Hozzávalók
- 1 db zellergumó (kb. 200 g)
- 40 g szárzeller
- 75 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 100 g csirkemellfilé
- 150 g arborio rizs
- 150 ml fehérbor
- kb. 1 l csirkealaplé
- só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 30 g parmezán
- 1 csokor petrezselyem
- 30 g dió
Hozzávalók
- 1 db zellergumó (kb. 200 g)
- 40 g szárzeller
- 75 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 100 g csirkemellfilé
- 150 g arborio rizs
- 150 ml fehérbor
- kb. 1 l csirkealaplé
- só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 30 g parmezán
- 1 csokor petrezselyem
- 30 g dió
A zellergumót meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk, és bő, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy turmixgépben krémesre zúzzuk. (Ha szükséges, adjunk hozzá keveset a főzőléből.) A kapott zellerkrémből 300 g-ra lesz szükségünk.
A finomra vágott zellerszárat, hagymát és fokhagymát 5 perc alatt közepes hőfokon megpirítjuk az olívaolajon, majd hozzádobjuk a 2 cm-es kockákra vágott csirkemellet, és 3 perc pirítás után a rizst. Amikor a rizs 1 perc múlva kicsit kifehéredett, ráöntjük a fehérbort, és elforraljuk. Részletekben, merőkanalanként hozzáadagoljuk a forró alaplevet, és így főzzük tovább, amíg a rizs félig megfőtt, majd ekkor jöhet bele a zellerkrém, és így főzzük készre a rizottónkat. Időközben, ha szükséges, adjunk hozzá még alaplevet.
A végeredménynek egy nagyon krémes állagot kell kapnunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szerecsendiót, és meghintjük a reszelt parmezánnal és az aprított petrezselyemmel. Elkeverjük, és tálaláskor megszórjuk még dióval.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több rizottó:
Erdei gombás rizottó csirkével
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 23 g
Szénhidrát: 66 g
Zsír: 23 g
Kalória: 576 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 45.76 g
Szénhidrát: 132.5 g
Zsír: 45.2 g
Kalória: 1152.64 kcal