Bármilyen egészséges is egy zöldség, ha kizárólag azt fogyasztjuk, az éppen olyan egészségtelen lehet, mintha egyáltalán nem ennénk zöldséget. A lényeg tehát az, hogy lehetőleg minél több alapanyagot igyekezzetek beiktatni a növényi étrendbe! Mégis van néhány olyan zöldség, aminek fogyasztása rendkívül ajánlott, ha ebben a hónapban te is rászántad magad a vegán, vagy akár csak a vega étkezésre. Íme az öt legfontosabb zöldség, amelyek különösen értékesek egy vegán étrendben!
Spenót
Magas a vas-, kalcium- és folsavtartalma, emellett gazdag antioxidánsokban, amelyek támogatják az egészséget és a sejtek védelmét. A spenót ráadásul nyersen és főzve is jól elkészíthető, salátának, mártásnak, főzeléknek. Érdemes váltogatni az elkészítési módot, hiszen nyersen és főzve más-más ásványi anyagai hasznosulnak! A spenót főzése során a vas és a kalcium jobban hasznosulhat, mivel a hőkezelés révén a benne lévő tápanyagok jobban felszívódnak. A főzés segít abban is, hogy a spenót könnyebben emészthető legyen. A C-vitamin és a folsav viszont jobban hasznosul, ha nyersen eszed a spenótot. Próbáld ki tehát mindkétféleképpen!

Brokkoli
Kiváló C-vitamin-, K-vitamin- és rostforrás, valamint sok olyan vegyületet tartalmaz, amelyek javítják az immunrendszert. A brokkoli alacsony mennyiségben gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ízületi betegségek esetében például kifejezetten jó választás. Mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrába is érdemes beiktatni. Arról nem is beszélve, hogy sokféleképpen elkészíthető.

Kelkáposzta
Mindezen remek tulajdonságokkal bír a kelkáposzta és a mindenféle káposzta is! A kelkáposzta a magas kalcium- és K-vitamin-tartalmának köszönhetően segíthet az erős csontok fenntartásában, és bővelkedik antioxidánsokban is. A káposzta pedig nagyon fontos C-vitamin-forrás a téli időszakban. (Vitaminok helyett érdemes inkább rendszeresen savanyú káposztát fogyasztani). Kiváló méregtelenítő hatással rendelkezik, ráadásul szintén sokféleképpen elkészíthető. A káposzta nyersen salátákba, vagy éppen főzelék formájában is remek.

Édesburgonya
Az előző két alapanyaggal ellentétben az édesburgonyának nem alacsony a kalóriatartalma, sőt kifejezetten tápláló! Gazdag A-vitaminban, antioxidánsokban, valamint komplex szénhidrátokban, amelyek hosszú távon biztosítanak energiát. Bár az édeskrumpli édesebb ízű, egyes fajtái alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkeznek, mint a hagyományos burgonya. Ez azt jelenti, hogy lassabban emelik meg a vércukorszintet, így segíthet a vércukorszint szabályozásában, különösen cukorbetegek számára. Erről azonban mindenképp érdemes egyeztetni kezelőorvossal vagy dietetikussal!

Hüvelyesek
A hüvelyesek alapvető fontossággal bírnak a vegán étrendben, mivel igen gazdagok fehérjében, vasban, rostban és más fontos tápanyagokban. Ezeken belül is kiemelnénk a csicseriborsót: ez a hüvelyes nagyon fontos a vegánok számára, mivel számos tápanyagot biztosít, amelyek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott étrendhez. A vegán étrendben fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét fogyassz, és a csicseriborsó segít ebben. Ráadásul rengeteg rostot és lassan emészthető szénhidrátokat tartalmaz, így segít stabilizálni a vércukorszintet és hosszú távon energiát biztosít. A csicseriborsó jó vasforrás, segíthet megelőzni a vashiányt, amely gyakran előfordulhat a vegán étrendben. Emellett kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Remekül és sokféleképpen elkészíthető, és mivel konzerves formában is kapható, könnyen beilleszthető az étrendbe!






-oj5n16.webp)

