugyanis az ételek, Istvánnak köszönhetően, rendkívül jól vannak kidolgozva, harmonikusak az ízek, és elképesztően laktatóak.

Viszont, ha mégis éhesek maradunk (amire vajmi kicsi esélyt látok:D), napi levesből és francia aprósüteményekből is válogathatunk. A borok kedvelői száraz fehér, illetve rozé borokkal is kísérhetik az étkezést. Mert, mint megtudtam Zsolttól és Istvántól, bizony a franciák minden raclette sajtos étel mellé isznak egy pohárka száraz bort… És nem sietnek az evéssel, hanem minden falatot élveznek, közben pedig nagyokat beszélgetnek egymással. Azt gondolom, hogy ez lehet a raclette-ezés kultúrája, és gyorsan hozzá is tudnék ehhez szokni.:D

Croissant pasztőrözött raclette sajttal és savanyított uborkával

Egyszerű, nem bonyolult étel. Puha, foszló vajas croissant, isteni, nyúlós pasztőrözött sajttal és egy kis savanyított uborkával. Az uborka érdekessége, hogy nem édeskés, mint amit mi itthon megszoktunk. A francia uborka ugyanis nagyon savanyú, már-már extrém ecetes. Istvánék ezért az eredeti receptúra alapján készülő uborkákat nem merték bevállalni, mert úgy gondolták, nem feltétlenül szeretné meg a közönség. Azonban ez az uborka is más egy kicsit, mint a miénk, érdemes megkóstolni. Ára: 1190 Ft

Croissant pasztőrözött raclette sajttal és savanyított uborkával (Fotó: Zele Tímea)

Raclette doux: raclette sajt és gyümölcsvelő francia brióson

Ahogyan az uborka, úgy a briós is más, mint a miénk: a franciáknál hosszúkás alakú. Úgy képzeljétek el, mint egy kalácsot, de tökéletes formában és nagyon tömör tésztával. A LeRac-ban két szeletet adnak megpirítva, és mi választhatjuk ki, hogy milyen lekvárt kérünk rá. Én Istvánék ajánlására egy szelet francia narancslekvárosat és egy chilis-málnásat kértem. A lekváros briósok tetejére az olvasztott, pasztőrözött sajt és a friss gyümölcsök teszik fel a pontot. Nekem a narancslekváros volt a kedvencem: a savanykás-édes narancslekvár ízét fantasztikusan kiegészítette a sajt domináns, karakteres íze. Én eleve szeretem az édes-sós ízkombinációt, szóval nekem ez a briós nagy kedvencemmé vált. Azonban ha valaki nem rajong érte, szerintem akkor is érdemes kipróbálni, mert nagyon különleges az ízélmény. Ára: 1490 Ft

Raclette doux: raclette sajt és gyümölcsvelő francia brióson, friss gyümölccsel (Fotó: Zele Tímea)

A LeRac-ban természetesen nemcsak a vegetáriánusok találhatnak maguknak finomságot, hanem a húskedvelők is. A bagettek és croissant-ok kérhetőek fehér sonkával, szalámival vagy baconnel is. 

LeRac
A bacon együtt sül a sajttal (Fotó: Zele Tímea)

Üljetek be bátran, szürcsöljetek el egy pohárka bort, és beszélgessetek nagyokat! A telefonokat pedig tegyétek a táska mélyére… Legalábbis addig, amíg a LeRac-ban vagytok!

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 7.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?