Nápolyi pizza egy focipálya mellett? Menő pizzériára leltünk Herenden
Arról már többször írtunk nektek az oldalon, hogy pontosan milyen pizzafajták közül válogathattok, ha megkívántok egy igazi olasz klasszikust. Ahogy arról is, hogy mitől lesz egy pizza tényleg nápolyi. Biztosíthatunk róla titeket, hogy a MÁS tészta minden pontnak tökéletesen megfelelt! De mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon tényleg más, mint a társai?
MÁS tészta: amikor egy egyetemi projekt életre kel
Akiknek ismerős az egyetemek világa, azok biztosan találkozhattak már azzal a feladattal, hogy találj ki, majd tervezz meg egy egész vállalkozást. Sóskuthy Barnabás Herenden nőtt fel, és Veszprémben tanult az egyetemen, ahol ugyanezt a feladatot kapta. Rögtön tudta, hogy egy pizzázót nyitna. Ennek fő oka, hogy a környék sem a közeli vendéglátóhelyeket tekintve, sem a házhoz szállításban nem volt túl erős a minőségi pizzák terén.
Így lett a projekt ötletéből egy nyolcvanoldalas diplomamunka, amely végül olyannyira testet öltött, hogy annak megvalósítását Barnabás taníthatná az egyetemen. A vállalkozás nyitásához azonban egy dolog hiányzott: a vendéglátói tapasztalat. Barnabás elmondása szerint egy percet sem töltött korábban a konyhában, így a pizzakészítés terén sem számított amolyan autentikus szakértőnek.
Kezdő baráti társaságból profi pizzasütő csapat
Barnabás a megfelelő papírok beszerzése után tanfolyamok és Facebook-csoportok segítségével autodidakta módon képezte ki magát. Később pedig két barátjával, mondhatni teljesen kezdőként vágtak bele a pizzaprojektbe. Barnabás a herendi focipályán dolgozik edzőként, és amikor a covid utáni időszakban kiadóvá vált a korábbi kocsma, kapva kapott az alkalmon. Kibérelte az üzletet.
A csapathoz később csatlakozott Áron Herendről, majd Adrián, aki Ajkáról érkezett. Ő jelenleg péknek tanul, és visszajáró vendég státuszból átváltva kötött kötényt, majd ragadott sütőlapátot a MÁS tészta pultja mögött. Apropó, miért pont MÁS tészta? Ahogy Barnabás mondja, a frappáns megnevezés egy nap az újságból köszönt vissza. Tökéletesnek tűnt, hiszen a pizzéria tényleg újdonságnak számított a környéken. Más, mint az addig megszokott, hagyományos, vastag tésztát kínáló pizzéria.
Retró hangulat modern köntösben
Az egész környéket különleges retró feeling jellemzi. A herendi porcelán feliratot hirdető kapun egy kisebb tábla jelzi, hogy itt bizony mást kaphatunk, mint porcelánt. A focipálya mellett továbbhaladva pedig egy kicsi, de annál hangulatosabb pizzázó fogad. Belül a fa bútorelemek, a fekete forgószékek és fehér-fekete színek erősítik a modern vonalat. De a térből rögtön kitűnik a (szintén fekete-fehér) fatüzeléses kemence. A falon pedig egy kék Maradona-kép bontja meg az egységet, a focipálya közelségére utalva. Az egész hely ugyanolyan fiatalos és friss, mint maga a személyzet.
Ahogy a srácoktól megtudtuk, a teraszt a hidegebb időszakban a világ második szögletes fűtött iglujában alakították ki. Jobban belegondolva, ezekből eddig tényleg csak a kerek, buborékszerű formát láthattuk itthon és külföldön is. A terasz nem olyan nagy, de több asztallal bővíti a teret, és helyet kapott benne egy szívemnek igazán kedves, cuki gyereksarok is. Így amíg anyu és apu keze tele van a finomabbnál finomabb pizzákkal, a lurkók egy kis színezéssel és a svéd bútoráruházból ismert játékpizzával üthetik el az időt.
De a felnőttek sem fognak unatkozni pizzázás előtt, után vagy közben. A jó hangulatról nemcsak a dartstábla és a közeli (nyáron nyitva tartó) petanque-pálya, hanem a zene is gondoskodik. Ottjártunkkor az 1990-es és 2000-es évek legjobb slágerei szóltak a hangfalakból, amitől rögtön olyan érzésünk támadt, hogy milyen szívesen lennénk most környékbeli fiatalok, akiknek a MÁS tészta lehet a törzshelye minden péntek este!
Na de jöjjön a lényeg, a MÁS tészta pizza esszenciája: a tökéletes tészta
A herendi pizzériában a pizza direkt tésztából, csupán víz, száraz élesztő, só és liszt felhasználásával készül. Igazi nápolyi pizzához hűen pedig fatüzeléses kemencében sül tökéletesre. A pizzát 15-féle változatban kérhetitek, ezenfelül minden hónapban egy különleges ajánlat egészíti ki a kínálatot.
Ahogy a srácok mondják, a havi speciális pizzával szeretnének egy kis új színt behozni a hagyományos ízek mellé, és különleges alapanyagokat megismertetni a közönséggel. Ottjártunkkor például tenger gyümölcsei pizza volt a havi extra pizza. De gyakran egy-egy speciális olasz húsféle, mint például a bresaola vagy a porchetta jelenti a különleges feltétet. A pizzákra minőségi alapanyagok és a legtöbbre San Marzano paradicsomból készült szósz kerül, így itt nincs helye a ketchupnak (amitől az olaszok amúgy is frászt kapnak). Az asztalokon kétféle (normál és chilis) olívaolajat találhattok, ha szeretnétek még jobban feldobni a pizzákat.
A Margheritától a mogyorókrémes-pisztáciás verzióig
A MÁS tészta kínálatában egyaránt helyet kaptak az olyan klasszikusok, mint a Margherita vagy a Funghi, azaz a gombás pizza. De akár tonhalas vagy vegán változatra is eshet a választásotok. A pizzák ára egyébként 2300 forint és 3800 forint körül mozog, de extra összegért pluszfeltétet is kérhettek a tésztára.
Quattro
Ki ne ismerné a klasszikus négysajtos pizzát? A MÁS tészta pizzériában pecorino, mozzarella, gorgonzola és asiago sajt alkotják a szuper négyest, melyeken kívül csak bazsalikom és extraszűz olívaolaj kerül a pizzára. Tipikus példája annak, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Hiszen ki látott már szebb látványt annál, ahogy a tökéletesen megsült sajt nyúlik a tésztán, mikor egy szeletet kiveszünk a pizzából?
‘Nduja
Ez a pizza az egyik feltétről, a pikánsan fűszeres, kenhető sertéskolbászról kapta a nevét, amely a dél-olaszországi Calabria régióból származik. A szintén innen származó pirospaprika adja a kolbász színét és pikáns, kissé csípős ízét is. A pizzára a San Marzano paradicsomon és az olasz kolbászkrémen kívül még pecorino és mozzarella sajt, lila hagyma, bazsalikom és extraszűz olívaolaj került. A tészta kifejezetten könnyű és finom, a szélén viszont ropogós. A feltét sikerét pedig az is mutatja, hogy ez a pizza egy havi ajánlatból került át az állandó étlapra.
Tella
Több helyen hallottam már az édes pizzáról, de még sosem kóstoltam. Látványra amúgy elég megnyerő, és ízre is finom volt a mogyoró- és pisztáciakrémmel megkent gyümölcsös, pisztáciás pizza csoda. Viszont egy falat után szinte meg is teltem vele, annyira tömény volt az ízhatás. Ha szeretitek az édes dolgokat, és nagyobb társaságban érkeztek, érdemes kikérni belőle egyet desszertnek, és osztozni a szeleteken.
Ha pedig inkább a hagyományos desszerteket kedvelitek, a MÁS tészta vegán édességeire is lecsaphattok. A pohárba csomagolt finomságokat Veszprémből szerzik be, melyek közül jelenleg panna cotta, tiramisu és profiterol alkotják a kínálatot.
Haverok, foci, pizza, és a szerencsekerékről se feledkezzetek meg!
Mi más egészíthetne ki jobban egy finom pizzát, mint egy pohár sör és esetleg egy focimeccs? A pályán zajló hazai meccsek ideje alatt a MÁS tésztában igazán teret nyer a szurkolói hangulat, ahol akár egy-két pohár bor vagy tömény is befigyelhet. Ha pedig inkább az alkoholmentes vonalat kedvelitek, Zsuzska szörpjei többféle verzióban is megtalálhatók a pultban. Sőt, a MÁS tészta egy kis játékra is invitál a pizzázás mellett. Az asztalokon egy QR-kód segítségével juthattok el a pizza-szerencsekerékig, ami egy Messenger-üzenetben írja le a játék részleteit. Ha értékelitek a helyet, megpörgethetitek a kereket, amivel ingyen pizzát, kedvezményt vagy kupont is nyerhettek!
MÁS tészta pizzaélmény – nem csak Herenden!
A MÁS tészta vasárnap és hétfő kivételével mindennap nyitva van, és Herenden kívül a környező településekre (Márkó, Szentgál, Bánd) házhoz szállítást is vállal. Ahogy Barnabás mondja, nem mindig találják meg őket könnyen, de aki egyszer betér hozzájuk – akár a környékről, akár messzebbről –, gyakran visszajár majd.
Még szerencse, hogy a MÁS tészta pizzáival nem csak Herenden találkozhattok! Különleges, kemencével ellátott Piaggiójukkal gyakran látogatnak el környékbeli fesztiválokra, vagy akár esküvőkre is. Azon se lepődjetek meg, ha az alsóörsi Bitang Burgerrel karöltve találkoztok a pizzáikkal valahol a Balaton körül. De azért szerintünk érdemes az eredeti egység felé vennetek az irányt, ha egy jó pizzára vágytok! Megnyugtató a tudat, hogy még csak nem is kell Nápolyig utaznotok érte, csupán Herend az úti cél.
Cím: 8440 Herend, Fasor utca 3.
Ha tetszett a herendi MÁS tészta cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!