Az egri Macok bisztró 2022-ben érdemelte ki a világszerte ismert Michelin Guide Bib Gourmand díját. Ez az elismerés ugyan nem jelent csillagot, de ugyanazok a hozzáértő ellenőrök ajánlják meg egy helynek, akik a csillagokat is. A Bib Gourmand díj lényege az, hogy a kiváló minőségű konyhát ár-érték arányban értékeli, tehát a színvonal mellett kiemelten árérzékeny is.
Fine dining helyett bisztrókonyha
A Macok bisztró Gundel-díjas séfje (és egyben tulajdonosa), Macsinka János nem a fine diningban, inkább a hétköznapibb, mégis igényes és minőségi bisztrókonyhában hisz. Az étterembe belépve ezt a kicsit kötetlenebb, lazább életérzést azonnal megtapasztalhatjuk: noha nem árt előre foglalni, senki sem néz ki a helyről, ha nem kisestélyiben érkezünk. Valahol olvastam, hogy János eredetileg magyar–történelem szakra készült, és egy sikertelen felvételi sodorta a vendéglátás felé – úgy tűnik, ezt hívják sorsnak. Mestere, Herczeg József, az Unicornis étterem szakácsa hozta meg János kedvét a szakácssághoz, aki így az évszámok helyett a receptek rabja lett. 🙂 Magyarországon és Olaszországban, illetve Németországban is tapasztalatot szerzett a Macok bisztrós pályafutása előtt, így nemzetközi rutinnal a háta mögött vette át az egri egység irányítását. Nem volt ugyan ismeretlen számára a terep, hiszen korábban az Imola Udvarháznál, a Macok „elődjénél” is dolgozott.
A Macok bisztró menüje
A 4 vagy 6 fogásos degusztációs menü mellett a szezonális vagy a fix étlapról is választhatunk, amin külön gyerekeknek szóló fogásokat is találunk, sőt heti ebédmenü is elérhető a kínálatban. Hétvégente több asztalnál családok ülnek: korábban a Macok a leginkább szerethető vasárnapi ebédhelyszínek közé is bekerült.
Ennyibe kerül egy ebéd a Macok bisztróban
2023 januárjában a levesek és az előételek 2000-3000 forintba kerültek, míg a főételek többsége 4000-5000 forint körül mozgott. Természetesen van néhány drágább, de extrább tétel, például a szarvasgerinc vagy éppen egy 25 dkg-os Angus flank steak. Az árak sajnos mindenhol egyre emelkednek, de a Macok bisztró jogosan kapta meg a Michelin Bib Gourmand díjat. Ár-érték arányban kiváló vendéglátóhely, ahol nem kell otthagyni a fél fizetésünket, mégis emlékezetesen finom fogásokat kóstolhatunk. De miket is? Mutatom!
Megkóstoltuk a Macok bisztró ételeit
Mi a klasszikus étlapról szemezgettünk, kezdésnek egy kenceválogatást, amin a következők szerepeltek: padlizsánkrém, friss sajtkrém, tapenád (azaz kapribogyós-szardellás olívabogyókrém), csicseriborsókrém és hozzá friss, még meleg bagett. Különböző savanyított és friss zöldségek dobták fel az amúgy is mutatós tálalást. Egyik krém sem volt túlízesítve vagy túlfűszerezve, mégis megállnák a helyüket bármelyik menő budapesti tapasbárban.
Főételfronton macok helyett malacot és kacsát kóstoltunk. A malaccsülökhöz köretként pirított burgonya és savanyított zöldségek jártak, míg a konfitált kacsacomb a klasszikus vonalnak megfelelően káposztás tésztával és vörösboros aszalt szilvával érkezett.
Hiszem, hogy először a szemével eszik az ember, és a Macok bisztró tálalásai tényleg szemet gyönyörködtetőek. Még egy amúgy nem túl szexi malaccsülök is úgy került a tányérra, mint egy szoborcsoport.
A kacsacomb pedig egy mesébe illő, színes festmény: szinte fájt, hogy el kell rontanom a kompozíciót a kóstolással.
Az adagok nagyságára nem lehetett panasz, de ízekben és konyhatechnológiában sem okozott csalódást egyik főétel sem. Mindkét hús alaposan átsült, azonban nem száradt ki, belül szaftos és omlós maradt. A bőre a malacnak és a kacsának is úgy ropogott, mint anno az ágyúgolyók az étteremtől néhány lépésre lévő egri várban. A kacsához kínált káposztás tészta a picit édeskés vonalat képviselte, csodás harmóniában az enyhén fanyar vörösboros aszalt szilvával. A pirított burgonya fűszeres, a savanyúság házias volt: pont, ahogy elképzeltük.
Irány Eger!
A Macok bisztró varázsa a kellemes hangulatban és a kivételesen jó konyhában rejlik. Ahogy a hely, úgy az ételek sincsenek túlgondolva, inkább a minőségi alapanyagok és a profi elkészítés teszi őket tökéletessé. A húsok nagy része, a zöldségek, fűszerek és lekvárok is helyi termelőktől érkeznek, ahogy a tejtermékek és a széles borkínálat is javarészt a környékbeli beszállítók érdeme.
A helyet nagyon ajánlom akár romantikus vacsihoz, akár családi ebédhez: az étlapról tuti, hogy mindenki talál kedvére valót. Az árak tekintetében egy átlagos fővárosi helyhez hasonlítható a Macok bisztró, minőségben viszont felülmúlja a legtöbbet. Akit érdekel a gasztronómia, az már csak azért se hagyja ki, mert nem mindennapi lehetőség egy michelines étteremben 10 ezer forint alatt megúszni 2 fogást. Eger ismét bebizonyította, hogy gyönyörű és érdekes úti cél, történelmileg és gasztronómiailag egyaránt.
Cím: 3300 Eger, Tinódi Sebestyén tér 4.
Kiemelt kép: Facebook
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk! Ne felejtsétek: az igazán fekete öves Street Kitchen-rajongók az összes platformon követik Kacsa urat, hogy ne maradjanak le a legjobb receptekről és naprakészek legyenek mindenben, ami gasztronómia!