Hirdetés

Több mint fél év után csütörtökön végre megnyit Wang Mester budai étterme!

Hirdetés

Több mint fél év után csütörtökön végre megnyit Wang Mester budai étterme!

Hirdetés
Több mint félévnyi várakozást, előkészületet és végeláthatatlannak tűnő hivatali egyeztetést követően ezen a héten csütörtökön megnyit Wang Mester budai étterme Pasaréten. A Mozium nevű helyen már februárban beindult a tesztüzem, de a nyitásra egészen mostanáig várni kellett. A nagyon különleges kínai reggelik csak itt kóstolhatók.
Hirdetés

Wang Mester Mozium nevű, pasaréti étterméről írtunk nektek, elmentünk kipróbálni, amikor úgy tűnt, végre Budán is megnyithatja étteremét Wang mester. Akkor még ő sem sejtette: annyi adminisztratív probléma áll majd a nyitás útjába, hogy hat hónap sem lesz elég hozzá. „Még mindig alig hiszem el, hogy sikerült, és ennyi idő után végre kinyithatunk Pasaréten is. Pedig már tényleg majdnem feladtam a küzdelmet és várakozást. Az egyik kínai szakácsom már haza is repült Pekingbe, úgy volt, hogy novemberben követik őt a többiek is. Az utolsó pillanatban mégis megkaptuk a működési engedélyt.”

Wang mester új étterme Pasaréten, a Mozium, fotó: Kalas Györgyi

Az új étterem a Wang Mester Mozium nevet viseli – a hely a volt filmgyár épületének aljában helyezkedik el ugyanis. De erre a dizájnról azonnal rá fogtok jönni, hiszen régi magyar filmekből vett képek sorakoznak a falakon. Én még a februári tesztüzemmód alatt látogattam meg az új helyet, amikor sem az étlap, sem az árak nem voltak még véglegesítve.  

Friss és újszerű

Az étteremtől el voltam ájulva – mint Wang mester helyeitől általában. Leírtam, hogy bár nagyon különlegesen „wangos”, mégis más konyhát képvisel, mint a szecsuáni, csípős ízeket előtérbe helyező pesti étterem. Budán főleg a kissé édesebb ízvilágú sanghaji konyha képviselteti magát, rengeteg új étellel.

Wang mester az új éttermében, fotó: Kalas Györgyi

Ez kevésbé csípős, viszont a magyar közönség számára sokkal több ismeretlen alapanyagot sorakoztat fel, mint a talán ismerősebb szecsuáni világ. Wang mester direkt valami egészen mást akart itt létrehozni, mint Pesten. Célja, hogy megmutassa, mennyire sokszínű és friss a kínai konyha, és mennyivel túlmutat az itthon elterjedt illatos-omlós húson és ananászos csirkén. A márciusi tesztet itt olvashatjátok.

Kínai reggelik Wangnál, fotó: Mozium

Ilyen a kínai reggeli

Az általam márciusban próbált ételekhez képest is nagy újdonságot jelent a kínai reggeli megjelenése. Ezzel a Wang Mester egyedülálló színt hoz a budapesti gasztronómiába. „A reggeli Kínában is ugyanolyan fontos része egy napnak, mint itt, Európában, ám az itt megszokott ételekhez képest merőben más kerül napindítóként a kínaiak asztalára. Ilyen például a leves” – magyarázza Wang.

Kínában a leves is hagyományos reggeli ételnek számít, fotó: Mozium

Tipikus reggeli leves a Dou Hua, ami szó szerint „tofuvirágot” jelent. A Dou Hua levesben krémes állagú tofu található, megbolondítva korianderrel, hínárral és szezámmagolajjal. Bár első hallásra nehéz ételnek gondolhatnánk, egyáltalán nem az. Mivel kísérletezni szeretnének a kínai reggelivel, így merészebb, a magyarok számára igencsak idegennek ható fogások is felkerülnek az étlapra. Ilyen a Zhou is, ami száznapos tojás, sertéshús és vizes rizs keveréke, és Sanghaj környékén szintén nagyon elterjedt. 

A Zhou a levesnél kissé sűrűbb, rizses étel, fotó: Mozium

Merész reggelik

Én, mondjuk, nem tudom, rendelnék-e egy ilyen merész reggelit, hiszen számomra mind a leves, mind az erős reggeliízek idegennek tűnnek. Wang is azt mondja, tudja, hogy ez kockázatos, de meg akarta próbálni, és bízik a sikerben. Reggelire szintén nem biztos, hogy eszünkbe jutna, ám Kínában nem számít extrának az, ha gombóc kerül a tányérra, így hát a rizstésztából készült Dim Sum Bao nem maradhat ki a Mozium kínálatából sem.

Dim Sum Bao fotó: Mozium

Különböző ízekben, egyszerre négy gombóc érkezik majd az asztalokra. Megkóstolható ezeken kívül a Wang mester által kínai lángosnak hívott finomság, a You Tiao is: ropogós tésztafalatok krémes szójaszósszal.

Lesz azért olyan pont is az étlapon, amely, bár tipikusan kínai, a magyar ízléstől talán mégis kevésbé idegen. Ilyen a leginkább omlettre emlékeztető, ropogós, tojásos-fűszeres Jidan Bing. A reggeli mellé Wang mester zöld teát ajánl, de azért kávé is kapható lesz.

Tojásos reggeli Wang mesternél, fotó: Mozium

A kínai reggeli egy hét múlva, november 12-től, csütörtöktől érhető el a Wang Mester Mozium kínálatában, ám az étterem már ezen a héten, csütörtökön megnyit. 

Wang Mester Mozium, 1026 Budapest, Pasaréti út 122. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?