Hozzávalók
A tejberizshez
- 220 g rizs
- 100 ml víz
- 500 ml tej
- 400 ml habtejszín
- 1 rúd vanília
- 4 ek kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 g vaj
A pirításhoz
- 2 ek zsemlemorzsa
- 3 ek durvára vágott mandula (vagy hasábmandula)
- 2 ek porcukor
- 30 g vaj
Mandulás tejberizsgombóc maradék tejberizsből
Hozzávalók
A tejberizshez
- 220 g rizs
- 100 ml víz
- 500 ml tej
- 400 ml habtejszín
- 1 rúd vanília
- 4 ek kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 g vaj
A pirításhoz
- 2 ek zsemlemorzsa
- 3 ek durvára vágott mandula (vagy hasábmandula)
- 2 ek porcukor
- 30 g vaj
A mandulás tejberizsgombóc elkészítnésének első lépéseként a rizst átmossuk, egy lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni. Ha magába szívta a vizet, mehet bele a tej és a tejszín, valamint belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (magával a héjjal együtt), a cukrot és a citromhéjat is. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük a rizst, majd elzárjuk alatta a lángot. Kivesszük a vaníliahüvelyt, belekeverjük a vajat, és 5-10 percre lefedjük, hagyjuk kihűlni. (Ha van maradék tejberizsünk, könnyebb dolgunk van, mert ezt a folyamatot kihagyhatjuk.)
A tejberizsből nagyobb diószemnyi gombócokat készítünk.
Egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a mandulát, majd belekeverjük a porcukrot, és a vajat is felolvasztjuk benne. Ebbe a morzsába forgatjuk a gombócokat, és magában vagy cukros tejföllel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 40-45 perc
- Hűtési idő: kb. 1 óra
Ha tetszett a mandulás tejberizsgombóc maradék tejberizsből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!