Csodás helyre bukkantunk Vácon, a Lujza & Koriander a Dunakanyar egyik legjobb reggelijét kínálja
Az első meglepetés nem is az étterem, hanem Vác kapcsán ért. Gyerekkoromból nem őrzök túl barátságos képet erről a városról, valahogy nem érintett meg. Éppen ezért kissé meglepődöm, amikor egy színes, kedves város fogad a Duna-parton. Mintha Esztergom és Szentendre keveréke lenne kicsiben. Szerintem nem sok embernek ugrik be Vác, mint turisztikai célpont, ezt most ezennel felülírom. És ezt a kedves Duna-parti hangulatot csak fokozza a Lujza és Koriander nevű hely, ahol péntek délelőtt hatalmas a nyüzsgés. Több család gyerekkel, kutyákkal, vagy éppen üzletemberek elegánsan – látszik, hogy itt kezdik a napot.
A Lujza és Koriander igazi családi vállalkozás
A Lujza & Koriander két testvér, Pajor Levente és Lelkes Henriett közös vállalkozása, és igen fontos szerepet játszik benne Levente párja, Hámory Dorottya, aki a konyháért felel. Egy igazi családi vállalkozásról van tehát szó. A koriander szó Dorkára utal, mivel ez a kedvenc fűszere, a Lujza pedig Henire, akit kiskorában gyakran így becéztek. Szerintem egyébként a név telitalálat, és a jó név már félsiker.
Leviék elsődleges célja egyébként nem is az étterem volt, hanem régóta szerettek volna egy jó minőségű, szép szálláshelyet létrehozni Vácon. Mindannyian nagyon kötődnek ugyanis a városhoz. Mint Levente elmesélte, mindannyian sok időt töltöttek külföldön és Budapesten is, de mind a négy testvér szíve visszahúzott Vácra. Úgy érezték, megérdemel ez a város is egy olyan helyet, ami segít egy kicsit ide vonzani és itt is tartani a turistákat. A szállodához pedig aztán csatlakozott a reggeliző ötlete is. Ehhez minden adott volt, hiszen Dorka akkor már évek óta kísérletezett egészséges, főleg zöldségeken alapuló ételekkel, Heni cukrászként dolgozott, és volt is egy cukrászműhelye Budán, Levente pedig nagy kávérajongó. Egy jó reggelizőhelyhez pedig nem is kell ennél több, így született meg a Lujza & Koriander.
A Covid közepén nyitottak
Mire összerakták a koncepciót és elkészültek az építkezéssel, sajnos pont beütött a Covid, így a szálláshelyekre nem nagyon volt igény, és ételt is csak kiszállításra lehetett készíteni. Utólag azonban úgy gondolják, hasznukra volt ez az időszak is, hiszen így minden ételt tudtak tökéletesíteni.
Az étlap egyébként nekem nagyon bejött, és korántsem csak a reggeli ételekre koncentrál. A Lujza & Koriandert inkább brunchhelynek mondanám, és mint mondják, kissé tartottak is tőle, fog- e működni, hiszen hasonló hely még sosem volt Vácon. Úgy tűnik azonban, nagyon gyorsan megtalálták a törzsközönségüket.
Bőséges reggeli, fenséges bundás kenyér
A reggeli tojásételek mellett természetesen szerepel az étlapon a nagy kedvenc, a bundás kenyér, aminek úgy látom, az utóbbi időben hatalmas reneszánsza van. Nemrégiben írtam nektek az esztergomi Isler nevű helyről, ahol szintén a bundás kenyér az egyik sláger. Hasonlóan ahhoz, Vácon is kovászos kenyérből készül és kókuszolajban sül, de külön lenyűgöztek a bundás mellé helyezett kísérők. A saláta friss, ütős citrusos öntete, a savanyított hagyma és a marinált paradicsom.
Mindez együtt nagyon különleges kombót alkotott. Ebben a fogásban egyébként különösen érvényesül a hely filozófiája, miszerint mindent maguk készítenek és semmit nem vesznek készen, még az önteteket sem. A legfontosabb számukra, hogy egészséges hozzávalókból készítsenek olyan ételeket, amelyeket akár a különböző érzékenységgel küzdő vendégek is tudnak fogyasztani. Nekem az étlapról a legnagyobb kedvencem a poké bowl volt, ami bár mostanában igencsak divatos étel, ez friss ízeivel mégis tudott újat mutatni. Különlegesen elkészített, langyos sushi rizzsel, miso pasztás pirított tofuval, roppanós edamame babbal, wakame algával kevert szezámos lilakáposzta-salival és pörköltmogyoró-szósszal érkezik. A bundást és a poké bowlt egy kis váci házi szörppel öblítettem le.
Előtérben a zöldségek, de akad hús is
Kóstoltam még a pulled pork szendvicset is, amit a húsimádók különösen fognak szeretni. De azért ebben az ételben sincs hiány a zöldségekből, amit főleg a zöldborsópüré képvisel. A reggeli ételek délután háromig kérhetők, de minden héten készül külön meleg ajánlat is, hogy aki ebédre érkezik, az is tudjon választani. Dorkára egyébként jellemző a sok kísérletezés, és viszonylag gyakran változtatja az ételeket is.
Mindenképpen kóstoljátok meg a süteményeket, ami a hely másik fő profilja, fantasztikus és nagyon színes a kínálat. Heni egészen kicsi kora óta szívesen forgolódott a konyhában, és már gimiben egyértelmű volt számára, hogy a sütés köti le a legjobban. Így egyetem mellett elvégezte a cukrász képzést is, sok műhelyben volt gyakorlaton, és azóta csak sütéssel foglalkozik.
Én alig tudtam választani a sok torta között. Bár az étkezés során egyáltalán nem keresem a mentes ételeket, a sütik esetében az utóbbi időben teljesen rászoktam ezekre, mert szinte finomabbnak találom őket, mint az eredeti verziót. Így volt ez most is, egy glutén- és laktózmentes pekándiós-mangós tortát kóstoltam, egyszerűen imádtam. Bér Heni nagyon büszke az islerére is, de arra majd legközelebb fogok sort keríteni.
Fenntartható vendéglátóhely
A tulajdonosok nagyon figyelnek a fenntarthatóságra is, a Felelős Gasztrohőstől megkapták a fenntartható minősítést is. Bár bevallották, nem könnyű egyszerre fenntarthatónak és nyereségesnek is lenni. Mindenesetre ők minden hulladékot külön gyűjtenek, még a komposztot is külön szelektálják, elviszik a tojáshéjat és a kávézaccot is.
A Lujza & Koriander egy nagyon kedves, fiatalos és pörgős hely. Legalább két órát ültem nálunk, de szinte alig volt szabad asztal péntek délelőtt. Nagyon meggyőző hely, szerintem érdemes ellátogatni Vácra, hiszen a környék rengeteg látnivalót kínál. És most már finom ételeket is.
Lujza és Koriander Bed, brunch, coffee – 2600 Vác, Ady Endre sétány 5.
Értékelés:
- Ízek: 5
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 5
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!