Hozzávalók
A tésztához
- 75 ml tej
- 25 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 5 g friss élesztő
- 225 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 75 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 25 g libazsír
- 1 csapott ek tejföl
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás a kenéshez
A töltelékhez
- 300 g sütőtök
- 60 ml víz
- 130 g darált mák
- 70 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 5 g vaníliás cukor
Hozzávalók
A tésztához
- 75 ml tej
- 25 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 5 g friss élesztő
- 225 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 75 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 25 g libazsír
- 1 csapott ek tejföl
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás a kenéshez
A töltelékhez
- 300 g sütőtök
- 60 ml víz
- 130 g darált mák
- 70 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 5 g vaníliás cukor
A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a sütőtököt megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kevés vízzel felengedve kb. 12-15 percig pároljuk, majd leszűrjük. A többi hozzávalót a párolt tökhöz rakjuk, átkeverjük, és pár perc alatt összefőzzük, majd legalább langyosra hűtjük.
Kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részétől elkenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál hagyjunk ki kb. 1,5 cm-t. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mákszemeket, vagy amit csak akarunk. Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! 🙂
Ha tetszett a tökös-mákos bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!