A bevásárlás után pedig helyet foglaltam a nyüzsgő piac oldalában épített hatalmas teraszon, kértem egy kávét és egy fahéjas csigát, és csak bámultam a nyüzsgő piacot. Na de mit is tud a Pillanat pékség és kávézó, és hogy került ide, az Alföld közepére?
Fehér Ákos és felesége, Rózsa sokat éltek külföldön, Ákos megjárta Kanadát, Közép-Amerikát, majd Berlinben ismerkedtek meg, de amikor családalapítás előtt álltak, végül hazaköltöztek. Ákos úgy fogalmaz, ő is Kecskeméten nőtt fel, nagyon szeretett itt gyereknek lenni, és szerinte egy vidéki város sokkal szabadabb gyermekkort biztosít, mint egy nagyvárosi kislakás, távol a családtól. És nem titkolják, hogy az időjárás is hazahúzta őket.
Rózsának, mondjuk, élesebb volt a váltás, hiszen ő budapesti, de azóta megszerette Kecskemétet. Legelőször egyébként pont a piac varázsolta el, úgy érezte, mindenki nagyon kedves, és van ideje a másikra. Ez, mint mondják, hatalmas váltás volt egy nagyváros után.
Sütni kezdett, pékség lett belőle
Rózsa története hasonló más kovászos pékségek történetéhez: otthon kezdett el sütni a gyes alatt, de egy idő után már annyian kérték, hogy süssön nekik is kenyeret, hogy elgondolkozott egy pékség nyitásán. Főleg azért, mert Kecskeméten előtte nem volt kovászos pékség, az övék az első. Ákosnak van már néhány vendéglátóhelye, így némi tapasztalata is, ezért kitalált Rózsa kenyeréhez egy koncepciót.
Mit mondja, Kanadában bevett üzleti modell a pékség és a kávézó párosítása, így jutott eszébe, hogy ők is házasítják a kettőt, és nyitnak egy kávézót, ami egyben kovászos pékség is. Ákos úgy gondolta, akinek van igénye a jó minőségű kenyérre, az biztos meginna piacozás közben egy jó kávét is. A Pillanatban csak kávé és kenyér van, amit igyekeznek a lehető legjobban beárazni, de az is az üzleti modell része, hogy csak délig vannak nyitva.
Hatalmas terasz a piac felett
Maga a kávézó a kecskeméti piac belső részén kapott helyet, egy nagyon pici, alig pár négyzetméteres helyiséget képzeljetek el, így a kapacitások is behatároltak. A kicsi belső teret azonban kompenzálja az óriási, 40 férőhelyes faterasz, amit egyébként Ákos a kanadai kávézók mintájára tervezett és épített. Volt már tapasztalata, hiszen Kanadában hosszan dolgozott egy ács mellett.
Kovászos kenyeret csak rendelésre sütnek, pontosan annyit, amennyire igény van. Így el tudják kerülni, hogy fölösleg termelődjön, vagy bármi is kukába kerüljön. Másrészt nem is lenne sokkal több helyük. Rózsa nagyon figyel a minőségre, csak válogatott lisztet használ a sütéshez, és a péksütemények is kizárólag kovásszal készülnek. Azt mondta, a kovász savanykás íze a péksüteményben sokak számára furcsa, de akkor sem akar élesztőt használni. A kenyér mellett néhány péksüteményt, főleg kakaós és fahéjas csigát, croissant-t, valamint kekszeket készít.
Ezek mellé sorakozik fel a kávé. Elmondásuk szerint nem akartak újhullámos kávézó lenni, kifejezetten olyan márkát kerestek, amit mindenki szeret, a lényeg ugyanis, hogy minél több ember tudjon náluk jó minőségű kávét inni, viszonylag jó áron. Én azért jobban szeretem a kevésbé sötét pörkölésű kávét, leginkább a közepesre esküszöm, de értem, hogy ez a műfaj a legnépszerűbb. Semmiről nem mondják, hogy az övék a legjobb, a cél csupán annyi, hogy annyira jó legyen, amennyire csak lehet.
Hamarosan bővül a Pillanat
Hogy a kecskemétiek imádják a helyet, az nem kérdés. Folyamatos a pörgés a kis üzletben, ami egyébként hamarosan bővülni fog. Kibérelték ugyanis a szomszéd helyiséget is, ahol hamarosan végre megnyílhat Rózsa műhelye, és nagyobb mennyiségben tudnak majd kenyereket készíteni. Emellett delikátként is üzemelnek majd, ahol csak megbízható forrásból származó, lekövethető alapanyagot szeretnének árulni, ha lehet, csomagolásmentesen. A jó minőség mellett ugyanis a fenntarthatóság is fontos számukra. Az üzlet megnyitását még idén tervezik.
Közben meg is ittam a kávémat, és lecsúszott egy kardamomos-fahéjas és egy kakaós csiga is. A csiga, mint említettem, kovásszal készült, éppen ezért van egy kellemes, savanykás utóíze, amit én nagyon szeretek. De aki élesztős péksütikhez szokott, annak talán elsőre furcsa lehet. Kóstolásnál ezt tartsátok szem előtt! A Pillanat kávézó tényleg egészen elvarázsolt, alig tudtam levenni a szemem a piaci nyüzsgésről. A kávézó igen hamar a kecskemétiek találkozóhelye lett, ahol főleg hétvégén sokan összejönnek beszélgetni. Ha a közelben jártok, mindenképp ugorjatok be hozzájuk!
Pillanat Pékség és Kávézó
Cím: 6000 Kecskemét, Budai u. 2a
Ha tetszett a Pillanat pékség és kávézó cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!