Vega

Vega

Hozzávalók

3 - 4
főre
+

A sült krémes fokhagymához

2 fej fokhagyma (héjastul)
2 csipet só
50 ml olívaolaj

A fokhagymachipshez

3 - 4 gerezd fokhagyma
100 ml olívaolaj

A krémleveshez

½ fej hagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
500 ml zöldségalaplé
só, bors
2 csipet szárított kakukkfű
2 tk keményítő
150 ml tejszín

A gremolatához

6 szelet toast
½ db citrom héja és leve
1 kis csokor petrezselyem
só, tört bors
10 ml olívaolaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zé-féle fokhagymakrémleves, ahogy azt kell

Ebben a receptben háromféleképpen is felhasználtuk a fokhagymát, és ettől igazán telt, mély íze lett ennek a levesnek. A friss, citrusos gremolata pedig csak fokozza az élményt, ráadásul az egész fél óra alatt kényelmesen elkészül.
Kipróbáltam, jóóó lett!
152
Hirdetés

Hozzávalók

3 - 4
főre
+

A sült krémes fokhagymához

2 fej fokhagyma (héjastul)
2 csipet só
50 ml olívaolaj

A fokhagymachipshez

3 - 4 gerezd fokhagyma
100 ml olívaolaj

A krémleveshez

½ fej hagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
500 ml zöldségalaplé
só, bors
2 csipet szárított kakukkfű
2 tk keményítő
150 ml tejszín

A gremolatához

6 szelet toast
½ db citrom héja és leve
1 kis csokor petrezselyem
só, tört bors
10 ml olívaolaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Két egész, tisztítatlan fej fokhagymát megszórunk egy kis sóval, meglocsolunk olívaolajjal, és szorosan alufóliába becsomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk kb. 20 percre, a kenyereket pedig csak 10 perc után tesszük be melléjük a sütőbe, nehogy megégjenek.

Közben elkészítjük a fokhagymachipset, amihez 3-4 gerezd fokhagymát nem túl vékonyan felszeletelünk, és aranybarnára, ropogósra sütjük az olívaolajban. Ezután kiszedjük és törlőpapíron leszárítjuk őket.

A visszamaradt olajból elkészítjük a krémleves alapját, amihez egy fél fej hagymát apróra vágunk, és lepirítjuk a 2-3 gerezd friss, aprított fokhagymával, hogy ezzel megadjuk a kicsit csípős, nyers fokhagymaízt. Beleszórunk egy kis sót, borsot és kakukkfüvet. A sütőben megsült fokhagymákat megszabadítjuk a héjuktól, ez adja majd meg az édes, kicsit gesztenyés ízét a levesnek, és ez krémesíti be. Ezeket a gerezdeket is beletesszük a levesalapba, majd felöntjük a zöldségalaplével, felforraljuk, és selymesre turmixoljuk.

fokhagymakrémleves Zé
Fokhagymakrémleves

A keményítőt összekeverjük a tejszínnel, és a leveshez adjuk, majd még kb. 2-3 percig forraljuk, és kész is.

A levesbetét elkészítéséhez az aranybarna, ropogós kenyérszeleteket felkockázzuk, nem baj, ha kicsit összetörik, hiszen összekeverjük a többi hozzávalóval is. A kenyérkockákat beletesszük egy tálba, és összekeverjük a ropogós fokhagymachipsszel, egy kis citromhéjat reszelünk bele, és belekeverjük az aprított petrezselymet is. Ezután az egészet meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és egy kis citromlével és sóval, borssal ízesítjük. A levest tányérba szedjük, és a gremolatával megszórva már kínálhatjuk is.

Ha tetszett a fokhagymakrémleves receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások