Hozzávalók
- 90 g sertészsír
- 1 ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- 1 mk egész bors
- 2 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- 280 g zellergumó
- 150 g karalábé
- 2 cm gyömbér
- 2 ½ l alaplé
A húsgombóchoz
- 500 g darált sertéshús
- 1 ek szoba-hőmérsékletű sertészsír
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 mk őrölt kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 90 g vöröshagyma
- ½ csokor petrezselyem
Húsgombócleves
Hozzávalók
- 90 g sertészsír
- 1 ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- 1 mk egész bors
- 2 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- 280 g zellergumó
- 150 g karalábé
- 2 cm gyömbér
- 2 ½ l alaplé
A húsgombóchoz
- 500 g darált sertéshús
- 1 ek szoba-hőmérsékletű sertészsír
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 mk őrölt kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 90 g vöröshagyma
- ½ csokor petrezselyem
A húsgombócleves elkészítéséhez a zsírt felmelegítjük egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, picit megsózzuk, hozzáadjuk az egész borsot, és közepes hőfokon 3-4 percig dinszteljük.
Ha összeesett a hagyma, mehet a lábasba a kb. 0,5 centis darabokra vágott sárga- és fehérrépa, a zellergumó, a karalábé és a megpucolt, egész gyömbér. Közepesen erős lángon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Mivel a hagymát csak picit sóztuk, így ismét megsózzuk. Közepes hőfokon kb. 20 percig főzzük.
Amíg a leves fő, bekeverjük a húsgombócot. A húshoz adjuk a zsírt, a tojást, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát, a köményt, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és az aprított petrezselymet, majd alaposan összedolgozzuk és kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk belőle, majd beletesszük a levesbe, és további 10-12 perc alatt készre főzzük.
- Elkészítési idő: 45 perc
Ha tetszett a húsgombócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!