A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A gratin burgonyához
- 800 g krumpli pucolva
- só
- 1 mk szerecsendió
- 600 ml tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk keményítő
- 2 db tojássárgája
- 2 tk vaj
A sajtmártáshoz
- 50 g vaj
- 2 ek liszt
- 500 ml tej
- 300 g vörös cheddar
- 75 ml sör
- só
- 1 mk szerecsendió
A szűzhöz
- 800 g sertésszűz
- só, bors
- 25 ml étolaj
- 50 g vaj
A tálaláshoz
- 2 szál snidling
- 1 csipet füstölt paprika
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A gratin burgonyához
- 800 g krumpli pucolva
- só
- 1 mk szerecsendió
- 600 ml tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk keményítő
- 2 db tojássárgája
- 2 tk vaj
A sajtmártáshoz
- 50 g vaj
- 2 ek liszt
- 500 ml tej
- 300 g vörös cheddar
- 75 ml sör
- só
- 1 mk szerecsendió
A szűzhöz
- 800 g sertésszűz
- só, bors
- 25 ml étolaj
- 50 g vaj
A tálaláshoz
- 2 szál snidling
- 1 csipet füstölt paprika
A sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással első lépéseként a krumplit egy konyhai gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk. Hagyjuk 10 percet állni, majd leöntjük róla a levet és kinyomkodjuk. Egy tál aljába teszünk egy réteg krumplit, kissé megsózzuk, reszelünk rá szerecsendiót, majd jöhet egy újabb réteg krumpli, só és szerecsendió. Ezt addig ismételjük, amíg a krumpli el nem fogy. A tejszínben elkeverjük a reszelt fokhagymát, a keményítőt és a tojások sárgáját, és leöntjük vele a tepsibe rétegzett krumplit. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 40-50 percre, és készre sütjük. Amikor megsült, a tetejét megkenjük a vajjal.
A sajtszószhoz felolvasztjuk a vajat egy gyorsforralóban vagy egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, fél percig kevergetjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és beletesszük a reszelt cheddart is. Amikor a sajt elolvadt, ízesítjük a sörrel, megsózzuk és belereszeljük a szerecsendiót is.
A szüzet sózzuk, borsozzuk és nagyon forró serpenyőben, oldalanként kb. 1,5 perc alatt szép pirosra sütjük minden oldalát az olajon, majd betesszük a 180 fokos sütőbe a gratin mellé, készültségi szinttől függően 4-6 percre. Én inkább a 4 perc mellett teszem le a voksom. 😉
Amikor megsült a hús, kivesszük a sütőből és vajat dobunk mellé, amivel a tűzhelyen még átlocsoljuk, miután megolvadt. Ez az idő ne legyen több egy percnél, de az sem baj, ha kevesebb. Tálalásnál megszórjuk frissen aprított snidlinggel és füstölt pirospaprikával.
- Elkészítési idő: 60 perc
Ha tetszett a sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több recept sertésszűzből:
Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével