Hirdetés

Azt hiszed, tudod, milyen a török konyha, aztán elmész a Türkizbe, és minden megváltozik

Azt hiszed, tudod, milyen a török konyha, aztán elmész a Türkizbe, és minden megváltozik

Hirdetés
Új hely tartja lázban a budapesti gasztroéletet, ez pedig a Türkiz. Azt beszélik ugyanis, hogy ez végre egy rendes török étterem, nem pedig olyan török büfé, amit itthon az elmúlt harminc évben megszoktunk. Merthogy itt minőség van, és valódi ízek. Elmentünk letesztelni, mennyi igaz a pletykából.
Hirdetés

Ha nem hallok ennyi iszonyú jó dolgot a Türkizről, akkor nem biztos, hogy magamtól ellátogattam volna erre a helyre. Két okból sem, ebből egyik a lokáció. Az ember többnyire nem remél semmi jót egy Parlament melletti helytől, hiszen az nyilván csakis a turistákra alapoz. A másik a Türkiz nagy, hodály jellege, amiben mégiscsak megfelel a megszokott török éttermeknek, mint például a Szeráj. Ráadásul számomra a dizájn is kissé furcsára sikerül, kissé luxi, kissé elegáns, kissé autentikus, de azért kissé mégis olyan, mintha egy fürdőben ülnék a medencében.

A dizájn kissé medencés. Fotó: Kalas Györgyi

Díszlet és látvány egy helyen: ez a Türkiz

A Türkiz Budapest első ránézésre csak a látványról szól, hatalmas üvegablakok mögött szorgoskodnak a szakácsok, akik egytől egyig Isztambulból érkeztek, és hatalmas fatálakon hordozzák a hatalmas húsokat, amik gyönyörűen vannak tálalva. Az is látszik, hogy a Türkiz pörög, annak ellenére, hogy a Belvárosban egy augusztus este olyan a hangulat, mintha egy filmdíszletbe tévedtem volna véletlenül néhány másik statisztával, akik velem együtt nem értik, hogy kerültek Budapest helyett egy üres városba. 

Fotó: Kalas Györgyi

A Türkiz viszont hétfő este is pörög. A vendégek összetétele is nagyon vegyes egyébként, egyrészt tele van török családokkal, ami valóban a hely autentikusságát hivatott bizonyítani, másrészt celeb vonalon is erős a felhozatal. Míg a török családok a benti félhomályt és  légkondit választják, addig a celebek és influenszerszerűségek inkább a teraszon helyezkednek el, ahol szebb képek készíthetők. Én a magam részéről inkább bentre ülök, hogy lássam, mi történik a konyhában.

Anatólia kincsei

Azt olvasom az étlapon, hogy ez egy anatóliai étterem, Kis-Ázsia pedig egy kohó és egyben egy híd Európa és Ázsia között, ami az ízekben és az ételekben is megfigyelhető. Mint az üzletvezető elmondja, céljuk az volt, hogy megmutassák, milyen is a valódi török konyha. Szeretnék helyrebillenteni a török konyha kissé megrogyott renoméját. A török büfé Magyarországon többnyire egyet jelent a rossz minőségű, száraz döner kebabbal és a magyar szájízre formált ilyen-olyan salátákkal. Ezeknek az ételeknek egy része pontosan annyira átalakult, mint a kínai ételek a magyar büfékben: semmi közük már az eredetihez. Ezen kíván változtatni a Türkiz, és az első próba után azt gondolom, sikerült is neki. 

Csodás mezzék. Fotó: Kalas Györgyi

Mezzemennyország

Először nem is akartunk mezzéket kérni, hiszen az utóbbi években szerencsére már itthon is bőven elérhető ez a műfaj. Megismertük a hummuszt és a muhammarát (sült paprikakrém), a töltött szőlőlevél pedig minden török büfében visszaköszön. Meg is szoktuk, hogy semmi íze, nem is várjuk már. De aztán éppen ezért kérünk végül mezzéket, hogy mégiscsak érezzük a különbséget, ha van. Meg kell mondjam, hogy lehengerlő a különbség tényleg, még a többi ilyen mezzés helyhez képest is. Mindennek van íze és állaga, tele illatos, erős fűszerekkel, a sült paprikakrém és a hummusz végre darabos, ahogy kell, a töltött szőlőlevélnek pedig a csillagánizstól erős, ugyanakkor selymes, édeskés íze van. 

A Türkiz egyik séfje. Fotó: Kalas Györgyi

A legnagyobb meglepetés azonban egy paradicsomos padlizsánsaláta volt, ilyet talán még sohasem ettem. Az érett paradicsom levétől ez is édes, szinte gyümölcsszerűen puha benne a padlizsán. És még egy meglepetés: a fűszeres rizzsel töltött szárított padlizsán, ezt ki ne hagyjátok, ehhez foghatót itthon még biztosan nem kóstoltatok! Nekem mégis a legjobban a Bademli Kabak ízlett, ami egy hideg, kapros cukkinisaláta, némi mandulával. Erősen emlékeztet a mi hideg tökfőzelékünkre, egyszerűen isteni. Mindennek erős, karakteres íze van, engem a Dobrumba kezdeti napjaira emlékeztetett. Sajnos aztán ott is finomhangolták a turisták kedve szerint az ízeket, és visszavettek a fűszerekből.

Szuper finom lepények

A Türkizben kihagyhatatlan a Lahmacun, sőt mi ezért mentünk igazából. Ez egy kemencében sült, bárányhússal és fűszerekkel töltött lepény, vékony tésztában (tulajdonképpen mint egy tortilla). Csurgassatok rá egy kis citromot, az ízorgia úgy még fokozható! Egyszerűen isteni finom, annyira, hogy ebből redeltünk még egy adagot. Van belőle egyébként kicsi (1400 Ft) és nagy adag is (2100 Ft). A lahmacunt a kemencében sütik, mert az is van itt, de ami nem kemencében sül, az is fán készül, egy hatalmas faszenes sütőt is beeszkábáltak ugyanis valahogy a konyhába. Ezen készül minden hús is, ami természetesen megfelel a halal étrend elvárásainak, így főleg borjú, bárány, sok hal és némi csirke szerepel a kínálatban. 

Fotó: Kalas Györgyi

Köfte, de milyen!

Mi egy Kasarli köftét választottunk, ami egy sajttal töltött, marha- és borjúhús keverékéből készült hamburgerhús tulajdonképpen. Bár a sajt izgalmat adott neki, megmondom őszintén, ez volt a legkevésbé izgi fogás. Ahogy láttam a legnépszerűbb egyébként a kétszemélyes grillhústál, ebből szinte minden asztalra lepakoltak egyet. Ezen van bárányborda, báránynyárs, csirkeszárny, csirkenyárs és még köfte is vegyes körettel. Én mondjuk nem tudom, hogy lehet ennyi húst enni, de kétségkívül igen népszerűnek tűnt, az ára 18000 Ft. 

A török kávé homokfőzőben készül. Fotó: Türkiz/Facebook

A török családok szinte mindegyike ezt rendelte, na és persze különböző pidéket, ami szintén ismerős lehet a török büfékből. Török pizzának is szokták hívni. Nagyon érdemes megkóstolni, érezni fogjátok a különbséget, hiszen ez kemencében sült. Van belőle bárányhúsos, török sajtos és sima zöldséges is. 

Ha már így jól belakmároztunk, akkor muszáj volt az egészet lefojtani egy desszerttel. A künefére esett a választás, gondoltam ez nagy meglepetést nem tartogathat, hiszen jól ismerem ezt a kissé cérnametélthez hasonlító, cukorszirupos desszertet. Ami azt illeti, nem is nagy kedvencem, mert túl édes. Na, persze megint nagyot tévedtem, hiszen a Türkizben a künefét sós sajttal töltik, a tetejére pedig egy gombóc vaníliafagyi került. Nekem azért annyira nem jött össze ez a két íz, de szó mi szó, nagyon érdekes jelenség volt. 

Fotó: Kalas Györgyi

Nagy kékség, végtelen étlap

Egy este arra sem volt elég, hogy a Türkiz étlapjának a huszadát végigegyük, olyan sokféle és változatos ételeket kínálnak. A friss mezzék mellett egyébként főleg a nagy húsok helye a Türkiz, én ezekre bevallom, nem repültem rá, mert nem vagyok nagy bárányos, pedig a báránynak szinte minden formája kapható itt. De a húsok mellett igen sok a halas fogás, ami az anatóliai konyhának egy kevésbé ismert része. Van lazac, durbincs, sügér, rákfarok is. A húsos és halas ételek akár a 7-8 ezres árig is felmennek, ami elég húzós. De mi a mezzeválogatásért, a két lahmacunért, a köftéért és a desszertért 20 ezer forintot fizettünk, és ebbe benne volt két üveg török sör is.

Türkiz, 1051 Budapest, Nádor utca 36.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?