Hozzávalók
- 250 g krumpli
- 300 ml tej
- 1 ½ tk szárított élesztő
- 1 mk kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 12 g só
- bő étolaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 150 g ketchup
- 250 g trappista sajt
Hozzávalók
- 250 g krumpli
- 300 ml tej
- 1 ½ tk szárított élesztő
- 1 mk kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 12 g só
- bő étolaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 150 g ketchup
- 250 g trappista sajt
A sajtos-ketchupos minilángos első lépésként a krumplit egy villával megszurkáljuk, és héjastul betesszük a mikróba, max. fokozaton, mérettől függően 8-12 percre. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük az élesztőt és a cukrot, majd addig várunk, amíg a krumpli el nem készül. A krumplikat kivesszük a mikróból, megpucoljuk, kettévágjuk, és hagyjuk kigőzölögni.
A lisztet egy dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk az áttört krumplit és az élesztős tejet, és elkezdjük dagasztani. Amikor a tészta már összeállt, hozzáadjuk a sót, és tovább dagasztjuk. Ne sajnáljuk rá az időt, 8 percet legalább dagasszuk. Ha kész, frissentartó fóliával letakarjuk a tálat, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. Legalább duplájára kell kelnie a tésztának.
Amikor megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, és 80 grammos kis gombócokat formázunk belőle. Enyhén olajos tálcára tesszük a gombócokat, és egy konyharuhával letakarjuk őket, majd hagyjuk ismét 15 percet kelni.
Olajat hevítünk egy nagyobb lábasban. A kis gombócokat 12-15 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, és a 180 fokos olajban a lángosok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Fontos, hogy amikor belehelyezzük a lángost az olajba, az egyik ujjunkkal ejtsünk a tésztán egy kis lyukat, így sokkal szebben fog sülni a tészta, és nem marad szalonnás a belseje. Tálaláskor nyomunk rá ketchupot, és megszórjuk a reszelt sajttal.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Kelesztési idő: 1 óra 15 perc
Ha tetszett a sajtos-ketchupos minilángos receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Még több recept, amit szeretni fognak a gyerekek:
Meggyes-vaníliapudingos palacsinta