Hozzávalók
A tésztához
- 80 g mazsola
- 40 ml meleg víz
- 250 ml meleg tej
- 70 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g olvasztott vaj
A tetejére
- kevés olaj
- 1 db tojás
- nagy szemű cukor (elhagyható)
Hozzávalók
A tésztához
- 80 g mazsola
- 40 ml meleg víz
- 250 ml meleg tej
- 70 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g olvasztott vaj
A tetejére
- kevés olaj
- 1 db tojás
- nagy szemű cukor (elhagyható)
Lépésről lépésre mutatjuk meg, milyen a tökéletes húsvéti kalács recept. Ha mindent jól csináltok, akkor a végeredmény puha és foszlós lesz!
A mazsolákat kb. 10 percre beáztatjuk a meleg vízbe (de nyugodtan használhatunk pl. narancslevet vagy rumot is). A langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a lecsepegtetett, rusztikusra vágott mazsolát, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, és bedagasztjuk a tésztát.
Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a húsvéti kalács tésztája, kissé átgyúrjuk, 3-felé osztjuk, és 45-50 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Hármas fonással összefonjuk a kalácsot úgy, hogy mindig a szélére eső rudakat rakjuk be középre. Kör alakúra tekerjük a fonást, a végeket kissé összefonjuk, majd átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. A kalácsot letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, lekenjük tojással, megszórjuk nagy szemű cukorral (ha sósan esszük a sonka mellé, akkor ez a lépés elhagyható), és enyhén gőzös, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Ha tetszett a húsvéti kalács recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!