Laktózmentes
Vegán
Hozzávalók
A vegán köftéhez
- 250 g karfiol
- 200 g tofu
- 100 g napraforgómag
- 2 ek lenmagpehely
- 4 ek olívaolaj
- 3 ek szójaszósz
- 6 ek víz
- 3 tk őrölt füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt koriander
- 1 tk fűszerkömény
- 2 tk currypor
- 1 tk őrölt fahéj
- só, bors
- ½ db citrom leve
- 1 tk folyékony füst
A tzatzikikrémhez
- 1 db kígyóuborka (300 g/db)
- 1 csokor kapor
- 200 ml vegán tejföl
- so, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
A sült burgonyához
- 600 g burgonya
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 tk fokhagymapor
A salátához
- 3 db paradicsom (150 g/db)
- 1 db kígyóuborka (300 g/db)
- 1 fej lila hagyma (130 g/fej)
- 120 g fekete olívabogyó
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek almaecet
- 1 ek agavészirup
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- só, bors
- 1 tk chilipor
Hozzávalók
A vegán köftéhez
- 250 g karfiol
- 200 g tofu
- 100 g napraforgómag
- 2 ek lenmagpehely
- 4 ek olívaolaj
- 3 ek szójaszósz
- 6 ek víz
- 3 tk őrölt füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt koriander
- 1 tk fűszerkömény
- 2 tk currypor
- 1 tk őrölt fahéj
- só, bors
- ½ db citrom leve
- 1 tk folyékony füst
A tzatzikikrémhez
- 1 db kígyóuborka (300 g/db)
- 1 csokor kapor
- 200 ml vegán tejföl
- so, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ db citrom leve
A sült burgonyához
- 600 g burgonya
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 tk fokhagymapor
A salátához
- 3 db paradicsom (150 g/db)
- 1 db kígyóuborka (300 g/db)
- 1 fej lila hagyma (130 g/fej)
- 120 g fekete olívabogyó
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek almaecet
- 1 ek agavészirup
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- só, bors
- 1 tk chilipor
A vegán köfte elkészítéséhez egy aprítógépbe dobjuk a karfiolt, a tofut, a napraforgómagot és a lenmagpelyhet, hozzáadjuk az olívaolajat, a szójaszószt és a vizet, majd ledaráljuk. Nem kell, hogy krémes állagot kapjunk, egy kicsit lehet darabos. Mikor ezzel megvagyunk, belekanalazzuk egy nagy tálba, majd beletesszük az összes fűszert, a citrom levét és a folyékony füstöt, és alaposan elkeverjük.
Hurkapálcákat veszünk elő, majd 75 grammos adagokat veszünk ki a köftemasszánkból és rányomkodjuk a hurkapálcákra. A köfte kicsit hosszúkásabb, henger alakú legyen. Kicsit lenyomkodjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és 190 fokra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük.
A tzatzikikrémhez a kígyóuborkát nagyobb darabokra karikázzuk, a kaprot durvára aprítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy nagy teljesítményű turmixgépben krémesre turmixoljuk.
A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és 5 perc alatt előfőzzük sós vízben. Leszűrjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, átforgatjuk, és 190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A salátához a zöldségeket kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, az olívabogyókat félbevágjuk, a zöldfűszereket finomra aprítjuk. Mindet elkeverjük egy nagy tálban, meglocsoljuk almaecettel, agavésziruppal, reszelt fokhagymát szórunk rá, sózzuk, borsozzuk, mehet bele egy kevés chilipor is, majd alaposan átkeverjük.
Külön tálba pakoljuk a köreteket, mellé pedig a vegán köftét. Kirakjuk az étkezőasztal közepére, és mindenki kedvére szedhet belőle.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a vegán köfte receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Még több vegán recept:
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 14 g
Szénhidrát: 31 g
Zsír: 22 g
Kalória: 368 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 54.94 g
Szénhidrát: 122.29 g
Zsír: 89.94 g
Kalória: 1472.14 kcal