Hirdetés

Gianni nem ijedt meg a járványtól, és magyaros éttermet nyitott Budán

Hirdetés

Gianni nem ijedt meg a járványtól, és magyaros éttermet nyitott Budán

Hirdetés
Egy csendes esemény keretében megnyitott Budán a Terra, Haraszti Zsolt séf és Gianni Annoni közös étterme. Bár Gianni nevét mindenki az olasz konyhához köti, ezúttal a magyaros vonal mellé állt be. Magyar alapanyagok és ételek, kreatívan.
Hirdetés

Giannit és Haraszti Zsoltot közel húsz éves barátság köti össze. Zsolt tavaly eredményesen szerepelt a Bocuse d’Or versenyen, és legutóbb a Société séfje volt, ez az intézmény azonban sajnos a Covid miatt bezárásra kényszerült. Ezért úgy gondolták, húsz év után talán éppen ez a megfelelő időszak arra, hogy közösen vágjanak bele valamibe. Gianni nem titkolja, hogy a járvány kapcsán nagyon megijedt, tartott tőle, hogy a bezárás végzetes hatással lesz az éttermekre, és félt, hogy a pesti rész különösen megsínyli. 

A Pomo D’Oro esetében végül nem ez történt, hiszen az elmúlt húsz évben kialakult egy olyan törzsközönségük, akik mindig visszajárnak. Gianni viszont elmondta, úgy érzi, hogy a járvány és most a Lánchíd lezárása, ha lehet, még jobban kettévágta a várost, ami Pestnek nem jó, Buda viszont új életre kelt. Ezért is keresett Budán helyszínt egy új étteremnek, ez lett a Terra étterem.

Az új étterem belső tere. Fotó: Terra

A Naphegyen nyit a Terra

A Naphegyen található Oxygen Wellness alsó szintjén lévő helyiség végül a különleges adottságai miatt tetszett meg nekik. Az kétségtelen egyébként, hogy jó adottságú a hely, nagy terasszal, zöldövezetben, de mégis könnyen megközelíthető helyen. Ugyanakkor bátor vállalás is, hiszen ez a nagy helyiség az elmúlt tíz évben szinte észrevétlenül szolgálta ki az edzőtermi igényeket. Számomra már az is nagy bátorságra vall, hogy ezen mernek változtatni, határozott vállalásuk túllépni a csirkemell-főtt rizs tengelyen. 

Gianni és Haraszti Zsolt séf és Kovács Renátó a megnyitón. Fotó: Kalas Györgyi

Az éttermet az elmúlt évben teljes mértékben átépítették és átalakították, névben és színekben is a természetre utalva. Haraszti Zsolt elmondta, kifejezetten magyaros éttermet nyitnak, csak magyar alapanyagokat használnak, és ragaszkodnak a bisztró műfajához, nem mennek el fine dining irányba.  A hús és a hal is magyar termék lesz: tahi pisztráng, angus marha, magyar tojás stb. Az étterem egyébként már megnyílt nyár elején, egyelőre próbálgatják a nyitvatartást és az ételeket is. Egy erős reggelivel indítottak, most úgy tűnik, azt feladják, inkább vacsorával mennek majd tovább, és este lesznek tovább nyitva.

Gianni és a magyaros kaja

Én úgy gondolom, biztos nehézséget fog okozni, hogy az emberek Gianni nevét mindig az olasz és mediterrán konyhához kapcsolják, ennek ellenére Gianni azt mondja, nem fog elcsábulni, és a Terra nem lesz olasz étterem. Bár a szíve mindig a pesti étterembe húzza, nagyon fontos számára a magyar gasztronómia népszerűsítése is. Bár gyorsan hozzátette, hogy pizza azért a Terrában is lesz. Elvileg októbertől a teraszon izzítják be a kemencét, de az ígértek szerint a feltétezés is a magyar alapanyagokat helyezi majd előtérbe. Októbertől teljesen új étlappal jelentkeznek majd, ebből kapunk most kóstolót.

Magyar kistermelők termékei. Fotó: Kalas Györgyi

Pisztránggal indítottunk, ami édesköménnyel és többféle paradicsommal érkezett: hűsítő, nyárias, könnyű fogás. Nagyon megfogott a körömpörkölt-chips, bár ennek az ételnek semmilyen szinten nem vagyok a rajongója, de ebben a formában érdekes volt. Kaptunk mangalicasonkát, házi kecskesajtot és házi téliszalámit – nem éppen az edzéshez igazított paraszttál, de én nem vagyok egy nagy fitneszlédi, úgyhogy nekem bejött. Szerettem még az angus tatárt is, ami pirított kovászos kenyéren érkezett, bár szerintem az angushoz nem kell ennyi paradicsom és paprika, mert elnyomja az ízét. Nagyon bejött a hollandi mártással készített tojás, és legjobban a báránykolbászka, amit szilvapürével kínált a séf. Drukkolok, hogy ez rákerüljön majd az étlapra. 

Gulyás biztosan lesz

Amikor az őszi étlapról érdeklődtem, Haraszti Zsolt csak sejtelmesen mosolygott, annyit árult el, hogy gulyás biztosan lesz, bár azt most nem tudtuk kóstolni. Konkrét étlappal tehát egyelőre nem tudok szolgálni, ez a kóstoló inkább arra volt hivatott, hogy a séfcsapat bemutassa a kreativitását. Haraszti Zsolt egyébként Vass Ferenccel és Kovács Renátóval egészítette ki a csapatot, hiszen az elmúlt évek tapasztalataiból tudta, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni. Ahogy néztem, arra számítsatok, hogy a főételek 4-5000 Ft között vannak, egyedül a csirkés étel volt 4000 alatt. Valamilyen formában biztosan marad a reggeli, és van business ebédmenü is, két fogás 3890 Ft. Hétvégén a családokkal is számolnak, elég nagy gyerekmegőrzőjük is van egyébként.

Fotó: Kalas Györgyi

Biztosan egy kis időbe fog telni, amíg felépítik majd a Terrát, szakítani tudnak az itt megszokott natúr csirkével, és kialakul a jellegzetesen terrás ízvilág. Bár a séf és Gianni neve is vonzza az embereket, a helyszínnel meg kell majd ismerkednie a közönségnek. Nem lesz könnyű az sem, hogy teljesen el tudják választani az éttermüket az edzőteremtől, márpedig egy jó étteremhez ez szükséges. Még mindig nagy szükség van Budán jó éttermekre, és az előzetes kóstoló alapján úgy tűnik, a Terra ilyen lehet.

Terra Restaurant – 1016 Budapest, Naphegy utca 67.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?