Budaörsön az utóbbi időben egyre több jó hely nyílik, a Rutin Gasztrolubickoló nevű bisztrót például tavaly decemberben nyitotta Pallag Dávid a feleségével – igen, a járvány közepén! De aki mer, az nyer: a Rutint olyan nagy lelkesedéssel fogadták a helyiek, hogy híre máris túlnőtt a város határain, és egyre több helyről érkeznek hozzájuk. A sláger a krémes nokedli.
Vonzó külső, kedves belső
A Rutin annyira vonzó már kívülről is, hogy tudni lehet, nem fogunk csalódni. Bár a gasztrolubickoló elnevezés nem tudom, mit takar, olyan, mintha levesben lehetne fürdeni, de hát ez nyilván csak az én képzeletem szüleménye. Mi péntek ebédre estünk be az utcáról, mert már több forrásból hallottam a helyről. Nem csalódtam, Budaörs amúgy is egyre jobban helytáll szerintem gasztrofronton, és a Rutin most egészen a csúcsra ugrott.
A két tulajdonos, Pallag Dávid séf és párja is mindig az étteremben vannak, ők ketten fogadják a vendégeket. A tulajdonosi jelenlét tehát itt alap, és nem véletlen. Ami nemcsak azért jó, mert maga a házigazda üdvözli az embert, hanem azért is, mert bátran lehet kérdezni az ételekről, egészen biztosan mindenre választ kapunk. A Rutin egy kis bisztróba öltött vendéglőként működik, a legkülönlegesebb tulajdonsága szerintem, hogy egyáltalán nincsen állandó étlap. Minden étel cserélődik hetente, bár a nyári időszakban inkább csak kéthetente, mert sok törzsvendég már reklamált, hogy nem tudott mindent megkóstolni.
Egyszerű, de nagyszerű
Paradicsomos bruschettával indítottuk az ebédet: hétköznapi fogásnak tűnik, mégis különleges, sőt nagyon emlékezetes volt. A saját maguk sütötte kenyérre mandulás házi pesztót kennek jó vastagon, arra pedig rengeteg paradicsomot halmoznak. Van köztük pácolt és szárított is, én legalább háromféle paradicsomot számoltam meg, a tetején pedig bivalymozzarella. Nemcsak iszonyú finom, hanem nagyon látványos is. Nagyon ajánlom, nekem rögtön a kedvencem lett. (2500 Ft) A leves nagyon különleges: sárgadinnye, aminek az édeskés ízéhez nagyon megy a különleges, házi kecskesajtfagyi. A tetejére pedig még egy szelet ropogós bacon is kerül. (2500 Ft)
Főfogásként egy csirkepaprikás és egy sertésszűz érkezett az asztalunkra. A csirke az alig pár hónapos nyitvatartás alatt is hírnevet szerzett, így az egyetlen elem, ami mindig szerepel az étlapon. Combból készül természetesen, Dávid külön főz csirkelábból egy kollagénes alaplét, és ebbe kerül bele a comb és a pirospaprika, így lesz jó sűrű. A galuska tésztájába Dávid egy kis tejfölt tesz, amitől a nokedli extrán puha. Ez a fogás önmagában megér egy kis autózást Budaörsre. (2800 Ft)
A sertésszűz hummusszal és friss, kevert salátával érkezett, és erről bevallom, már nem tudok olyan felsőfokban beszélni, mint a csirkepaprikásról. Persze nyilván a szűz nem is egy izgalmas alapanyag, legalábbis ha engem kérdeztek, inkább tarja-párti vagyok. De a nagy melegben valami könnyűre vágytam. A fogás valóban könnyű, a hozzá kínált hummusz üde, de a 3400 forintos árazást kissé magasnak tartottam, mivel az adag inkább előétel kategória. Volt még az étlapon kacsamell, rakott kel és Cézár-saláta garnélával.
Pénteken élőzene
Ebédmenü náluk nincs, azt ne is keressétek, de nagyon gyorsan érkeztek az ételek. Minden pénteken van viszont Afterwork Jazz & Wine rendezvény, aminek keretében a vacsora mellé élőzenét is élvezhettek. Erre viszont mindenképpen foglaljatok asztalt, mert olyan népszerű, hogy rendre teltházas. Reggelizni is tudtok náluk, mangalica virsli, házi granola és tojásételek szerepelnek az étlapon.
Én mondjuk közel lakom Budaörshöz, de szerintem távolabbról is megéri elmenni hozzájuk. Dávid a kenyeret is maga süti, ráadásul mindennap többfélét, amit otthonra is meg lehet venni – kis deliként is működnek ugyanis, a kenyér mellett sajtok és a Salt-ból már ismerős nyírkátai sonkák is kaphatók. Otthonra elviteles dobozokban sajt- és húsboxokat állítanak össze kívánság szerint.
A Rutin egy igazi, szívből jövő, szuper kedves hely, érdekes és gazdag ételekkel, valamint nagyon guszta tálalással. Július utolsó hetében zárva vannak, akkor a Paloznaki Jazzpikniken találjátok meg őket, augusztus 6-án azonban visszatérnek Budaörsre, őszintén ajánlom, hogy egy ebédre vagy vacsorára próbáljátok ki őket!
RUTIN Budaörs, 2040 Budaörs, Budapesti út 51.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!