Hozzávalók
A kroketthez:
- 1 fej kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 db babérlevél
- 500 ml tej
- 200 g jó minőségű sonka
- 70 g liszt
- 80 g vaj
A panírozáshoz:
- liszt
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
A mártáshoz:
- 1 - 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 gerezd nagyobb fokhagyma
- 200 ml passata (passzírozott paradicsom)
- bazsalikom
- oregánó
Hozzávalók
A kroketthez:
- 1 fej kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 db babérlevél
- 500 ml tej
- 200 g jó minőségű sonka
- 70 g liszt
- 80 g vaj
A panírozáshoz:
- liszt
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
A mártáshoz:
- 1 - 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 gerezd nagyobb fokhagyma
- 200 ml passata (passzírozott paradicsom)
- bazsalikom
- oregánó
A tejbe dobjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd leszűrjük. A sonkát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben lepirítjuk őket. Ezután rádobjuk a vajat, megvárjuk míg felolvad és megszórjuk a liszttel. Kicsit pirítjuk majd fokozatosan felöntjük az átszűrt fűszeres tejjel. Mikor kész a sűrű besamel, megvárjuk amíg kihűl, majd kroketteket formázunk a masszából. A panírozáshoz kikészítünk 3 tálat, az egyikbe lisztet a másikba enyhén felvert tojást, a harmadikba pedig zsemlemorzsát rakunk és egyenként bepanírozzuk a kroketteket. Először liszt, tojás, zsemlemorzsa, majd újra tojás és zsemlemorzsa. Végül forró olajba dobjuk őket és aranybarnára sütjük.
Jöhet a mártás! A fokhagymát felaprítjuk és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Felöntjük a paradicsomszósszal, jól megfűszerezzük és pár perc alatt összeforraljuk. A kroketteket a paradicsomszósszal tálaljuk.