Hol egyek ma?

3vidékiétterem,amineksikerültigazánmeglepnieminket,aszólegjobbértelmében

Veszprém, Keszthely és Szombathely is a vidéki úti célok között szerepelt, hogy olyan élményben legyen részünk, amelyre sokáig emlékszünk majd. Volt olyan étterem, amely a különleges kínálattal, volt, amelyik a kirobbanó ízekkel, és akadt olyan is, ami a koncepció megújításával okozott nagy meglepetést.

Ismerős az a helyzet, amikor mindenki ódákat zeng egy vidéki étterem kapcsán, te is meglátogatod, megkóstolod az ételeket, és valahogy mégsem érzed ugyanezt? Na, ennél a három vendéglátóhelynél abszolút nem ez történt! Sőt, pont az ellenkezője, olyan helyeken jártunk, amelyek egyértelműen felírták magukat a kedvenceink listájára. Nem véletlen, hogy az idén nyáron megjelent Street Kitchen Guide-ba is bekerültek.

Egyszerű fogások modern köntösben: Gusto13

A Veszprém-Balaton régió képviselte 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évet, így Veszprém gasztroszempontból is igazi megújuláson esett át. Akik azonban gyakran járnak a Balatonhoz közeli városba, régóta ismerhették a Chianti Étterem nevét, amely ma már Gusto13-ként működik. Az étterem nem véletlenül nyert el számtalan díjat és elismerést. A Gusto13 mediterrán elemeket fókuszba állító bisztrókonyhája ugyanis fine dining szintet képvisel. Bár az à la carte fogások mellett olyan olasz klasszikusok is megtalálhatók az étlapon, mint a különböző tésztaételek, rizottók és pizzák. Sőt, hétköznapokon a gourmet fogásokat ebédmenü formájában is kérheted. 

gusto13-veszprém
A veszprémi Gusto13 korábban Chianti Étteremként működött (Fotó: Mudra László)

Az alapanyagok egy része Olaszországból, egy része pedig a közeli termelőktől érkezik, melyekből a Gusto13 séfje, Tarlósi Kornél igazi csodákat varázsol a tányérra. Ahogy az üzletvezető, Szakál Bálint is mondja, Kornél egy igazi művész, aki fiatalos lendületét és kiemelkedő kreativitását felhasználva készíti el a Gusto13 különleges ételeit. Akár magyaros, akár mediterrán vagy ázsiai ihletésű fúziós ételt választunk az étlapról, a végén csak egy okunk lehet a panaszra: hogy sajnos nem tudtuk végigkóstolni az összes fogást. A Gusto13-ba így akár családdal, akár üzleti megbeszélésre vagy baráti vacsorára is érkezhetsz, biztosan nem fogsz csalódni. 

Cím: 8200 Veszprém, Csermák Antal utca 13.

Minőségi ételek és elegáns környezet: Daniel’s Kitchen

Szombathelyen egy több mint 100 éves épület, az Artis Boutique Hotel földszintjén bukkantunk rá a Daniel’s Kitchenre, mely nem csak a hotel vendégei számára áll nyitva. Az étterem impozáns belső tere tökéletes helyszínt biztosít egy kellemes ebédhez vagy vacsorához, mely során a látványkonyhán keresztül akár azt is végignézheted, hogyan készülnek az ételek. Fogások terén a faszénen sült marhaételek és különböző halételek vannak főszerepben, de az étlapról akár nemzetközi klasszikusokat is választhatsz.

daniel's-kitchen-szombathely
A Daniel's Kitchen étteremnek egy 100 éves épület ad otthont (Fotó: Mudra László)

Ha pedig a halételeket említjük, nem mehetünk el az étterem igen széles sushiválasztéka mellett sem. Ez utóbbi azért is különleges, mert a környéken igen csekély a felhozatal a sushit kínáló éttermekből. A Daniel’s Kitchen az italok terén sem viccel. Minőségi borokat, prémium italokat és koktélokat kínál a fogások mellé, hogy teljes legyen az ízélmény. Sőt, havi rendszerességgel különböző tematikus esteket is szerveznek.

Cím: 9700 Szombathely, Hefele Menyhért utca 2. 

„Kávé. Konyha. Keszthely” – a Pajti sokkal több egy kávézónál

A keszthelyi Pajtiról már írtunk korábban, de akkor egyértelműen a reggelik kerültek a középpontba. Amikor azonban újra ellátogattunk hozzájuk, hamar kiderült, hogy már nem csak reggelik és street food ételek alkotják a kínálatot. Többek között ázsiai tésztaételek, szezonális ajánlatok, sőt még sushi is felkerült az étlapra. Szerintem ők maguk fogalmazták meg tökéletesen a Pajti lényegét a Facebook-oldaluk leírásában: „Egy kávézó, ahol van heti ebédajánlat. Van heti ebédajánlat, de nem étterem. Nem étterem, de van étlap. Van étlap, de nincs rántott hús. Nincs rántott hús, de van tészta. Van tészta, pedig kávézó.” 

pajti-keszthely
A Pajti épülete a keszthelyi piac mellett található (Fotó: Mudra László)

A Pajti megálmodói, Horváth Laura és Vass Ákos egyébként mindketten Keszthelyen születtek, de a sors fintora, hogy nem a városban, hanem Pécsett, az egyetemi évek alatt ismerkedtek meg egymással. Később mégis Keszthelyen nyitották meg közös kávézójukat, mely azóta többször kibővült. A szomszéd épületben jelenleg is titokzatos munkálatok folynak, amelyről folyamatosan apró infómorzsákat csepegtetnek. Azt, hogy mivel készül a Pajti, még mi sem tudjuk. De abban biztosak vagyunk, hogy már nem csak egy kávéra és reggelire érdemes beülni hozzájuk. A sushi debütálása például annyira jól sikerült, hogy a korábban kizárólag estére tervezett sushimenü ma már egész nap elérhető. Nyáron pedig duplázódik a Pajti-élmény: a part mellett, a Közhely nevű food truckban ugyanis a Pajtiban megszokott street food ételekből válogathatsz.

Cím: 8360 Keszthely, Bem József utca 1.

Ha tetszett a toplista, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!