Hozzávalók
- 500 g zellergumó
- 800 g karfiol
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 1 mk + 1 csipet Cayenne-bors
- só, bors
- 2 l zöldségalaplé
- 2 ek olívaolaj
- pár csepp citromlé
- 1 mk kristálycukor
Hozzávalók
- 500 g zellergumó
- 800 g karfiol
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 1 mk + 1 csipet Cayenne-bors
- só, bors
- 2 l zöldségalaplé
- 2 ek olívaolaj
- pár csepp citromlé
- 1 mk kristálycukor
A zellergumót megtisztítjuk és kb. 400 g-ot felvágunk belőle 2 cm-es darabokra. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát és fokhagymát pedig apróra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymákat, majd mehet rá a 400 g zeller, és jöhet további 5-6 perc pirítás. Rádobjuk a karfiol nagy részét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a Cayenne-borssal és felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
Amíg fő a leves, a maradék zellert kicsi, kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és a félretett karfiolt is próbáljuk hasonló méretű rózsákra szedni.Ezeket a zöldségeket összekeverjük az olívaolajjal, sóval, borssal és egy csipet Cayenne-borssal, eloszlatjuk egy sütőpapíros tepsin, és 15 percre betoljuk a 210 fokra előmelegített sütőbe, hogy megpiruljanak.
Mikor a zöldségek megpuhultak a levesben, alaposan leturmixoljuk vagy botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ha szükséges, átszűrhetjük, hogy még krémesebb legyen, majd ízesítjük kis cukorral és citromlével, végül a pirult zöldségekkel, esetleg kevés chiliolajjal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 45 perc
Ha tetszett a zelleres karfiolkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Egy laktató, kiadós krémleves tökéletes vacsora vagy ebéd. Nem kell utána főfogás, mert olyan sűrű, hogy biztosan eltelít jópár órára! Jöjjön is néhány szuper recept.
Cukormentes mandulás körtekrémleves
Sült zelleres sütőtökkrémleves magropogóssal
Almás zellerkrémleves sokmagvas-gyömbéres sült zellerkockákkal