Hozzávalók
- 1 zacskó húsmentes golyó
- 2 ek olaj
A szószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 db friss chilipaprika
- 200 g paradicsompüré
- 1 l passata
- só, bors
- 2 db babérlevél
- 1 tk szárított oregánó
- 100 g parmezán sajt
- 150 ml tejföl
- 200 g vizes mozzarella
- friss bazsalikom
A gremolatához
- 1 csokor petrezselyem
- 50 ml olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 1 db citrom
- ½ db lime
- 25 g fenyőmag
- 2 csík szardella
A pirítóshoz
- 4 szelet kenyér
- 2 ek olívaolaj
- 100 g pecorino romano
Hozzávalók
- 1 zacskó húsmentes golyó
- 2 ek olaj
A szószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 db friss chilipaprika
- 200 g paradicsompüré
- 1 l passata
- só, bors
- 2 db babérlevél
- 1 tk szárított oregánó
- 100 g parmezán sajt
- 150 ml tejföl
- 200 g vizes mozzarella
- friss bazsalikom
A gremolatához
- 1 csokor petrezselyem
- 50 ml olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 1 db citrom
- ½ db lime
- 25 g fenyőmag
- 2 csík szardella
A pirítóshoz
- 4 szelet kenyér
- 2 ek olívaolaj
- 100 g pecorino romano
A húsmentes golyókat nagyobb lángon, kevés olajon körbepirítjuk, majd kiszedjük.
A szószhoz kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymákat, és kicsit lepirítjuk a felszeletelt chilit. Hozzáadjuk a paradicsompürét, melyet kicsit lepirítunk. Felöntjük a passatával, fűszerezzük, és alaposan elkeverjük. Belekeverjük a reszelt parmezánt és a tejfölt, visszahelyezzük bele a golyókat. Végül mozzarellát és néhány levél bazsalikomot tépkedünk rá, és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük légkeverésen + felső grillen kb. 15-20 percre, amíg a sajt meg nem barnul.
A gremolata összetevőit, azaz a petrezselymet, az olajat, a fokhagymát, sót, borsot, a citrom héját, a lime héját és a felének a levét, a fenyőmagot és a szardellát egy késes aprítóba tesszük, és krémesre daráljuk. A végén, ha szükséges, még állíthatunk az ízeken.
Ha elkészült a paradicsomszószban sült golyó, lekapcsoljuk a sütőt. Egy másik serpenyőben kenyeret pirítunk kevés olajon, majd fordítás után pecorino sajtot reszelünk rá, és a kihűlő sütőben még azt gyorsan ráolvasztjuk.
Tálaláshoz egy tányérba szedünk a húsmentes golyókból a paradicsomszósszal, szedünk rá a gremolatából, és a sajtos pirítóssal együtt tálaljuk.
Ha tetszett a paradicsomszószban sült húsmentes golyók receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!