Hirdetés

Vadas marha knédlivel

Hozzávalók

4
főre
+

A vadashoz

1 púpozott ek cukor
2 - 3 szál répa
1 - 2 szál petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 - 6 db babérlevél
1 púpozott ek egész bors
1 csapott ek borókabogyó
800 g marha stefánia
50 ml olaj
200 ml vörösbor
1 csapott ek mustár
150 g tejföl
1 púpozott ek liszt
½ db citrom

A knédlihez

250 ml víz
20 g élesztő
1 púpozott tk cukor
300 g liszt
100 g búzadara
2 púpozott tk só
20 g vaj vagy zsír

A knédli tetejére

olvasztott vaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Vadas marha knédlivel

A vadas marha a cseheknél bélszínből készül, és egy nagyon finom étel. A húst lecseréltem, a knédlit viszont nem hagyhattam ki. Nektek sem kell utaznotok miatta, próbáljátok ki házilag!
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A vadashoz

1 púpozott ek cukor
2 - 3 szál répa
1 - 2 szál petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 - 6 db babérlevél
1 púpozott ek egész bors
1 csapott ek borókabogyó
800 g marha stefánia
50 ml olaj
200 ml vörösbor
1 csapott ek mustár
150 g tejföl
1 púpozott ek liszt
½ db citrom

A knédlihez

250 ml víz
20 g élesztő
1 púpozott tk cukor
300 g liszt
100 g búzadara
2 púpozott tk só
20 g vaj vagy zsír

A knédli tetejére

olvasztott vaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A vadas marha knédlivel egy igazi klasszikus. Néhány órát a konyhában kell miatta tölteni, de ha a végeredményt nézzük, akkor minden percet megér.

A vadas mártásához egy lábasban karamellizáljuk a cukrot, és ha már szép sötét borostyán színű, felöntjük kb. másfél liter vízzel. Beletesszük az összevágott zöldségeket (a vöröshagymát héjastul) és a fokhagymagerezdeket. A fűszereket egy nagy méretű, zárható teaáztató kosárba, esetleg fűszerzsákba tesszük, és így kerül bele a zöldséges alapba. 

Egy forró serpenyőben az olajon körbepirítjuk a marhahúst, majd felöntjük a borral, és ha felforrt, az egészet a zöldségekhez adjuk. Enyhén megsózzuk, figyelembe véve, hogy a folyadék kétharmada is elpárologhat főzés közben. Közepes fokozaton főzzük 2,5-3 órát.

vadas marha knédlivel

A knédlihez kimérjük a 250 ml vizet. Ennek kb. az egyharmadában elmorzsoljuk az élesztőt, a cukrot, hozzákeverünk a kimért lisztből egy evőkanállal, majd hagyjuk felfutni. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a búzadarával és a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős és a maradék vizet és a zsiradékot. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.

Lisztezett deszkán kistányér méretűre nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat szép, szabályos kerek cipó alakúra formázzuk úgy, hogy a behajtások alulra kerüljenek, és sima felületük legyen. Letakarva kb. fél órát kelni hagyjuk így is.

Ha a hús kellően puha, kivesszük, majd frissentartó fóliába csomagoljuk, hogy ne barnuljon és ne száradjon ki. A vöröshagymát és a fűszereket kiszedjük, ezekre már nem lesz szükségünk. A zöldségeket egy szűrőn átpasszírozzuk, vagy botmixerrel krémesítjük a főzőlében. Hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, és ha felforrt, a kevés vízzel simára kevert lisztet is, és ezzel kiforraljuk, hogy besűrűsödjön. Ezután belefacsarjuk a citrom levét, szükség szerint sózzuk, és ha kell, édesítjük. 

A knédlibucikat forrásban lévő sós vízbe tesszük, közepes fokozaton, fedő alatt 8 perc alatt készre pároljuk. Mikor kivesszük, olvasztott vajjal ecseteljük a felületüket.

Tálaláskor a húst ízlés szerint fél-egy centi vastagra szeleteljük, visszamelegítjük a mártásban, és a knédlivel kínáljuk.

vadas knédlivel
Vadas knédlivel

Ha tetszett a vadas marha knédlivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Hátszínszelet Strindberg módra

Hátszínsteak grillezettparadicsom-salátával

Marha rostélyos lyoni hagymával

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?