Akitől távol áll a kézzel-lábbal evés, de érdekli a mostanában divatos small plate-es „sharing is caring” kompozíció és szívesen elkezdene ismerkedni a spanyol gasztronómiával is, az vegye az irányt a Tapas Fino felé. A májusban nyílt étterem körülbelül középúton helyezkedik el a bazáros és a burzsuj hangvételű között.
A Belgrád rakpart sikerre van ítélve
Biztos mindenkinek van olyan panoráma, amit egyszerűen nem tud megunni. Nekem ez a Kőröshegyi völgyhíd látványa, de sok budapestinek, pláne turistának pedig biztos, hogy a Gellért-hegy + Duna a top 3-ban van. A Tapas Finónak már ezzel nyert ügye van sok vendégnél: aki nem akar vacsorázni, csak egy extrás koktélt, esetleg egy spanyol bort inna, az is bátran foglaljon helyet, és élvezze a kilátást.
Érdemes enni is, mutatjuk, mit!
Ahogy a tapasbárokban megszokhattuk, a Tapas Fino menüje is igencsak hosszú: nagyon sokféle étel van, de mindegyik inkább kis adag, ami a minőségre, nem pedig a mennyiségre koncentrál. Itt sem ciki beleenni a másik kajájába (engedéllyel), de nem kifejezetten a tunkolós, evőeszközmentes étkezési stílus az általános. Egy első randin pl. szerencsés, ha megcsillogtathatjuk a késsel-villával evős képességeinket, és nem merülünk egyből nyakig a patatas bravasban, majd simogatjuk meg a kedvesünk arcát.
Timivel nagyon sok finomságot kóstoltunk a menüről, úgyhogy rengeteg képet mutatok, hogy el tudjátok képzelni, milyen is egy igazi spanyol vacsora a helyen.
Előételek a Tapas Fino kínálatából
Iberico sonka, kenyér, olívaolaj
Kétféle sonka kapható a Tapas Fino kínálatában, a hosszabban érlelt ibericóból pedig kétféle mennyiség is választható, 50 vagy 100 grammos. Sok alapanyag – köztük ez a sonka is – Spanyolországból érkezik, ami szinte garancia a minőségre. Semmi rágós rész, és nem akarjátok utána kiinni a csapot, mert nem túl sós, csak amennyire kell.
Olívabogyó, tapenád, olívahab
Olíva a köbön! A trióból nekem a gigantikus narancssárga színű bogyók voltak a kedvenceim, annyira finom és gyümölcsös ízűek! A hab állaga tényleg hab, de nem tejszín, hanem habfürdőre emlékeztető könnyedség. A tapenád egy klasszikus olívakrém, pirított bagettel tökéletes, markánsan olívaízű.
Faszénen sült padron paprika, fűszerpaprika, olívaolaj, lime-os aioli
Pardon, van, aki nem ismeri a padront? Ezt a sült paprikát szinte „szőröstül-bőröstül” meg lehet enni, és ez az egyik olyan étel, amihez tényleg túlzás az evőeszköz. A füstös íz eltéveszthetetlen, a lime-os aioli friss, de kicsit lehetne citrusosabb.
Sashal-ceviche, japán majonéz, sültparadicsom-mártás, kapribogyó
Timinek ez lett a kedvence, nekem nem volt átütő: a sashal-ceviche egy citromlében marinált hal, ami mellé sültparadicsom-mártás és kapribogyó kerül az enyhén édeskés japán majonézen kívül. Nekem talán a túl sok sav miatt nem jött be annyira, vagy a hal állaga nem tetszett, vagy a kettő együtt… de Timi megette helyettem is az egészet, úgyhogy ez a fogás tényleg az ízlések és pofonok mintapéldánya.
Paradicsomleves, fürjtojás, serrano sonka
Nincs benne betűtészta, de van fürjtojás és serrano sonka: ez a Tapas Fino paradicsomlevese! Az ízekkel nem volt gond, az egyetlen „csalódás” nekem a sonka volt: bár ez is fényévekkel jobb, mint a sarki közértes, de aki ibericóval kezd, mint mi, az érezni fogja a különbséget.
Polip patatas bravas
A sima patatas bravas feltuningolt verziójában a feltekert burgonyát Cayenne-borsos, paprikás olívaolajjal kenik meg, majd besütött kápiakrémmel, bazsalikommal, sült paradicsommal és fokhagymakrémmel tálalják. Ez önmagában annyira nem extra ízélmény, mint amilyennek hangzik, de a polip elképesztően feldobja! Mennyiségre tényleg csak kóstolóadag, de ilyen puha polipot szerintem még sosem ettem, már azért megérte. Egy kemence és egy grillsütő kombinációjában sülve, főételként is hibátlan. Nem hiányzik mellé semmi extraság, önmagában a rugalmas, de nem gumis állag és a füstösség elviszik a prímet.
A sima patatas bravas értelemszerűen a polipos polipmentes verziója. Én sosem értettem ezt az ételt: ez az amerikai sült krumpli ketchuppal, spanyol tolmácsolásban. Iszogatás mellé viszont szuper, mert a többi tapashoz képest nagyobb adag, és a krumpli miatt elég laktató is.
Garnélarák, olíva, fokhagyma
Tengeri herkentyűkből nem volt hiány: a polip után garnélát is kóstoltunk. Nem hinném, hogy mirelit az alapanyag, mert a garnélák jó húsos példányok voltak, nem olyanok, amik egy órája olvadtak ki a frigóból. A tengerízt lehet, hogy csak a pár pohár prosecco miatt képzeltük mellé, de tényleg volt! Elmaradhatatlan mellőle az olíva és a fokhagyma, ezt a Tapas Fino-t üzemeltető Continental Group executive séfje, Sipos András is tudja.
Rák croquetas
3 golyónyi rák aiolival és szárított koktélparadicsommal: ezek a kis bombák nem annyira extrák, nem intenzíven rákízűek, úgyhogy akik csak ismerkednek a tengerek ízeltlábúival, kezdhetik ezzel a kajával.
Sült ördögszekérgomba, a Tapas Fino sztárja
Az egyik legnépszerűbb fogás érdekes módon egy húsmentes étel. A sült ördögszekérgomba kakukkfüves jus-vel érkezik, rajta tojássárgájakrém, hagymalekvár és egy különleges parmezánhab. Az egészre kerül egy kis friss zöldfűszer, petrezselyem formájában. A parmezán intenzív íze szoros versenyben van a gombáéval: egyik falatnál ezt, másiknál azt éreztem győztesnek. Összességében ez egy olyan étel, amivel még egy étlapon se találkoztam, de nagyon ízlett, úgyhogy szívesen visszatérnék miatta a Tapas Fino étterembe.
Angus bélszíntoast
Ha választani kéne a bélszíntoast és bármi más étel között, valószínűleg a bármi más nyerne. Kovács Kinga, aki a Tapas Fino részéről segített a spanyol kulináris kalandozásokban minket, azt mondta, ez a kedvence, és legalább nézzük meg. Látványra tényleg vonzó: a szaftos hússzeletre a mediterrán országra jellemző manchego sajt kerül. Aki szereti a bélszínt, biztos nem fog csalódni: én majdnem elvettem egy szeletet, de végül meghagytam Kingának.
Főétel: Angus marhaoldalas
Ahogy a bélszín, a marhaoldalas sem a kedvencem, de olyan szépen kértek, hogy ezt viszont megkóstoltam. Nem lettem tőle oldalasrajongó, de meglepett a hús puhasága. Szinte rágni sem kell! Mindemellett viszont igazi ízbombára készüljetek, ugyanis balzsamecetes sült salottahagymán tálalják, a tetején kápia paprika és manchego csücsül, az egész pedig (jó értelemben) úszik az aromás hússzaftban.
Köretek: paradicsomos zöldbab és spenótos csicseriborsó-ragu
Nem sült krumpli és rizs, hanem egy paradicsomos zöldbab és spenótos csicseriborsó-ragu érkezett a hús mellé köretnek. Könnyedségük miatt tökéletesek a markáns húshoz, és egyáltalán nem terelik el róla a figyelmet, tényleg csak körítik, kiegészítik az élményt.
Desszert: churros csokikrémmel és mandulatorta
Bár már annyit ettünk, hogy egy korty víz se fért belénk, szerencsére a koktélok csúsztak, és a desszertgyomrunk is aktivizálta magát. Így a Tapas Fino mindkét desszertjét megkóstoltuk, és egyértelműen megszavaztuk a churrost győztesnek. A mandulatorta, ami amúgy gluténmentes, nekünk túl édes volt, de annak ellenére, hogy nem kerül bele töltelék, egyáltalán nem száraz. A churros viszont hibátlan, kívül ropog, belül puha, a csokiszósz csokiízű, nem csak édes, a fahéjas cukorborítás pedig kicsit megolvad a sült égetett tésztán, amit egyáltalán nem égettek el. Ez az autentikus spanyol desszert, ha méltón zárnátok a vacsit, a churrost válasszátok!
Exkluzív spanyol élmény
A belvárosi spanyol tapasozókat mindenki ismeri, de ha egy kicsit extrább élményre vágytok, vagy valamilyen alkalmat ünnepeltek, akkor irány a rakpart! A Tapas Fino belül is dekoratív, egy népszerű argentin származású, Barcelonában élő festő képei díszítik a falat, de a székek és az utolsó villa és tányérka is végtelenül mutatós. Ahogy az Allegro a Bartókon, a Tapas Fino a rakparton várja azt a közönséget és vendégkört, akikben megvan az igény a felsőbb kategóriás kulináris kalandokra. Az, hogy kinek mennyit ér meg egy ilyen élmény, döntse el maga: a weboldalon nyugodtan böngésszétek át a teljes étlapot látogatás előtt, és ne felejtsetek el asztalt foglalni, pláne, ha a teraszra ülnétek! Konyha csak szerdától szombatig üzemel, pénteken és szombaton viszont zenés vacsora vár.
Cím: 1056 Budapest, Belgrád rkp. 24.
Ha tetszett a Tapas Fino cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!