Hozzávalók
- 200 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 1 csokor kakukkfű
- 200 ml vörösbor
- 1 ½ l zöldségalaplé
- 700 g cékla
- 3 - 4 ek balzsamecet
- só, bors
- folyékony édesítőszer (ízlés szerint, ha szükséges)
- 1 marék dió
Hozzávalók
- 200 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 1 csokor kakukkfű
- 200 ml vörösbor
- 1 ½ l zöldségalaplé
- 700 g cékla
- 3 - 4 ek balzsamecet
- só, bors
- folyékony édesítőszer (ízlés szerint, ha szükséges)
- 1 marék dió
A céklakrémleveshez a szeletelt hagymát és fokhagymát egy lábasban közepes lángon 5-6 perc alatt átpirítjuk az olívaolajon. Jöhet hozzá a finomra vágott kakukkfű nagy része és a vörösbor, amit a negyedére forralunk. Felöntjük 1 liter alaplével és forrás után egy botmixerrel krémesre zúzzuk az alapot. Hozzáadjuk az 1 x 1 cm-es kockákra vágott céklát. Addig rotyogtatjuk, amíg a cékla puhára fő, majd 200 grammot kiszerdünk a céklakockákból.
A maradék céklához adjuk a balzsamecetet, majd egy turmixgépbe szedjük levével együtt, plusz annyi extra alaplével, hogy egy krémlevesállagot kapjunk. Visszahelyezzük a félretett céklakockákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ha szükségesnek érezzük, teszünk bele édesítőszert, majd tálalásnál megszórjuk morzsolt dióval és kakukkfűlevelekkel.
- Elkészítési idő: 1 óra
Ha tetszett a balzsamecetes céklakrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
A cékla egy nagyon jó, de nagyon alulértékelt alapanyag. Pedig ősszel és télen frankó kis kajákat lehet belőle összedobni. Mutatunk egy párat, hátha valamelyikhez neked is megjön a kedved!
Sült céklás hummusz pirított kovászos kenyérrel
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 10 g
Kalória: 215 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 13.06 g
Szénhidrát: 100.05 g
Zsír: 41.02 g
Kalória: 858.64 kcal