Céklanudli

Vega

Vega

Hozzávalók

5 - 6
főre
+

Az alaptésztához

1 kg cékla (sütve)
1 db tojás
1 ek cukor
1 tk fahéj
2 csipet só
50 g puha vaj
400 g liszt

A morzsához

150 g zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 tk fahéj
3 ek porcukor

A tálaláshoz

2 tk porcukor
1 csipet fahéj
100 g tejföl
lekvár ízlés szerint
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Céklanudli

Ha rajtatok maradt néhány darab cékla, vagy csak szimplán kipróbálnátok, hogy miben érdekesebb ez a rózsaszín változat, mint a burgonyás, akkor itt a lehetőség. Ne lepődjetek meg, a nyers tészta állaga kicsit más, és olajozni kell a kezeket és a pultot a formázáshoz.
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

5 - 6
főre
+

Az alaptésztához

1 kg cékla (sütve)
1 db tojás
1 ek cukor
1 tk fahéj
2 csipet só
50 g puha vaj
400 g liszt

A morzsához

150 g zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 tk fahéj
3 ek porcukor

A tálaláshoz

2 tk porcukor
1 csipet fahéj
100 g tejföl
lekvár ízlés szerint
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A céklát megmossuk, leszárítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ez akár másfél órába is telhet, azonban fontos, hogy főzés helyett ezt a módszert válasszuk, hogy ne vigyünk a tésztába felesleges folyadékot. A puhára sült céklát meghámozzuk, és egy aprítóban összetörjük, majd finom szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk, és hagyjuk lehűlni.

Egy keverőtálban összedolgozzuk a tojással, a cukorral, a fahéjjal, a sóval és a vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet. Enyhén nyúlós, erősen ragacsos masszát kapunk, de ha több liszt kerülne bele, főzés után nagyon keménnyé válna, így nem szabad ettől megijedni. Letakarva hűtőbe tesszük, hogy a liszt megszívja magát.

A zsemlemorzsát az olajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral. 

Egy lábasban vizet forralunk egy csipet sóval, majd elővesszük a tésztát, és a kezünket beolajozva kis citromnyi darabokat csippentünk belőle. A fém vagy műanyag felületet is enyhén beolajozzuk, és a kis golyókat így 25-30 centis rudakká sodorjuk, majd késsel vagy spatulával kellő hosszúságúra vágjuk, és beledobjuk a lobogó, forró vízbe. 5-6 perc alatt megfőzzük, majd rögtön a morzsába szedjük. Cukorral és fahéjjal kikevert tejföllel és lekvárral tálaljuk.

céklanudli
Céklanudli

Ha tetszett a céklanudlii receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások