Hozzávalók
A tésztához
- 200 g liszt
- 70 g darált mák
- 150 g cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 ek olaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 300 ml tej
A meggykrémhez
- 150 g fagyasztott meggy
- 1 nagy csipet fahéj
- 100 g cukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 200 ml víz
- 1 ½ tk keményítő
- 1 ½ tk zselatin
A meggyes mascarponekrémhez
- 300 g mascarpone
- 5 ek a meggykrémből
A mákos krémhez
- 80 g mascarpone
- meggykrém
- 25 g darált mák
- 1 ½ ek porcukor
- 40 g puha vaj
- 8 szem amaréna meggy
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g liszt
- 70 g darált mák
- 150 g cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 ek olaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 300 ml tej
A meggykrémhez
- 150 g fagyasztott meggy
- 1 nagy csipet fahéj
- 100 g cukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 200 ml víz
- 1 ½ tk keményítő
- 1 ½ tk zselatin
A meggyes mascarponekrémhez
- 300 g mascarpone
- 5 ek a meggykrémből
A mákos krémhez
- 80 g mascarpone
- meggykrém
- 25 g darált mák
- 1 ½ ek porcukor
- 40 g puha vaj
- 8 szem amaréna meggy
A meggyes-mákos torta elkészítéséhez először a tészta hozzávalóit egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, a vége felé takarjuk le egy darab alufóliával). A formában hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük, a tetejét vízszintesre vágjuk, és elfelezzük a tésztát.
A meggykrémhez a meggyet, a fahéjat, a cukrot, a vaníliát és a vizet felforraljuk, 3 percig főzzük, majd leturmixoljuk. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, a meggyes alaphoz öntjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Még melegen egy szűrőn átpasszírozzuk. Ebből a meggykrémből 5 evőkanálnyit félreteszünk a meggyes mascarponekrémhez.
A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, majd 4-6 másodpercre a mikróba dobjuk, hogy felolvadjon. Belekeverjük a megmaradt meggykrémbe, és jól lehűtjük.
A meggyes mascarponekrémhez a jól behűtött mascarponét 3-4 percig habosítjuk, majd belekeverjük a félretett 5 evőkanálnyi meggykrémet. Habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
A piskóta egyik lapjára nyomjuk a meggyes mascarponekrém felét úgy, hogy a közepén hagyunk egy kevés helyet a meggyzselének. Ezután belekenjük a meggyzselé felét is. A megmaradt meggyzselét a mákos krémhez fogjuk felhasználni, amihez a hideg mascarponét kihabosítjuk, majd mehet bele a maradék meggyzselé és a többi hozzávaló.
Rátesszük a másik lapot is, és a maradék meggykrémmel körbekenjük a tortát. Habzsákba töltjük a mákos krémet, és rányomkodjuk a tetejére. Amaréna meggyel díszítjük, és legalább 5 órát hagyjuk állni a hűtőben.
Ha tetszett a meggyes-mákos torta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több meggyes és mákos süti:
Mákos párna
Meggyes-mákos palacsinta
Meggyes energiagolyó
Meggyes-mákos nudli angolkrémmel