Hozzávalók
- 800 g zellergumó
- 250 g light mascarpone
- 1 db tojássárgája
- ½ tk őrölt szerecsendió
- só, bors
- 2 ½ db narancs
- 2 ek kókuszolaj
- 400 g bőrös lazacfilé
- 2 ág kakukkfű
- 1mk morzsolt chili
Hozzávalók
- 800 g zellergumó
- 250 g light mascarpone
- 1 db tojássárgája
- ½ tk őrölt szerecsendió
- só, bors
- 2 ½ db narancs
- 2 ek kókuszolaj
- 400 g bőrös lazacfilé
- 2 ág kakukkfű
- 1mk morzsolt chili
A zellert mandolinnal (vagy ha igazán vagányak vagyunk, késsel) 1,5 mm vastagságú szeletekre vágjuk.
A mascarponét kikeverjük a tojássárgájával, a szerecsendióval, sóval, borssal és fél narancs levével, majd elkezdjük rétegezni a gratint.
Egy 20 x 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belerakunk egy réteg zellert, megkenjük a mascarponés masszával, és ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogy ez a két alkotóelem. Fontos, hogy az utolsó, legfelső réteg, amit lerakunk, zeller legyen.
Lefedjük a gratin tetejét egy darab sütőpapírral, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 60 percre. Ha letelt az idő, levesszük a felső réteg sütőpapírt, megkenjük a tetejét egy kevés kókuszolajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben további 10 percig pirítjuk.
A lazacot 4 egyenlő szeletre vágjuk, a bőrös felüket megkenjük kókuszolajjal, majd nagy lángon, egy sütőbe is rakható forró serpenyőben lepirítjuk a bőrös oldalukat 1 perc alatt. Közben finoman lenyomjuk a filéket, hogy ne ránduljon össze rajtuk a bőr. Ha ez kész, a húsos oldalukat sózzuk, borsozzuk és rámorzsoljuk a kakukkfüvet is, majd 150 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A maradék 2 db naracsot kifilézzük és megszórjuk egy kevés chilivel. A megsült lazacszeleteket a felkockázott gratinnal és a narancssalátával tálaljuk.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: kb. 90 perc
Ha tetszett a zellergratin lazaccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Mutatunk még néhány nagyon tuti lazacos kaját:
Sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával
Medvehagymás morzsával sült lazac
Újhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 20 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 9 g
Kalória: 198 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 80.64 g
Szénhidrát: 25.12 g
Zsír: 37.58 g
Kalória: 793.33 kcal