Hirdetés

Stube: a nyugalom sváb szigete, avagy egy csodás étterem Pilisvörösváron

Hirdetés

Stube: a nyugalom sváb szigete, avagy egy csodás étterem Pilisvörösváron

Hirdetés
Két lelkes nő, akiket évtizedes barátság erősít, egy sváb falu, egy jó csapat és egy kedves, régi ház. Ennyi kellett ahhoz, hogy megszülessen a Stube, Áy Zsófi és Müller Edina étterme Pilisvörösváron. Kipróbáltuk a sváb ételeket és a pizzakemencében készült finomságokat is!
Hirdetés

A pilisvörösvári Stube Étterem története régre nyúlik vissza. És bár ez a sztori mindenképpen szép, úgy a legszebb, ha az elejét is megnézzük. Áy Zsófi és Müller Edina egyaránt Pilisvörösváron nőttek fel, és nagyon fontos az életünkben a sváb identitás. Számukra természetes volt, hogy otthon a nagyszülőkkel németül beszélnek, mint ahogy az is, hogy a vasárnapi húslevesbe sváb gombóc kerül. Már ha belekerül, és nem fogy el mind még ebéd előtt. 

Stube étterem
Stube étterem Pilisvörösváron

Kocsmának indult, étterem lett belőle 

Tíz éve bukkant Zsófi és Edina a nagyszüleikhez közel álló szép, régi, sváb parasztházra, ami annyira megtetszett nekik, hogy elhatározták, mindenképpen nyitnak benne valamit. Edina rendezvényszervezőként dolgozott, így az ötletelés és egy vállalkozás beindítása nem okozott neki gondot, Zsófi számára pedig mindig fontos volt a sváb hagyományok ápolása.

Húsleves sváb gombóccal

A Stube – ami németül szobát jelent, egy olyan közösségi helyet, ahol az emberek összegyűlnek – egy sváb kocsmaként indult el éppen tíz évvel ezelőtt. A kocsmát persze nem a pulttámasztós magyar módon kell érteni, hanem inkább az osztrákos, zenés, táncos, eszegetős, vidám értelemben. Nagy összefogással, igazi közösségi munkával készült el a Stube, ahol a tulajdonosok mindent saját kezűleg készítettek. 

Hamar kiderült azonban, hogy ételek nélkül a hely nem nagyon tud gazdaságosan működni. Már a bezárást fontolgatták, amikor Edina felvetette, hogy legalább építsenek egy pizzakemencét, hátha az dob majd a bevételen. Nyolc évvel ezelőtt még nem volt általános, hogy valaki nekiáll házilag kemencét építeni az éttermébe, alig volt hozzá szakember, de szerencsére ők remek mestert találtak.

A pizzát a saját maguk által épített kemencében sütik

Edina azt mondja, mindig nem várt helyekről kaptak segítséget. Az évek során nagyon sokan melléjük álltak már, mert mindenki látta rajtuk, hogy nagyon elszántak és kissé őrültek, meséli nevetve. Okozott azért néhány nehéz pillanatot a kemence, ahogyan Zsófi fogalmaz, volt úgy, hogy majdnem szétverte az egészet. 

Építsünk kemencét! 

Mivel Zsófi akkorra már teljes erővel belevetette magát a főzésbe, a pizzánál nem álltak meg. Mint mondják, ha már belevágtak, akkor amolyan svábos precizitással végig is csinálták az egészet. Ekkor is érkezett támogatás: Vomberg Frigyes nagy segítségükre volt a konyhatechnológiában és a receptek kialakításakor is. Az eredmény pedig egy igen sokszínű étterem lett, ahol csodásan megférnek egymás mellett a hagyományos sváb ételek, a pizzák, a hamburger és a bisztrófogások is. 

Az ételválaszték nagy, bisztróételek és hamburger is szerepel az étlapon

Persze adta volna magát, hogy nem pizzériát, hanem rögtön egy „sváb” éttermet indítanak, de Zsófi szerint erre nem lett volna Pilisvörösváron nagy igény. Hiszen az emberek megfőzik maguknak otthon ezeket az ételeket, és étteremben mást akarnak enni. Fatüzelésű pizzéria viszont akkor még alig volt az országban. A svábság azért persze ebben is megbújik, hiszen, mint mondják, sváb őseik életében mindig meghatározó szerepe volt a fának. Az ötlet bejött, a Stube azóta megtalálta a helyét a helyi közösségben, és szélesebb körben, a turisták között is. 

Nagy választék, nagy társaság

Az éttermekben mostanában megszokott szűk étlap, bár nagyon érthető, sokszor nem alkalmas arra, hogy egy nagyobb társaság vagy család minden tagja választani tudjon. Márpedig a Stube vérbeli közösségi tér, Edináék számára nagyon fontos volt, hogy nagy társaságok, családok tudjanak hozzájuk jönni, így az étlapot folyamatosan bővítették.

Áy Zsófi és Müller Edina a Stube előtt

Miután a pizza azonnal siker lett, belevetették magukat a barbecue-tudományba – ebben nagy segítségükre volt Adorjányi Máriusz –, miközben a svábos ételek is felkerültek az étlapra. Egy olasz séf segítségével érkeztek a házi tészták, aztán a vendégek követelték a magyaros ételeket is. 

Minden alapanyagra nagyon odafigyelnek, még a marhát is Zsófi bontja kézzel, mert így tudnak igazán jó minőségű húst szerezni. Persze továbbra is nagyon sok rendezvényt, zenés estet, borvacsorát és sváb bulit szerveznek – ezeket főleg a helyiek számára, hiszen az étterem nem túl nagy. 

Stube tál

Az ételválaszték, mint említettem, bőséges. Pizzát sajnos nem kóstoltam, nagy tartozásom, így igyekszem majd pótolni. Kezdtem viszont egy csodálatos Stube-tállal (2390 Ft), ami bár egy vegyes olasz ízelítő, a pizzakenyeret helyben sütik hozzá, így valami bepillantást azért nyertem a kemencetudományba. Folytattam egy velős csonttal (2290 Ft), ami mindig is a kedvenc ételeim közé tartozott. Csak egyetlen baj van vele, hogy túlságosan laktató. Ráadásul ez itt nem kicsi adag. 

Velős csontok

A húsleves sváb gombóccal (890 Ft) egy olyan étel, amiért mindenképpen érdemes hétvégén érkezni a Stubéba – ezt ugyanis csak hétvégén főzik. Nekem ez volt az abszolút kedvencem, imádtam a benne lévő hatalmas gombócot, ami tyúkmájból, tojásból és zsemléből készül, és főzés után még le is pirítják. Elhiszem Zsófinak, hogy náluk otthon sokszor már azelőtt elfogyott, hogy egyáltalán a levesbe került volna. Tipikus sváb étel a bableves burgonyagombóccal, bár ez csak ritkábban van az étlapon. 

Sváb és magyaros ételek 

A sváb ételek természetesen külön helyet kaptak az étlapon, de azért ezt is igyekeznek szezonálisan váltani. Bécsi szelet persze mindig van (3390 Ft), ahogy kemencés sült csülök is (3590 Ft). De találkozhatunk az Almschnitzel (fekete-erdei sonka, konfitált tarja, vargányás házi nudli, pecorino sajt, bébispenót, tejszín, kemencében sütve) vagy a Bauernschmaus (sültcsülök-darabok, sonka, paprika, hagyma, paradicsom, burgonya, bacon, tükörtojás) nevű ételekkel is. 

Magyaros ételek is készülnek

Mivel a vendégek ragaszkodnak hozzá, helyet kapnak az étlapon a klasszikus magyaros ételek is, mint a marhapörkölt vagy a brassói, valamint a mindig népszerű tésztaételek, melyekhez természetesen saját maguk készítik a házi tésztát. Hamburgerből hatféle van, és készülnek egyéb streetfood ételekkel is, de ha valaki csak egy könnyű salátát enne, arra is van lehetőség. Mint látjátok tehát, itt tényleg a bőség zavarát kell leküzdeni annak, aki választani szeretne. 

Az egyik legnagyobb kedvencem lett a sváb gombóc

Akár egy pilisi kirándulással is megéri összekötni a Stubét, mert egy nagyon hangulatos, kedves étterem, amin látszik, hogy a tulajdonosok a szívüket is beletették.

Stube, 2085 Pilisvörösvár, Szent Erzsébet utca 11. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?